Maand Update Grondstoffen – Na regen komt zonneschijn

door: Georgette Boele , Casper Burgering , Hans van Cleef , Frank Rijkers

De impact van het weer op schommelingen in grondstofprijzen wordt niet altijd als belangrijke factor erkend. Voor metaalprijzen is dit te rechtvaardigen, omdat de impact daar beperkt aanwezig is. Invloeden van het weer zijn wel in meerdere mate aanwezig op energieprijzen. Het verschil tussen bijvoorbeeld een koude of warmere winter heeft impact op de vraag en daarmee de prijzen van olie en gas. Daarnaast heeft het weer natuurlijk een ongekend grote impact op de prijszetting van agrarische grondstoffen. Momenteel zorgen extremen in het weer (mede als gevolg van El Niño) voor forse prijsstijgingen van agrarische grondstoffen. In Azië en Afrika is het te droog, terwijl het in Zuid-Amerika veelvuldig regent, waardoor de productie aldaar onder druk staat. Doordat alle agrarische grondstoffen samen voor 41% meetellen in de weging van de CRB-index heeft dit dus ook impact op de ontwikkeling daarvan. Wij verwachten dat de CRB-index in het verloop van 2016 verder zal oplopen.

 

NL_Grondstoffen_update_mei2016.pdf (386 KB)
Download