Afval bestaat niet in de circulaire economie

In de circulaire economie zijn de producten van vandaag de grondstoffen voor morgen. Afval bestaat niet: materialen en grondstoffen zitten in een constante kringloop en worden steeds opnieuw gebruikt en hergebruikt. De economische waarde blijft niet alleen behouden, producenten voegen ook waarde toe. Door hun producten circulair in de markt te zetten, maken ze nieuwe businessmodellen mogelijk.

Economie én natuur plukken de vruchten
McKinsey & Company berekende wat de circulaire economie de Europese Unie op kan leveren: tot aan 2030 al zo’n 1.800 miljard euro. Bovendien verlaagt grondstoffenhergebruik de druk op ecosystemen en biodiversiteit. En naar verwachting groeit het aantal banen: wanneer Nederland in elke sector de kansen van de circulaire economie benut, betekent dit volgens TNO een impuls van 7,3 miljard euro per jaar en 54.000 extra banen.

Overstappen is niet vrijblijvend
De circulaire economie is niet alleen economisch interessant; een overstap is simpelweg noodzakelijk. Accenture becijferde in 2014 dat de vraag naar grondstoffen als biomassa, fossiele energie en metalen in 2050 rond de 130 miljard ton zal liggen. Dat is vier keer meer dan de geschatte capaciteit die de aarde kan leveren.

Industrie in sleutelpositie
Ondanks de constante druk om tegen de laagste prijzen de beste kwaliteit te leveren, kan de industrie als geen ander het grondstofgebruik terugdringen en investeren in een circulaire economie. Maar dat stelt de sector wel voor een complexe uitdaging.

Wat kunt u doen?
De Nederlandse industrie bestaat vooral uit toeleveranciers in onder andere de metaal- en kunststofketen. Om invloed te hebben op de circulaire economie, moeten zij samenwerken met hun afnemers. Bijvoorbeeld op het gebied van:

  1. Design for disassembly

Door mee te denken over het ontwerp, hebben toeleveranciers invloed op de mate waarin een product demonteerbaar wordt. Is het makkelijk uit elkaar te halen, dan kunnen onderdelen eenvoudig vervangen of opnieuw gebruikt worden in andere producten of machines. Bedrijven die ervoor zorgen dat producten en machines modulair opgebouwd en eenvoudig gedemonteerd kunnen worden, dragen zo bij aan de circulaire economie.

  1. Recycling en hergebruik

Recycling in de industrie is natuurlijk mogelijk door gerecyclede materialen aan te schaffen als grondstoffen voor de productie. Maar bedrijven kunnen ook gebruikte onderdelen, producten en machines terughalen om ze opnieuw te gebruiken.

  1. Nieuwe (bio)materialen

Materiaalgebruik en -verbruik zijn belangrijke onderwerpen in de hele industriële sector. Door technologische ontwikkelingen is er steeds meer mogelijk met minder materiaal. Bovendien zorgen innovaties voor nieuwe, lichtere en sterkere composieten en legeringen. Ook het gebruik van biologisch afbreekbare en biogebaseerde grondstoffen op bijvoorbeeld maïs- of algenbasis, is in opmars.

  1. Actieve disassembly

Het is nog een beetje toekomstmuziek, maar door bevestigingsmaterialen van ‘smart materials’ te maken, kunnen producten door verhitting, verkoeling, infrarood of microgolven makkelijk uit elkaar vallen. Producten worden zo demonteerbaar, zonder dat hier ingrijpende
ontwerpveranderingen voor nodig zijn. Een voorbeeld is de kunststof schroef die zijn schroefdraad verliest na verhitting.

Met deze vier richtingen kunnen de kosten voor onderhoud, recycling en grondstofgebruik omlaag. Tegelijkertijd stellen ze de Nederlandse industrie in staat om toegevoegde waarde uit innovatieve oplossingen te halen.

Lees meer in de ABN AMRO Circular Economy Guide.