Struikelblok voor woningbouwers

door: Madeline Buijs

Wie profiteert van het sterke herstel van de woningmarkt? Je zou verwachten dat door de sterk toenemende woningtransacties en de prijsstijging van 2,8% in 2015 de woningbouwers hogere marges kunnen behalen. Dit ligt echter niet zo eenvoudig. Door de voortdurend stijgende bouwkosten staan de marges van woningbouwers na de crisis nog steeds onder druk. Een margeverbetering zou voor hen welkom zijn. Daarvoor moeten de kosten minder hard stijgen dan de woningprijzen. De loonkosten van woningbouwers stegen in 2015 met 0,9% en de materiaalkosten stegen met 2,5%. Dit is dus een eerste begin voor margeherstel, want zowel de loon- als materiaalkosten stegen minder hard dan de prijzen.

Maar het grote struikelblok zijn de grondprijzen. Die stegen in 2015 met 5,2% en de prijzen liggen al weer 14% boven het niveau van 2008. Daarbij zijn de grondprijzen tijdens de crisis ook minder hard gedaald dan de woningprijzen. Daarmee lijken gemeenten, die 75% van de bouwgrond bezitten, de grote winnaars te zijn van de hausse op de woningmarkt. Ongeveer een derde van de prijs van een nieuwbouwwoning bestaat uit grondwaarde, waardoor de kosten voor bouwers in 2015 flink zijn toegenomen.

En dit zijn de cijfers voor de bouw van koopwoningen. Huurwoningen in de vrije sector zijn minder aantrekkelijk om te bouwen omdat deze woningen een deel van de tijd leegstaan. Om deze woningen rendabel te bouwen, moeten daarom de kosten waaronder de grondprijs omlaag. Dat gebeurt over het algemeen wel bij de bouw van sociale huurwoningen, maar niet bij de bouw van woningen in de vrije huursector. Zo vallen de huurwoningen in de vrije sector tussen wal en schip. Willen we meer vrije sector huurwoningen, dan kunnen de gemeentes een grote bijdrage leveren.

Deze column verscheen eerder in Cobouw op 23 maart 2016