Maak Open Data onderdeel van uw logistieke keten

door: Bart Banning

shutterstock_258562583De afgelopen vijftien jaar is het logistieke bedrijf compleet veranderd. Natuurlijk, goederenstromen veranderen (omnichannel distributie) en ook het betalingsverkeer is gemoderniseerd. Maar de impact van automatisering is enorm. Het heeft een nieuwe manier van werken tot gevolg.  De echte change (en toekomst!) zit in de versnelling waarmee informatie en nieuwe datatechnologie in de dagelijkse logistieke praktijk worden ingezet.

In de verre toekomst hebben we het over physical logistics internet, waarbij alles draait om volledig open en verbonden netwerken van logistieke diensten. Informatie is definitief toegevoegd als derde stroom, en heeft impact op de bestaande goederen- en financiële stromen.
Toepasbare data gaat het échte verschil maken op de weg naar ‘slimme logistiek’. Op dit gebied staan we aan de vooravond van een logistieke revolutie.

Deze whitepaper gaat in op het gebruik van Open Data en is in samenwerking met Simacan tot stand gekomen. Onbekend terrein voor velen, maar de potentie is groot. Want juist deze informatiestroom van buiten uw eigen organisatie, kan een waardevolle aanvulling zijn op uw logistieke operatie; Open Data vult gesloten data aan.

1. Informatiestromen versnellen logistieke innovatie
Informatie is definitief toegevoegd als derde stroom. Het heeft grote impact op de bestaande goederen- en financiële stromen. Veel data is echter ‘opgesloten’ op diverse plaatsen in de systemen van bedrijven. Dat geldt zeker ook voor bedrijven die actief zijn in de logistieke keten. De uitdaging voor uw allen is om deze beschikbare data om te zetten in waarde.
Beschikbare data toepasbaar maken binnen de logistieke keten gaat ons helpen slimmer met logistiek om te gaan.

2. Open data is een verrijking op bestaande gesloten data en geeft nieuwe inzichten
Om klanten zo goed mogelijk te bedienen, proberen logistieke bedrijven hun processen continu te verbeteren.
Open Data kan hierbij een waardevolle aanvulling zijn.
Door bedrijfseigen (gesloten) data te verrijken met kennis uit Open Data, ontstaan nieuwe inzichten.
Hiermee kunt u de operationele planning steeds verder aanscherpen.

3. Succesvolle toepassing van Open Data eist een open cultuur tussen logistieke partners
Het echte succes hangt af van bedrijven die samen binnen hun keten de verantwoordelijkheid nemen en dus vanuit een gezamenlijke visie aan de slag gaan.
Gezamenlijk investeren om gesloten en Open Data operationeel te delen, voegt een nieuwe dimensie toe die helemaal past in deze tijd van ‘bits en bytes’.

Maak-Open-Data-onderdeel-van-uw-logistieke-keten.pdf (5 MB)
Download