FX Weekly – Dollar is uit de gunst

door: Georgette Boele , Roy Teo

In deze publicatie: Verruimingsgezind commentaar Yellen drukt dollarkoers. Dollar zwak over de hele linie; valuta’s grondstofrijke landen in trek. Door zwakkere cijfers VS blijft dollar vermoedelijk onder druk staan. RBA laat beleidsrente ongewijzigd, carry trades houden aan.

 

FX-Weekly-1-April.pdf (355 KB)
Download

 

Verruimingsgezind commentaar van Yellen drukt dollarkoers

De financiële markten lijken op dit moment te neigen naar een zwakkere Amerikaanse dollar (USD). Uitlatingen van functionarissen van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) hebben een rol gespeeld bij de koersbewegingen van de dollar. Verruimingsgezinde commentaren hadden de meeste invloed. Vooral dat van Fed-voorzitter Janet Yellen heeft deze week geresulteerd in een zwakkere dollar. Aan de rally van de dollar tegenover de Japanse yen (JPY) kwam boven 113,00 opnieuw een einde. Wij denken dat het voor de USD/JPY lastig zal zijn om door het niveau van 113-115 te breken. Ook boven het opwaarts potentieel van de dollar tegenover de euro lijkt een plafond te liggen. De afgelopen tijd wist de EUR/USD zich namelijk heel goed te handhaven bij voor de dollar gunstige berichten en verzwakte de dollar in reactie op voor de munt negatief nieuws. Kortom, de opwaartse druk op de EUR/USD neemt toe. Als Amerikaanse macrocijfers wat achterblijven bij de verwachtingen, is het goed mogelijk dat de EUR/USD boven 1,15 komt.

160401 - FX1

Valuta’s van grondstoffen exporterende landen (Nieuw-Zeeland, Canada, Noorwegen, Zuid-Afrika, Mexico en Brazilië) hebben terrein gewonnen, vooral die met aantrekkelijke rendementen. Dit duidt erop dat de stemming ten aanzien van valuta’s van opkomende markten en van grondstofrijke landen verder verbetert nu carry trades in beeld komen. Door het herstel van deze valuta’s zal in landen als Brazilië, Chili, Mexico, Zuid-Afrika en Rusland waarschijnlijk de inflatiedruk afzwakken. De centrale banken van deze landen kunnen zich dan meer gaan richten op stimulering van de economische groei. Dit is een positieve ontwikkeling. Wij denken dat de stemming rond deze valuta’s verbetert zodat een relatief sterke periode in het verschiet ligt.

160401 - FX2

Aziatische valuta’s stijgen, met uitzondering van IDR

Afgezien van de Indonesische roepia (IDR) zijn de meeste Aziatische valuta’s ongeveer 1% gestegen. De koers van de IDR werd gedrukt door zwakkere grondstofprijzen en het vermoeden dat de Indonesische centrale bank een sterke munt niet zal gedogen. De Chinese yuan won enig terrein op de Amerikaanse dollar maar daalde licht tegenover de valuta´s van de belangrijkste handelspartners van China.

160401 - FX3

RBA laat beleidsrente ongewijzigd, carry trades houden aan

Alom wordt verwacht dat de Australische centrale bank (RBA) haar beleidsrente (Official Cash Rate – OCR) op 5 april ongewijzigd laat op 2%.Wij betwijfelen ook of de RBA een verruimingsgezind geluid zal laten horen ten aanzien van de Australische dollar (AUD). De koersstijging van de AUD verschilt immers niet materieel van de prijsstijging van ijzererts, de belangrijkste grondstof die Australië exporteert. Carry trades zullen in de komende weken waarschijnlijk de koers van de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar verder opdrijven naar respectievelijk 0,7850 en 0,7200 tegenover de Amerikaanse dollar.

160401 - FX4

160401 - FX5