FX Weekly – Maakt ECB belofte waar?

door: Georgette Boele , Roy Teo

In deze publicatie: Verwachte monetaire stimulering door ECB drukt koers van euro. Valuta’s van grondstoffen exporterende landen winnen weer terrein…dankzij het herstel van de grondstofprijzen. Veerkracht van de yen tijdelijk.

 

FX-weekly-4-March-2016-nld.pdf (318 KB)
Download

Verwachte monetaire stimulering door ECB drukt de koers van de euro

Door de zwakke inflatiecijfers die aan het begin van de week bekend werden gemaakt, bevond de euro zich deze week in de achterhoede van de belangrijke valuta’s. De zwakke inflatie heeft de verwachting aangewakkerd dat de ECB volgende week haar monetair beleid agressief gaat verruimen. In ons basisscenario rekenen wij op een verdere verlaging van de depositorente met 20 bp in maart en nog eens 20 bp in juni. Overigens verwachten wij dat de ECB wel met maatregelen komt om de klap voor de bankensector te verzachten. Een getrapt tarief voor de depositorente en langerlopende herfinancieringstransacties lijken waarschijnlijke opties. Tot slot denken wij dat de ECB haar maandelijkse aankopen met USD 10 miljard verhoogt en de looptijd van het aankoopprogramma verlengt tot juni 2017. Om dit te faciliteren zal de bodem onder de depositorente voor obligatieaankopen worden afgeschaft. Omdat ons basisscenario door de financiële markten niet volledig is verdisconteerd, verwachten we dat de neerwaartse druk op de euro toeneemt.

160304 EM2

Valuta’s van grondstoffen exporterende landen winnen weer terrein…

Het beleggerssentiment voor wat betreft valuta’s van opkomende markten is aan de beterende hand. Negatieve berichten hebben minder effect. De geschatte kans dat de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) de rente in juni verhoogt, is toegenomen van vrijwel nul op 11 februari naar nu 32%. Ondanks deze gestegen kans op een volgende rentestap van de Fed zijn de valuta’s van de meeste opkomende landen gestabiliseerd; sommige valuta’s zijn zelfs weer geapprecieerd. Vorig jaar zou dit ondenkbaar zijn geweest.

160304 EM1

…dankzij het herstel van de grondstofprijzen

Sinds 11 februari zit ook de Amerikaanse dollar (USD) weer in de lift. De kracht van de dollar kan echter hoofdzakelijk worden toegeschreven aan de zwakte van de euro, het Britse pond en de Centraal- en Oost-Europese valuta’s. Dit blijkt ook uit het feit dat de meeste valuta’s van grondstoffen exporterende landen, zoals de Canadese dollar, de Australische dollar, de Russische roebel, de Mexicaanse peso, de Chileense peso, de Braziliaanse real en de Zuid-Afrikaanse rand het beter hebben gedaan dan de Amerikaanse dollar. Hierbij speelde het herstel van de olie- en metaalprijzen een belangrijke rol. Kortom, de kracht van de Amerikaanse dollar heeft zich niet vertaald in zwakke olie- en metaalprijzen en ook niet in valutazwakte van grondstoffen exporterende opkomende markten. Wij verwachten dat het herstel van de grondstofprijzen verder doorzet. Dit zal de meeste van deze valuta’s meer wind in de zeilen geven.

Japanse yen toont onverminderde veerkracht

De Japanse yen hield heel goed stand. Onder de huidige omstandigheden zou een daling van de yen tegenover de dollar niet vreemd zijn geweest. Dat dit toch niet is gebeurd, zou een signaal kunnen zijn dat de kijk op de yen positiever wordt. Dit neemt niet weg dat wij enig verder terreinverlies voor de yen voorzien als de stemming onder beleggers verbetert en Japanse beleggers uit rendementsoverwegingen hun heil in het buitenland zoeken. Het Japanse staatspensioenfonds (GPIF) heeft bekendgemaakt dat in het laatste kwartaal van 2015 de posities in binnenlandse obligaties zijn teruggebracht ten gunste van binnenlandse aandelen en buitenlandse beleggingen. Sinds de Japanse centrale bank (BoJ) op 29 januari een negatieve rente invoerde, staan de binnenlandse obligatierentes onder druk. Wij verwachten dan ook dat het GPIF en verzekeraars op zoek gaan naar hoger renderende beleggingen in het buitenland. Volgens gegevens van het Japanse ministerie van Financiën hebben Japanse binnenlandse beleggers na de invoering van de negatieve rente op 29 januari inderdaad in februari hun vizier meer op het buitenland gericht. Dit is ongunstig voor de yen, omdat de posities in vreemde valuta’s niet volledig worden afgedekt.

160304 EM3