FX Weekly – Euro hoger na ECB-vergadering

door: Georgette Boele , Roy Teo

In deze publicatie: ECB maakt belofte waar maar commentaar Draghi drijft koers euro op. Alle ogen zijn nu gericht op de Fed en de BoJ die volgende week bijeenkomen. Voor de BoJ staat er veel op het spel. Herstel van valuta’s van opkomende markten zet door. Koersen passeren onze prognoses voor valuta’s van opkomende markten. Chinese yuan wordt iets sterker tegenover valutamandje.

 

FX-Weekly-11-March-2016.pdf (294 KB)
Download

 

ECB lost belofte in maar euro wint terrein door commentaar van Draghi

De ECB verlaagde gisteren de herfinancieringsrente van 0,05% naar 0,0% en, zoals in brede kring werd verwacht, de depositorente naar -0,4%. Verder is het bedrag van de maandelijkse obligatieaankopen met EUR 20 miljard opgetrokken naar EUR 80 miljard en is een serie van vier gerichte langerlopende herfinancieringstransacties gestart, elk met een looptijd van vier jaar tegen een zeer gunstig tarief. Het pakket maatregelen dat de ECB aankondigde, was agressiever dan de financiële markten hadden verwacht. De euro verloor in instantie dan ook over de hele linie terrein. Het commentaar van ECB-president Draghi tijdens de persconferentie dat hij geen reden ziet voor verdere renteverlagingen, zorgde echter voor een omslag in het sentiment en dreef de EUR/USD op tot boven 1,11.

Alle ogen zijn nu gericht op de Fed…

Sinds 11 februari verwachten meer marktpartijen dat de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) de rente gaat verhogen als gevolg van betere economische cijfers. Verrassend genoeg profiteerde de Amerikaanse dollar (USD) hier niet van. Vorige week speelde het positieve werkgelegenheidsrapport in de VS een belangrijke rol bij de verdere verbetering van de stemming onder beleggers. Toch boekte de dollar geen significante terreinwinst, terwijl de rentes in de VS wel opliepen. Het lager dan verwachte uurloon kan een belangrijke reden hiervoor zijn geweest maar dit zou tegenstrijdig zijn met de stijging van de rente. Het sterke Amerikaanse werkgelegenheidsrapport heeft voeding gegeven aan het optimisme dat de Amerikaanse economie wellicht niet zo zwak is als werd gevreesd. Hierdoor deden meer conjunctuurgevoelige valuta’s, zoals van grondstofexporterende en opkomende landen, het beter dan de dollar. Volgende week neemt de Federal Reserve een besluit over het monetaire beleid. De marktconsensus is dat zij pas op de plaats maakt. Mocht de Fed zich echter in restrictievere bewoordingen uitlaten dan wordt verwacht, dan kan de dollar wat terrein terugwinnen.

…en de Bank of Japan

De Japanse yen (JPY) stond enigszins onder druk tegenover de Amerikaanse dollar doordat de stemming onder beleggers verbeterde. Uit gegevens van het Japanse ministerie van Financiën blijkt dat binnenlandse beleggers in de eerste week van maart nog altijd in het buitenland zochten naar hogere rendementen. Het opwaarts potentieel van de USD/JPY bleef echter beperkt omdat naar verluidt exporteurs buitenlandse winsten hebben gerepatrieerd toen de USD/JPY boven 114 kwam.

In brede kring wordt verwacht dat de Japanse centrale bank (BoJ) volgende week de rente niet verder onder nul verlaagt. Wij denken dat de BoJ eerst het effect van de verruimende maatregelen van januari wil beoordelen. Het is essentieel dat de BoJ de financiële markten ervan overtuigt dat haar instrumentarium nog niet is uitgeput. Wij sluiten dan ook niet uit dat de BoJ op 15 maart besluit tot verdere monetaire stimulering, in de vorm van bijvoorbeeld versterking van de kwalitatieve en kwantitatieve verruiming. Twee bestuursleden van de BoJ, die op 29 januari tegen een negatieve rente waren, worden in de komende maanden waarschijnlijk vervangen door kandidaten die pro-Abenomics zijn en de deflatie willen bestrijden. In ons basisscenario verlaagt de BoJ de rente met nog eens 20 bp in april. Wij blijven bij ons standpunt dat het Japanse ministerie van Financiën waarschijnlijk intervenieert op de valutamarkt om de yen te verzwakken als de koers richting 111/110 gaat tegenover de dollar. Onze eindejaarsraming voor de USD/JPY is 120.

Herstel van valuta’s van opkomende markten zet door…

Het herstel van valuta’s van opkomende markten tegenover de Amerikaanse dollar houdt aan. Door de gestegen grondstofprijzen, en vooral de metaal- en olieprijzen, is er meer vraag naar de valuta’s van grondstoffen exporterende landen. Nu de grondstofprijzen het dieptepunt zijn gepasseerd, is het sentiment rond opkomende markten verbeterd. Hierdoor heeft negatief nieuws nauwelijks effect. De Russische roebel presteerde sterker dan valuta’s van andere opkomende markten doordat de prijs van een vat Brent-olie tot boven USD 40 is gestegen en de stemming vrij goed blijft. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde van de prijs van Brent-olie is circa USD 46 per vat. Als de prijs door dit niveau breekt, zal dit het algehele sentiment ten aanzien van de olieprijzen een flinke impuls geven (omdat dit dan volgt op een sterke neerwaartse prijstrend). Dat zal de koersen van valuta’s van olie-exporterende landen sterk opdrijven.

De vooruitzichten voor valuta’s van opkomende markten verbeteren

De meeste valuta’s van grondstoffen exporterende landen zijn inmiddels opgeveerd tot boven onze ramingen voor eind 2016. Het herstel is mogelijk te snel gegaan maar afgezet tegen de scherpe daling in 2014 en 2015 is het herstel nog maar net begonnen. Een hernieuwde opmars van de Amerikaanse dollar, hogere rentes op Amerikaanse tienjarige staatsobligaties (Treasuries) en golven van risicoaversie kunnen echter zorgen voor een hobbelige koersontwikkeling. Wij blijven optimistisch over valuta’s van grondstoffen exporterende landen. Dat hangt samen met de ruimte voor een verdere stijging van de grondstofprijzen en het beleid van de belangrijkste centrale banken wereldwijd dat gunstig is voor de economische groei en het beleggerssentiment. De USD/CLP (Chileense peso) en de USD/BRL (Braziliaanse real) zijn onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde gezakt, en de USD/RUB (Russische roebel), USD/MXN (Mexicaanse peso) en USD/ZAR (Zuid-Afrikaanse rand) zijn nog ver van dit niveau verwijderd. Als deze valutaparen dalen onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (lagere USD en hogere BRL, MXN, RUB en ZAR), kan het beleggerssentiment scherp verbeteren en kan het herstel zich ontwikkelen tot een rally.

160311 - FX

Chinese yuan wordt iets sterker tegenover valutamandje

Zwakke exportcijfers (zie onze Global Daily van 9 maart, China’s trade data weak, although distorted) en lagere fixaties van de referentiekoers voor de yuan drukten eerder deze week de yuan. Iets meer marktpartijen verwachten dat de yuan later dit jaar verzwakt. Wij verwachten niet dat de beleidsmakers in China de yuan sterk in waarde verlagen nadat zij eindelijk erin zijn geslaagd om de angst in de markt weg te nemen. De valutareserves van China zijn in februari met circa USD 29 miljard gedaald vergeleken met bijna USD 100 miljard in januari. De totale inflatie is weliswaar gestegen maar ligt nog steeds onder het doel van de Chinese centrale bank (PBoC); de kerninflatie is afgezwakt. Wij verwachten daarom dat de gerichte monetaire stimulering wordt voortgezet, naast budgettaire stimulering. In de afgelopen week is de yuan licht gestegen ten opzichte van een valutamandje van de belangrijkste handelspartners van China. Onze eindejaarsraming voor de USD/CNY is 6,70.

160311 - FX1

160311 - FX2