FX Weekly – De dollar heeft het moeilijk

door: Georgette Boele , Roy Teo

In deze publicatie: Verlaagde dot plot van de Fed drukt de koers van de dollar. Wij stellen onze raming voor de EUR/USD naar boven bij. USD/JPY: daling naar 110 is mogelijk. Noorse centrale bank verlaagt rente, zoals verwacht. Valuta’s opkomende markten herstellen zich na Fed-bijeenkomst.

 

FX-Weekly-18-maart-2016.pdf (280 KB)
Download

 

Verlaagde dot plot drukt dollarkoers

De verlaging van de dot plot, die de renteverwachtingen van de individuele leden van het FOMC (het beleidscomité van de Amerikaanse centrale bank, de Fed)  weergeeft, pakte zeer nadelig uit voor de Amerikaanse dollar (USD). Het gaf risicovolle beleggingen een impuls. De financiële markten zijn er inmiddels aan gewend geraakt dat de Fed de neiging heeft om op te schuiven in de richting van de marktverwachtingen in plaats van andersom. Beleggers gaan er daarom van uit dat zij de komende tijd waarschijnlijk niet worden verrast door een Fed die de rente agressiever verhoogt dan de markt verwacht. Wij denken dat de Fed de rente de rest van dit jaar ongemoeid laat. Hierdoor zal de dollar per saldo verzwakken, ook ten opzichte van de euro en de Japanse yen (JPY). De EUR/USD ligt weer boven 1,13 terwijl de USD/JPY is gezakt tot onder 112.

Nieuwe raming voor EUR/USD

Wij verwachten nu dat de EUR/USD zich de komende tijd rond 1,15 beweegt. Aanvankelijk kan het uitprijzen door de markten van eerder verwachte renteverhogingen de wisselkoers nog opdrijven naar de bovenkant van de door ons gehanteerde bandbreedte van 1,10 tot 1,20. Mogelijk komt de ECB echter opnieuw in actie en zal zij haar monetaire beleid nog verder versoepelen, gezien de inflatierisico’s. Deze krachten zullen de EUR/USD waarschijnlijk binnen de genoemde bandbreedte houden. Op de langere termijn is het plaatje voor de dollar echter veranderd. Naar onze mening is aan de jarenlange stijgende lijn van de dollar een einde gekomen. Als de EUR/USD buiten onze bandbreedte breekt, zal dit volgens ons waarschijnlijk aan de bovenkant gebeuren. De zwakte van de dollar is dan dus de oorzaak.

USD/JPY: daling naar 110 is mogelijk

Doordat de Japanse centrale bank (BoJ) op 15 maart pas op de plaats maakte en het FOMC een dag later met een behoudende verklaring kwam, bewoog de yen zich weer naar 112. Commentaar van BoJ-president Kuroda dat de rente in Japan nog verder omlaag kan, mogelijk naar -0,5%, drukte de koers van de yen tijdelijk. Gisterenochtend kwam de USD/JPY even onder 111 maar al snel volgde een herstel tot boven 111,50. Bij een scherpe appreciatie van de yen naar 110 zal het Japanse ministerie van Financiën mogelijk verbaal ingrijpen of zelfs op de valutamarkt interveniëren.

Noorse centrale bank verlaagt zoals verwacht, de rente

Zoals in brede kring werd verwacht, verlaagde de Noorse centrale bank (Norges Bank) de rente met 25 bp naar 0,5%. De Norges Bank gaf ook aan dat de rente later dit jaar mogelijk verder wordt verlaagd. Doordat de financiële markten op een iets duidelijker indicatie in verruimingsgezinde richting hadden gerekend, steeg de Noorse kroon (NOK). Toen president Olsen van de Norges Bank later verklaarde dat een rente van 0% niet de ondergrens is voor Noorwegen, moest de Noorse kroon deze winst weer inleveren. Per saldo apprecieerde de kroon omdat olieprijzen verder stegen.  Wij verwachten dat de Noorse kroon terrein wint op de euro, wanneer de olieprijzen in de loop van het jaar geleidelijk stijgen.

Valuta’s opkomende markten

Voor de Fed-vergadering lieten de valuta’s van opkomende markten een wisselend beeld zien. De Braziliaanse real (BRL) moest het vorige week gewonnen terrein voor een deel weer prijsgeven. Oorzaken waren de binnenlandse politieke ontwikkelingen en de vrees dat de Fed zich wellicht minder verruimend zou opstellen dan algemeen werd verwacht. De Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) had te lijden onder de onzekerheid over het monetaire beleid van de Zuid-Afrikaanse centrale bank (SARB). Na de Fed-vergadering liepen de koersen van valuta’s van opkomende landen op. Dat kwam door de zwakte van de Amerikaanse dollar en door de verwachting dat een Fed die aan de zijlijn blijft staan in het voordeel is van deze economieën.

160318 - FX

160318 - FX1