FX Weekly: Vrees voor Brexit: GBP onderuit

door: Georgette Boele , Roy Teo

In this publication: Het Britse pond ging onderuit door de vrees voor een Brexit en blijft naar verwachting zwak tot het referendum. De Japanse yen blijft sterk – minister van Financiën Aso is aan zet. Wij voorzien geen gecoördineerde reactie van de G20. RBA laat beleidsrente ongewijzigd; verlaging in mei ligt voor de hand.

 

FX-Weekly-26-feb-2016-nld.pdf (363 KB)
Download

 

Sterling (GBP) gaat onderuit door de vrees voor een Brexit

Sinds de Britse premier David Cameron een akkoord met de Europese Unie (EU) bereikte en aankondigde dat het referendum over de voortzetting van het Britse lidmaatschap van de EU op 23 juni wordt gehouden, is het Britse pond (GBP) sterk in waarde gedaald. Hoewel de financiële markten al rekenden op een referendum in juni, zijn door de officiële vaststelling van de datum de risico’s van een Brits vertrek uit de EU (‘Brexit’) scherper in beeld gekomen. Daarbij komt dat Boris Johnson, burgemeester van Londen en politiek zwaargewicht binnen de Conservatieve Partij, op zondag liet weten dat hij campagne gaat voeren voor een vertrek uit de EU. Hierdoor is de kans op een Brexit toegenomen.

160226 FX1

Het pond staat sindsdien zwaar onder druk. De GBP/USD zakte tot onder 1,40 en de EUR/GBP kwam boven 0,79. Hoewel een Brexit niet ons basisscenario is, zijn we al sinds november vorig jaar negatief over het pond tegenover de Amerikaanse dollar (USD) vanwege het uitstel van renteverhogingen door de Britse centrale bank (BoE), de zwakkere economie en de vrees voor een Brexit in de aanloop naar het referendum. Wij verwachten dat de GBP/USD zich beweegt richting 1,35 in de periode tot het referendum. Het opwaarts potentieel van de EUR/GBP is volgens ons beperkt, gegeven de agressievere monetaire stimulering door de ECB.

Yen blijft sterk – minister van Financiën Aso is aan zet

In de afgelopen week is de Japanse yen (JPY) sterk gebleven. Het profiteerde ten eerste als safe haven munt van de zorgen over de wereldeconomie en de geopolitieke risico’s tussen Zuid-Korea en Noord-Korea. Ten tweede zijn de verwachtingen voor de yen naar boven bijgesteld; sommige analisten voorzien niet langer een zwakke yen in de komende periode.

De yen testte opnieuw de barrière van 111 tegenover de dollar op 24 februari toen functionarissen van het Japanse ministerie van Financiën zich onthielden van commentaar. Naar onze mening zijn de risico’s voor valuta-interventie toegenomen: de yen is sinds juni 2015 immers 17% gestegen tegenover de valuta’s van de belangrijkste handelspartners. De speculatieve kapitaalstromen naar de yen en de volatiliteit van de yen hebben ook extreme vormen aangenomen. Wij blijven bij onze mening dat de Japanse minister van Financiën Aso waarschijnlijk in actie komt en intervenieert op de valutamarkt als de huidige eenzijdige kracht van de yen langer aanhoudt. Bovendien zou ook verdere monetaire verruiming door de Japanse centrale bank (BoJ) de koers van de yen moeten drukken.

Wij voorzien geen gecoördineerde reactie van de G20

De ministers van Financiën en presidenten van de centrale banken van de G20 komen op 26 en 27 februari in Shanghai bijeen. Zij gaan zich vermoedelijk buigen over zaken als de scherpe correctie op de financiële markten en de wereldwijde economische risico’s, alsook over wat er moet worden gedaan om de groei te steunen. De kans op een grootschalige gecoördineerde reactie van de G20-leden is gering. De Chinese centrale bank (PBoC) zal wellicht de G20 geruststellen dat zij niet uit is op een devaluatie van de yuan. Verder zal ze waarschijnlijk zeggen dat ze met de wijzigingen in het valutabeleid sinds augustus vorig jaar wil bereiken dat de koers van de yuan de fundamentele economische situatie in China beter weerspiegelt en meer door marktwerking wordt bepaald. De Japanse minister van Financiën Aso gaat waarschijnlijk lobbyen om de weg te plaveien voor een valuta-interventie. Al met al zal de G20 wellicht herhalen dat een devaluatie uit concurrentieoverwegingen niet wenselijk is.

RBA laat beleidsrente ongewijzigd; verlaging in mei ligt voor de hand

Alom wordt verwacht dat de Australische centrale bank (RBA) op 1 maart haar monetair beleid niet wijzigt. Wij denken dat de RBA een signaal afgeeft dat de negatieve risico’s voor de groeivooruitzichten van de belangrijkste handelspartners van Australië zijn toegenomen. Onze visie dat de gematigde inflatiedruk en zwakke arbeidsmarkt ruimte laten voor een verlaging van de beleidsrente (Official Cash Rate – OCR) met 25 bp naar 1,75% in mei, is niet gewijzigd. Wij verwachten dat de Australische dollar (AUD) verder terrein verliest tegenover de USD tot 0,65 eind dit jaar.

160226 FX2

160226 FX3