Softwarebedrijven en tv-contentproducenten groeien hard

door: Sonny Duijn

Vertrouwen in TMT sector groeit

De huidige ontwikkelingen in de economie zijn gunstig voor de TMT sector. Na de groei in 2015, zijn ook de vooruitzichten hoopgevend. Voor 2016 voorzien wij een bbp-groei van 2,3%. Bedrijven en consumenten geven meer geld uit en er worden ook meer producten geëxporteerd. Linksom of rechtsom beïnvloeden die factoren de sector positief. Het vertrouwen van ondernemers in de TMT sector vindt zich dan ook op het hoogste punt sinds 2011. De digitalisering van de samenleving loopt al jarenlang als een rode draad door de sector. De telecomsector zag een flink deel van inkomsten uit vaste telefonie en sms-diensten opdrogen, mede door de opkomst van nieuwe communicatievormen zoals de internetberichtendienst Whatsapp. Uitgeverijen en drukkerijen werden geraakt door een toename van digitale mediaconsumptie. De digitalisering dwingt hen tot het ontsluiten van waarde uit nieuwe verdienmodellen.

De digitalisering van de samenleving loopt al jarenlang als een rode draad door de sector. De telecomsector zag een flink deel van inkomsten uit vaste telefonie en sms-diensten opdrogen, mede door de opkomst van nieuwe communicatievormen zoals de internetberichtendienst Whatsapp. Uitgeverijen en drukkerijen werden geraakt door een toename van digitale mediaconsumptie. De digitalisering dwingt hen tot het ontsluiten van waarde uit nieuwe verdienmodellen.

Ook in de rest van het bedrijfsleven is sprake van digitale transformatie; bijvoorbeeld in de zorg, de zakelijke dienstverlening en de industrie. IT wordt belangrijker binnen bedrijfsprocessen. De IT-branche profiteert en groeit hard. Omdat dit de grootste onderliggende branche binnen de TMT sector is, leidt de groeit van IT-bedrijven ertoe dat TMT een van de hardst groeiende sectoren binnen de Nederlandse economie is.

Download hier het hele rapport:

TMT-prognoses-feb-2016.pdf (613 KB)
Download