Faillissementen autoretail onder niveau van voor de crisis

door: Theo de Kort

De autoretail was in 2015 de laatste sector die met de crisis afrekende. Na 3 jaar van daling steeg in 2015 de omzet weer. Voor een groot deel dankzij de incidentele verkoophype aan het einde van het jaar. Ook het ondernemersvertrouwen steeg en het aantal faillissementen daalde met 25%. In deze notitie ligt de nadruk op de ontwikkeling van het aantal faillissementen en lichten we onze prognose voor 2016 toe.

Autoretail-sectorupdate-februari-20161.pdf (519 KB)
Download

Omzetten in alle branches verbeteren

In 2015 realiseerde de autoretail voor het eerst sinds 2011 een omzetstijging. De data van het 4e kwartaal zijn nog niet beschikbaar, maar wij schatten in dat de omzetgroei in de sector rond de 8% zal uitkomen in vergelijking met 2014. Belangrijkste motor achter de groei is het aantal verkopen. Of we het nu hebben over  nieuwe of occasions van personenauto’s, lichte bedrijfswagens of vrachtwagens, de verkopen stegen.

De omzet van de gespecialiseerde autoreparatie kende in het 3e kwartaal van 2015 een positieve verrassing. Sinds 2012 kende de branche overwegend kwartalen met negatieve omzetontwikkeling. De voorgaande kwartalen in 2015 gaven al de indruk dat het dal naderde. De dikke plus van 6,1% ten opzichte van het 3e kwartaal van 2014 kwam wel enigszins uit de hoge hoed. Uit de branche zelf waren al wel signalen dat de volumes niet langer daalden, maar bij nadere bestudering van de data lijken het vooralsnog hogere prijzen die voor een hogere omzet hebben gezorgd.

Ook geluiden over de volumes in de handel in auto-onderdelen waren de afgelopen jaren zorgelijk. Dat de omzetten toch stegen kwam ook hier door de prijsstijgingen.