Maand Update Grondstoffen – Producenten proberen periode van lage prijzen te overleven

door: Georgette Boele , Casper Burgering , Hans van Cleef , Frank Rijkers

Als gevolg van lage grondstofprijzen is de productie van veel grondstofproducenten momenteel verlieslatend. Kostenbesparingen worden steeds belangrijker en dit dwingt producenten om kritisch te kijken naar hun productieproces en kostenefficiency. De huidige lage olieprijs zit ruimschoots onder de kostprijs van veel olieproducenten. Desalniettemin blijven deze producenten produceren om kasstroom te genereren of marktaandeel te behouden. In de metalenmarkt werden productiekosten voor metaalertsen flink gedrukt door de lage olieprijs en de scherpe depreciatie van lokale valuta’s. Als voorbeeld: de gemiddelde kosten om goud te winnen zijn gedaald, en zullen waarschijnlijk verder dalen. Tegelijkertijd zijn veel producenten met herstructurering bezig om deze periode te overleven. Dit doen zij door het terugbrengen van investeringen, de focus enkel te richten op het primaire proces en niet-rendabele projecten te stoppen. Dit proces zal het aanbod in de markt op termijn doen afnemen, en uiteindelijk de prijs van deze grondstoffen verhogen.

Maandupdate-grondstoffen-NL-feb-2016.pdf (110 KB)
Download