Industrial Internet of Things: noodzaak voor industrie, kans voor IT-sector

door: Steven Peters , David Kemps

20160223-ABN-AMRO-Rapport-Industrial-Internet-of-Things1.pdf (2 MB)
Download
  • Nieuwe verdienmodellen door Industrial Internet of Things belangrijker dan efficiencywinst
  • Investeringen door de industrie kunnen twee miljard jaaromzet aan de IT-sector toevoegen
  • Maar cultuurverschillen tussen Industrie en IT zijn grote belemmering

Introductie

De digitale revolutie heeft de industrie bereikt. Wereldwijd trekken congressen over het Industrial Internet of Things (IIoT) duizenden bezoekers. Volgens de Duitsers is IIoT hét antwoord op de economische en financiële crisis en ook Nederland zet er vol op in. Het tweede congres over de digitale productieketen op 4 februari in Apeldoorn, trok dan ook een volle zaal: 750 deelnemers meldden zich aan, de inschrijving werd vroegtijdig gesloten.

Paul Petersen, FHI
‘De werelden van industriële en kantoorautomatisering gaan nu bij elkaar komen’

Ondanks deze enorme populariteit bestaat er nog veel onduidelijkheid over IIoT. Ten eerste noemt iedereen het anders: ‘IIoT’ wordt internationaal vaak gebruikt, maar de Duitsers noemen het ‘Industrie 4.0’ en in Nederland hebben we het over ‘Smart Industry’. Deze begrippen zijn ook nog eens erg breed, waardoor de definitie niet altijd duidelijk is. Vaak wordt aan productierobots en nieuwe machines als 3D-printers gedacht, maar deze zijn op zichzelf niet ‘smart’. Daarnaast weten veel individuele bedrijven niet hoe ze moeten inhaken op de trend.

Internet of Things omvat het verbinden van apparaten die onderling informatie delen en hierop nieuwe toepassingen ontwikkelen. Een hele hoop zenders en ontvangers die informatie delen. Bijvoorbeeld over de temperatuur in de huiskamer of de status van de accu van een elektrische auto. Alles met een stekker kan in principe worden verbonden met elkaar. Dus ook alle (moderne) machines en apparaten in een productieketen. Dit laatste wordt ook de Industrial Internet of Things genoemd.

Willem Vermeend, Internetondernemer en Fintech aanjager
‘Veel mkb’ers weten wat IoT is, maar zijn er zelf nog niet mee aan de slag gegaan. Dat is zonde, want IoT biedt interessante business voor bijna elk soort onderneming’

ABN AMRO vindt IIoT een belangrijke ontwikkeling. Want naast een hogere efficiëntie door lagere kosten, liggen hier kansen voor nieuwe verdienmodellen in de Nederlandse industrie. Maar het is een complex onderwerp dat om verdieping vraagt. Zeker is in ieder geval dat het succes van IIoT afhangt van de samenwerking tussen twee sectoren die enorm van elkaar verschillen: de industrie en de IT.

In dit rapport onderzoeken we het IIoT vanuit twee perspectieven: dat van de industriële ondernemer en van het Nederlandse IT-bedrijf. Hiervoor hebben we interviews gehouden met bedrijven uit beide sectoren. We kijken waar de twee elkaar nodig hebben, wat ze uit elkaar houdt, en hoe ze succesvol kunnen samenwerken. Want áls de twee elkaar vinden, geeft dat beide partijen een enorme duw in de rug: industriële toeleveranciers en machinebouwers kunnen concurrerend produceren en nieuwe diensten verkopen. De IT krijgt er een veelbelovende groeimarkt bij. En daarvan profiteert natuurlijk ook de Nederlandse economie.

HOOFDSTUK1

Grote uitdagingen voor Nederlandse machinebouwers en hun toeleveranciers

Nederland telt bijna 59.400 industriële bedrijven. Een groot deel hiervan is toeleverancier van metalen of kunststof halffabricaten. Daarnaast zijn er een kleine tweehonderd machinebouwers die onder eigen merknaam complete machines of apparaten voor de industriële markt produceren. Hoewel ze meestal een bescheiden omvang hebben, nemen ze internationaal een sterke positie in. Vooral in nichemarkten staan ze sterk.

Hun onderscheidende kracht is specialisatie: Nederlandse machinebouwers staan wereldwijd bekend om hun kwalitatief hoogstaande maatwerk. Het zijn vaak solide familiebedrijven, die betrouwbaarheid en klantgerichtheid hoog in het vaandel hebben. Hun samenwerkingsverbanden onderling en met toeleveranciers in de regio zijn erg nauw, en dat is uniek in de wereld. Kortom, de Nederlandse industrie doet het goed. Dat blijkt ook uit onze groeiprognose: we verwachten dat de sector in 2016 met drie procent (j-o-j) zal groeien. En toch is er een dringende noodzaak om te innoveren.

De productieparadox: standaard maatwerk
Die noodzaak is het gevolg van een aantal mondiale trends, die het speelveld van met name de Nederlandse machinebouwers onder druk zetten. Om te beginnen vragen internationale prijsconcurrentie en de wisselende wensen van consumenten om flexibele en goedkope processen. Dat gaat indirect, want machinebouwers leveren zelden rechtstreeks aan consumenten. Maar doordat hun afnemers vaak wel voor de consumentenmarkt produceren, zijn de ontwikkelingen hierin alsnog bepalend voor de nieuwe concepten van machinebouwers.

Door snel kopieergedrag zijn producten steeds korter onderscheidend (commoditization), waardoor fabrikanten van eindproducten genoodzaakt zijn hun prijzen telkens aan te passen − meestal naar beneden. En doordat consumenten grilliger en veeleisender worden, moeten fabrikanten van consumentenproducten flexibeler produceren. Bij voorkeur just-in-time. Daarom vragen ze machinebouwers om productiemachines te maken die op hun situatie zijn afgestemd. Deze moeten ook nog snel verschillende soorten producten kunnen maken, zodat fabrikanten effectief en efficiënt op de eindvraag van de consument kunnen inspelen. Vanuit het oogpunt van de machinebouwer kan dit alleen door machines modulair te ontwerpen.

Maarten van der Boon, Leertouwer
‘Elke fabrikant wil of heeft zijn eigen technologiestandaard. Pas als we een soort euro hebben, heeft IIoT écht kans van slagen’

Dienstverlening nieuwe hoeksteen
Daarnaast worden het begin en einde van de machineketen steeds lucratiever. Aan de ene kant brengen onderzoek & ontwikkeling, ontwerp en engineering meer geld in het laatje. Aan het einde van de keten doen verkoop, financiering, onderhoud en aftersales services dat. De ‘klassieke’ productie en assemblage voegen relatief weinig waarde toe, terwijl dit de meest arbeidsintensieve schakels in de keten zijn. Kortom, servitization is de trend: machinebouwers halen steeds meer omzet uit dienstverlening, terwijl het aandeel van de traditionele machineverkoop relatief daalt. Service is niet langer een kostenpost, maar een kans om de afnemer beter van dienst te zijn en zo extra omzet te genereren. Uit onderzoek van Deloitte bleek dat machinebouwers in 2006 al 26 procent van hun omzet uit de verkoop van diensten en onderhoud haalden. Dit percentage zal inmiddels alleen maar gegroeid zijn.16.060.065-IIoT-binnen-een-industrieel-bedrijfConcurrentie uit digitale hoek
IT is onmisbaar om modulair bouwen en servitization goed toe te passen. Wanneer machinebouwers data bijhouden over het functioneren van hun modulaire oplossingen, kunnen ze deze continu verbeteren en snel aanpassen wanneer de klantvraag verandert. Daarnaast gaan veel onderhouds- en aftersales-services digitaal. Diensten als ‘voorspelbaar of performance based onderhoud’ (predictive of condtition based maintenance) en ‘onderhoud op afstand’ (predictive of condition based maintenance) zijn volledig gebaseerd op digitale data-inzameling en -analyse van het productieproces. Deze services zijn goed verkoopbaar, want ze bieden afnemers waardevolle inzichten en geen onverwachte machinestops.

Wybren Jouwsma, Bronkhorst High-Tech
‘Meer dan 50 procent van onze R&D-mensen is met software bezig’

Juist op dit gebied zullen machinebouwers hun bedrijfsmodel verder moeten ontwikkelen. Hierbij speelt niet alleen safety, maar zeker ook security van de oplossing een grote rol. De dreiging van nieuwe spelers is namelijk groot. Neem ‘Nest’, de slimme thermostaat van Google. Het verdienmodel achter dit apparaatje draait volledig om software en data-analyse; het fysieke ‘kastje’ is bijzaak. Bovendien is de productie en assemblage van het kastje onderhevig aan commodization; dat geldt niet voor het verzamelen en interpreteren van de data. Internationale techbedrijven als Google en Apple kunnen hierdoor geduchte concurrenten uit onverwachte hoek worden. Ze zijn er bovendien goed in om dienstverlening om te zetten in cash, en dankzij hun digitale roots zijn ze zeer wendbaar.

HOOFDSTUK2

IT: is het alles goud dat blinkt?

Waar de industrie de druk voelt van een veranderend speelveld, gaat het IT-bedrijven voor de wind. De vraag naar gedigitaliseerde bedrijfsprocessen is groot. ABN AMRO verwacht dat de IT-sector in 2016 met zeven procent groeit, waarbij software- en clouddiensten de belangrijkste aandrijvers zijn. Toch kan ook de IT zich geen stilstand permitteren. Want de groeiende adoptie van cloud computing betekent ook dat het IT-landschap steeds verder standaardiseert. We zien al dat in de basisdiensten als servers, opslag en netwerken een beperkt aantal partijen een steeds groter marktaandeel opeist. Voor Nederlandse IT-ondernemers is het dan ook de kunst om onderscheidend te blijven.

Voor wie niet mee wil in de race richting de laagste tarieven, is specialisatie in een eindmarkt een interessante optie. De industrie zal de komende jaren fors investeren in IIoT-oplossingen. En dat vertaalt zich in extra omzet voor IT-bedrijven. Ook voor telecom-ondernemers is IIoT een beloftevolle groeimarkt. In 2015 constateerden we al dat de dalende opbrengsten uit voice en sms hun omzet onder druk zetten, waardoor ze op zoek moeten naar nieuwe inkomstenbronnen. In infrastructuur, verbindingen en op maat gemaakte toepassingen voor IIoT liggen nieuwe kansen. KPN spreekt bijvoorbeeld al duidelijke IoT-ambities uit, bijvoorbeeld de uitrol van een LoRa-netwerk.

Michael James, ATS International
‘Smart wordt pas écht slim als systemen zonder complete informatie beslissingen nemen’

HOOFDSTUK3

Maak kennis met het Industrial Internet of Things

Internet of Things (IoT) is een netwerk van apparaten die met elkaar in verbinding staan. Allerlei zenders en ontvangers wisselen informatie met elkaar uit, bijvoorbeeld over de temperatuur in de huiskamer of de accustatus van een elektrische auto. In feite kan alles met een stekker op het internet worden aangesloten. Dus ook de machines in een fabriek. Daar raakt het internet wel de kritieke processen van het bedrijf: de productie. Hier IoT invoeren is dus niet zonder risico. Zeker bij bedrijven waar hoge kwaliteit, lage foutmarges en korte levertijden centraal staan. Het is een complexe opgave om de verschillende IT-systemen op elkaar af te stemmen en cybersecurity te borgen. Daarom is het cruciaal om te weten hoe het Industrial Internet of Things (IIoT) precies werkt, en hoe het de omringende systemen beïnvloedt.

iiot_slide2_v6

Machine staat niet meer op zichzelf
Een typische industriële machine bewerkt grondstoffen of halffabricaten tot nieuwe halffabricaten of eindproducten. In het apparaat zorgen sensoren, actuatoren en software voor de monitoring, uitvoering en aansturing van het productieproces. Een actuator is een apparaat dat iets in beweging zet, zoals een pomp of elektromotor. Veel machines zijn al in staat om hun actuatoren uit zich zelf bij te sturen op basis van wat de sensoren waarnemen.

Menko Eisma, Trumpf Nederland
‘Nu genereert één machine al twee gigabyte aan data… per dág’

Wanneer je dit vermogen breder trekt naar de hele machinestraat of zelfs daarbuiten, ontstaat een Industrial Internet of Things: een uitgebreid netwerk van sensoren, actuatoren en industriële software die automatisch met elkaar communiceren en op elkaar reageren. Zo’n netwerk maakt het voor producenten makkelijker om in te spelen op de wensen van klanten. Willen die plotseling spelt in plaats van tarwe, dan is een kleine aanpassing in het systeem genoeg om de hele machineketen een ander type brood te laten bakken.

iiot_slide1_v6

Creatieve uitdagingen voor Nederlandse machinebouwers
Nederlandse machinebouwers moeten ervoor zorgen dat hun machines en oplossingen aansluiten op de wensen en eisen van hun wereldwijde klanten, die ook op zoek zijn naar IIoT-oplossingen. Het liefst voordat nieuwe buitenlandse concurrenten dat hebben gedaan. Natuurlijk moeten de machines technisch aansluiten op de apparatuur van de klant, maar ook creatief ondernemerschap, business development en inlevingsvermogen zijn essentieel om de verbinding succesvol te leggen. 

Machines praten langs elkaar heen
Het is een flinke uitdaging om alle apparaten met elkaar in verbinding te brengen. Want net als in de Nederlandse maakbedrijven zelf, hebben veel producenten machines van verschillende merken in hun fabriek staan die elk hun eigen ‘taal’ spreken. Om deze mismatch op te lossen, implementeren producenten nu vaak op maat gemaakte software. Maar dat kan efficiënter. Er zijn inmiddels programma’s beschikbaar die de vertaling standaard uitvoeren. Deze software brengt alle procesdata in dezelfde taal samen in een MES: Manufacturing Execution System. In het figuur met de automatiseringspiramide hebben we de rol van het MES visueel weergegeven.

Marcel Dukker, Technolution
‘MES kan toegevoegde waarde bieden binnen een bedrijf, of tussen bedrijven onderling’

Meer mogelijk met MES
Een MES is de springplank naar een volledige integratie van alle apparatuur in de totale productieketen. Binnen de productiefabriek kan een plantmanager de realtime informatie uit het MES gebruiken om machines gericht bij te stellen. Maar een MES kan ook de brug slaan tussen andere systemen binnen de fabriek, zoals Enterprise Resource Planning (ERP) en de Product Lifecycle Management-software (PLM). Via het ERP worden alle ketenpartijen met elkaar in contact gebracht: toeleveranciers, producenten en afnemers. Zo kan iedere schakel zijn processen afstemmen op wat er bij een andere schakel gebeurt. Zo’n volledig geïntegreerde productieketen kreeg in Duitsland al een officiële naam: ‘Industrie 4.0’. Dit in elkaar zetten is bepaald geen sinecure, want alles hangt met elkaar samen. Eén foutje in de digitale keten kan het hele productieproces op zijn kop zetten.

16.060.065-Automatiseringspiramide

 

HOOFDSTUK4

De voordelen voor industrie en IT

Voordelen voor de industrie
Kijk je naar kansen, dan beschrijft de Duitse voorloper Industrie 4.0 twee duidelijke richtingen: lagere kosten en meer omzet. Door verschillende maakprocessen te verbinden en te optimaliseren, kan een fabriek efficiënter produceren. En dankzij slimme analyse van machinedata en relevante meetwaarden, kan er snel en zonder menselijke tussenkomst op fouten worden geanticipeerd.

Voorbeeld
Een kantbank buigt een metaalplaat en ‘ziet’ daarbij een fout. Als het geautomatiseerde voorraadsysteem dan meteen een extra plaat naar de CNC-lasersnijmachine transporteert, hoeft de eindassemblage niet onnodig te wachten op het ontbrekende onderdeel.

Daarnaast is een flinke efficiencyslag mogelijk door alle schakels in de keten met elkaar te verbinden, van toeleverancier tot afnemer. Betere prognoses – direct uit de ERP-systemen van de afnemer – optimaliseren voorraden, transporten en productieprocessen door de hele keten heen. Een groot
PwC-onderzoek uit 2014 onder de Duitse industrie kwam met indrukwekkende berekeningen:
14 procent kostenreductie en ruim 18 procent meer productiviteit. Maar dit gaat wel gepaard met grote investeringen in machines, IT en opleiding van personeel. Wat apparatuur betreft, schat PwC de investering op 40 miljard euro per jaar. Alleen al voor de Duitse industrie.

Meer omzet door nieuwe verdienmodellen
Naast focus op procesoptimalisering, kan IIoT ook zorgen voor meer omzet of betere winstmarges. Het uitgangspunt is dat IIoT meerwaarde toevoegt aan bestaande producten of diensten. Of zelfs nieuwe creëert en zo huidige markten vergroot of verse aanboort. Een machinebouwer kan door slimme analyse van data uit machines die hij al heeft staan nieuwe diensten verkopen, zoals een combinatie van uptime-garantie en preventief onderhoud op afstand.

Voorbeeld
Sensoren in een machine kunnen uit een toenemend aantal trillingen afleiden dat een bepaald onderdeel aan vervanging toe is. Dit betekent dat een machinebouwer de gebruiker kan waarschuwen dit onderdeel tijdig te vervangen (predictive of condition based maintenance). De machine loopt hierdoor niet vast, waardoor je de afnemer veel problemen bespaart. Periodiek onderhoud valt beter te plannen en garandeert continue kwaliteit.

IIoT maakt ook nieuwe verdienmodellen mogelijk, gebaseerd op gebruik in plaats van bezit. Zo wil Vanderlande in de toekomst zijn systeem voor bagageafhandeling aan grote vliegvelden aanbieden voor een vaste prijs per koffer. Als fabrikant blijft Vanderlande eigenaar van het systeem, maar is de afnemer verzekerd van een goed werkend product. Vanderlande zet hiermee de stap van tijdelijke toeleverancier naar levenslange partner. Hetzelfde PwC-rapport uit 2014 schat dat Industrie 4.0 in vijf jaar tijd voor 12 procent omzetstijging kan zorgen in de Duitse industrie.

Nieuwe verdienmodellen belangrijker dan efficiëntere productie
Nederlandse ondernemers in de industrie concentreren zich vooral op het efficiency-aspect van IIoT. Maar in tegenstelling tot Duitsland, de bakermat van IIoT, kent ons land maar een handvol grote industriële toeleveranciers zoals VDL en Aalberts Industries. De Nederlandse industrie bestaat overwegend uit mkb-bedrijven. En dat levert slechts beperkte schaalvoordelen op; de geschatte IIoT-efficiëntieverbeteringen van ‘14 procent minder kosten, 18 procent hogere productiviteit’ gaan we waarschijnlijk dan ook niet halen. Gezien de goede positie van Nederlandse machinebouwers, zou juist de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen voorrang moeten krijgen. Nieuwe diensten als onderhoud-op-afstand, predictive maintenance en slimme datamodellen bieden machinebouwers een uitgelezen kans om hun wereldwijde klandizie verder te ontzorgen en hun toegevoegde waarde te vergroten.

Lucas Wintjes, Bosch Rexroth
‘Voor fabrikanten wordt de eindklant steeds belangrijker. IIoT legt die verbinding’

Voordelen voor IT-bedrijven
De potentiële omzet uit platformen en softwaretoepassingen maken het IoT tot een interessante groeimarkt voor IT-bedrijven. Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat de IT-bestedingen aan IoT in 2016 wereldwijd met 22 procent zullen groeien, naar 235 miljard dollar. Hoewel het aantal connected devices het grootst is bij consumenten, komt het leeuwendeel van de inkomsten voorlopig nog uit zakelijke toepassingen. Grote partijen zoals SAP, Microsoft, Oracle, IBM, Google en Apple investeren fors in nieuwe zakelijke proposities en overnames van IoT-startups. Ze richten hun proposities vooral op de grootste fabrikanten.

16.060.065-Cybersecurity

Een groeimarkt van twee miljard
Voor middelgrote industriële bedrijven zijn nog maar weinig gerichte software proposities. In deze markt liggen dus grote mogelijkheden, terwijl de concurrentie nog beperkt is. Dat laatste is opvallend, want het marktpotentieel van toepassingen voor de totale industrie is fors. In een wereldwijd onderzoek van TCS geven respondenten (N=795) aan dat industriële maakbedrijven vooroplopen ten opzichte van andere sectoren. In 2015 investeerden ze ongeveer 0,6 procent van hun omzet aan IoT-initiatieven, bestaande uit sensoren, software en devices. De absolute investeringen zullen jaarlijks met vier procent stijgen. Met hulp van deze resultaten heeft ABN AMRO een prognose voor Nederland gemaakt. We verwachten dat onze eigen industriesector (met een omzet van ongeveer 313 miljard euro in 2014) vanaf  2018 jaarlijks twee miljard euro in IIoT investeert. Voor de IT-sector is dit daarmee een potentiële markt van twee miljard euro per jaar.

HOOFDSTUK5

Wat maakt de samenwerking tussen IT en industrie zo lastig?

Hoewel de combinatie noodzakelijk én potentieel succesvol is, hebben industrie en IT elkaar toch nog niet gevonden. De verschillen tussen beide sectoren zijn dan ook groot: de tastbaarheid en zekerheid van de industrie staat bijna haaks op de experimentele, digitale wereld van IT’ers. Bovendien is digitalisering binnen de industrie zeer complex. Om als IT-bedrijf een goede gesprekspartner te zijn, moet je meerdere disciplines beheersen. En dat niet alleen, je moet ook de verbindingen kunnen leggen tussen de verschillende afdelingen binnen een fabriek en schakels in de industriële keten. Want alles hangt met elkaar samen: de fabrieksvloer, engineering, inkoop, verkoop, aftersales, toeleveranciers en klanten. Daarnaast is het de kunst om de uitdaging van de industrie goed te begrijpen en proposities te bedenken die hierin waarde toevoegen. Dat ook nog eens schaalbaar maken is veel gevraagd, maar zeker mogelijk.

Edwin Manten, Altran
´Internet of Things is complex, je moet dit niet meer alleen willen doen´

Koudwatervrees bij IT-bedrijven
Er zijn maar een paar voorbeelden bekend van succesvolle IIoT-implementaties. De Duitse auto-industrie is er een van. Maar het is onrealistisch om deze als vergelijkingsmateriaal te gebruiken, want de investeringen in geld en tijd waren uitzonderlijk hoog en een groot deel van de automatisering werd intern bedacht en uitgevoerd. Wanneer Nederlandse machinebouwers op zoek gaan naar een IT-partij om verdere stappen te zetten in IIoT, lopen ze vaak tegen dichte deuren aan. Grote partijen als SAP, die complete end-to-end dienstverlening aanbieden, zijn er voor IIoT niet. En veel kleinere IT-bedrijven vinden industriële software te complex. Ze beginnen er niet aan, ook al staat er een flinke financiële beloning tegenover.

Marcel van der Laan, Isotron Systems
‘IIoT is een tijdrovend proces: kortetermijndenken en focus op aandeelhouderswaarde zorgt voor minder openheid en schrale innovatie’

Industrie moet machine loslaten
Aan de andere kant verliezen machinebouwers zich soms te veel in hun fysieke product. ‘Innovatie’ betekent in de industrie vaak nóg snellere, preciezere en complexere machines bouwen. Maar daar zit een grens aan. Zeker omdat afnemers steeds meer behoefte hebben aan flexibiliteit, en minder aan nieuwe hardware. Het is dus de vraag of het klassieke industriële verdienmodel nog lang actueel is. Binnen de IT is het juist de gangbare praktijk om telkens nieuwe bedrijfsmodellen te bedenken, want commoditization gaat hier razendsnel. Tijd om een softwarepakket tot in de puntjes uit te werken is er niet, vandaar dat IT’ers vaak bètaversies op de markt brengen die ze daarna gaandeweg updaten. De twee sectoren werken dus op een totaal andere manier; misschien een belangrijke verklaring voor het feit dat ze elkaar nog niet gevonden hebben.

HOOFDSTUK6

Stappen naar een succesvolle samenwerking

Toch zullen de sectoren met elkaar moeten samenwerken, alleen al omdat de ontwikkelingen op de internationale markten hiertoe dwingen. Maar dat vergt wel stappen in elkaars richting. Voor beide sectoren hebben we hiervoor een plan opgesteld, dat bedrijven in de industrie en IT dichter bij elkaar brengt.

Oswald Coene, Koning & Hartman
´Smart Industry hoeft niet ingewikkeld te zijn, je kunt met simpele stappen meteen beginnen’

Stappenplan voor de industriële toeleverancier en machinebouwer

Stap 1: Geïntegreerd ERP-systeem

De eerste vereiste is een geïntegreerd ERP-systeem. Zonder een goede koppeling van de eigen inkoop-, productie-, voorraad- en financiële administratie en de digitale inkoop- en planningssystemen van toeleveranciers en afnemers, kan een IIoT-systeem niet optimaal functioneren.

Stap 2: Modulaire opbouw van product én software

Om klantspecifiek maatwerk te kunnen leveren, moet het productontwikkelingsproces op module- en onderdeelniveau worden gestandaardiseerd. Door onderdelen, producten, machines en software modulair op te bouwen, kun je als industriebedrijf efficiënt aan specifieke klantwensen voldoen.

Menko Eisma, Trumpf Nederland
‘Barcodes zijn ook papier’

Stap 3: Van fysiek naar compleet digitaal (papierloos) product

Om IIoT succesvol te implementeren, moet het papier zo veel mogelijk de deur uit. Digitale documenten bijhouden brengt het risico op foute of ontbrekende gegevens flink terug. Maar ook het fysieke product moet volledig gedigitaliseerd worden. Dat geldt niet alleen voor de productdimensies (CAD/CAM); ook de precieze materialen, machinebewerkingen, assemblage en nabewerkingen moeten in het unieke productfile worden opgenomen. Ervaring of fingerspitzengefühl mag geen invloed meer hebben op de kwaliteit van het project.

Ook het gedrag en de eigenschappen van het product kunnen digitaal worden gesimuleerd en getest. Tijdens het productieproces, maar ook als onderdeel van een complete module of machinelijn. Digitale simulatie en testing gaan verder dan de eigen fabriek: samenwerking met afnemers is cruciaal om te testen hoe een product binnen hun processen functioneert.

Henk Derckx, Machinefabriek Van Aarsen
‘Papierloos werken was voor mij een eerste vereiste!’

Stap 4: Operationeel MES-systeem

Alle processen in de fabriek moeten naadloos communiceren met het ERP-systeem dat de productieplanning en financiële administratie verzorgt. Een MES-systeem vertaalt en koppelt de productieplanning in het ERP-systeem naar de verschillende PLM- en SCADA-besturingssystemen van de productie-equipment. Ook verbindt het de productie-specifieke besturingsdata, stand- en omsteltijden en tracking & tracing van een product tijdens het productieproces met de voorraad- en facturatiesystemen in het ERP. Het ERP-systeem zelf zorgt weer voor de verbinding met de buitenwereld: de toeleveranciers en de afnemers.

Stap 5: Slimme analyses voor de afnemers

Zijn alle voorgaande stappen genomen, dan kan de data systematisch in kaart worden gebracht en worden geanalyseerd. Op basis hiervan kunnen machinebouwers hun eigen productieproces optimaliseren, maar ook nieuwe diensten voor afnemers aan de producten verbinden. Dit laatste kan een aanzet zijn tot nieuwe verdienmodellen.

Stappenplan voor IT-bedrijven

Stap 1: Onderzoek in welke eindmarkten je kwaliteiten het beste tot hun recht komen

Specialisatie in een bepaalde horizontale en verticale markt kan een interessante combinatie van competenties opleveren. Productspecialisatie in telecom en network equipment, bijvoorbeeld. Of cybersecurity-competenties voor kritieke infrastructuren of specifieke functionele producteigenschappen of datamodelling. In hoeverre sluiten je kwaliteiten aan bij de maakindustrie als eindmarkt?

Ronald Prins, Fox-IT
‘Een verbinding hoeft geen twee richtingen te hebben’

Stap 2: Besef dat in de industrie anders gedacht wordt

Hoewel IT-ondernemers en industriële dga’s een gedeelde passie hebben voor technologische vernieuwing, liggen beide werelden ver uit elkaar. Ze zijn verenigd in andere brancheverenigingen, spreken een andere taal en werken op een andere manier. IT’ers werken agile, in korte sprints met veel iteraties naar een eindproduct. Terwijl men in de industrie juist gewend is om zeer precies naar één uiteindelijke oplossing te werken.

Stap 3: Zoek contact met vooruitstrevende industriële ondernemers

Bezoek relevante events van brancheverenigingen in de industrie, zoals FME, Metaalunie en FHI. Er zijn er een heleboel. Het loont om contact te zoeken met vooruitstrevende ondernemers. Hiermee krijg je inzicht in de visie, doelstellingen en bottlenecks bij de realisatie van IIoT.

Stap 4: Ontwikkel een nieuwe testpropositie die past bij de uitdagingen van de industrie

Werk op basis van de discussie met innoverende industriële ondernemers naar een testoplossing. Met welke IT-oplossingen kan het productieproces efficiënter worden ingericht of flexibeler worden gemaakt? Welke vormen van data-analyse kunnen hieraan bijdragen? En hoe worden data en infrastructuur beveiligd? Zoek hierbij de balans tussen preventieve en detectieve middelen.

Stap 5: Ontwikkel een ‘one-stop shop’ oplossing (complete oplossingen hardware-software-service)

Er zijn nog weinig IT-dienstverleners met een volledige IIoT-propositie richting de maakindustrie. Daarnaast is er nog geen consensus over de competenties die een IT-bedrijf nodig heeft, maar dit gaat grotendeels over applicatie-ontwikkeling, connectivity, analytics, cloud en cybersecurity. De markt is nog in de beginfase, waarbij overnames en partnerships nieuwe marktleiders kunnen voortbrengen.

16.060.065-Stappenplan

HOOFDSTUK7

Werk aan de winkel voor financiers

Digitalisering heeft veel impact op alle sectoren. Voor financiers is het dan ook cruciaal om kennis te hebben van nieuwe bedrijfsmodellen met een grote IT-component. De rol van dienstverlening en IT groeit, terwijl die van tastbare activa langzaam kleiner wordt. Ook in de industrie is de verschuiving van ‘bezit’ naar ‘gebruik’ volop aan de gang. De nieuwe verdienmodellen die hieruit voortkomen, vragen om nieuwe financiële diensten.

Eerder in dit rapport kondigden we aan dat machinebouwers te maken krijgen met een omzetverschuiving. De verwachting is dat de opbrengsten van machineverkoop teruglopen, terwijl lease-constructies, betalen voor gebruik en aftersales services juist kansrijke bronnen van omzet en cashflow zijn. Deze zorgen voor een grotere lock-in van de klant, wat meer zekerheid met zich meebrengt. Tegelijk spreiden omzet en cashflow zich over een langere periode uit.

Verschuiving van omzet, financiering en eigendom
Maar niet alleen de omzet verschuift. Met de toepassing van service-georiënteerde bedrijfsmodellen  wisselt ook de financiering van ‘eigenaar’: waar nu een bank de afnemer van de machine financiert, doet in de toekomst de machinebouwer dit. Combineer dit met de verschuiving van de omzetstromen, en de financieringsbehoefte komt volledig bij de machinebouwer te liggen.

Doordat de machinebouwer eigenaar van zijn machines blijft, kunnen financiers minder zekerheid halen uit de verpanding ervan. Tenslotte staan de machines bij uiteenlopende afnemers, verspreid over de hele wereld. Landen hebben hun eigen wetgeving, waardoor de verpanding van machines bijzonder gecompliceerd of zelfs onmogelijk wordt. Deze ontwikkeling maakt het noodzakelijk dat financiers − zoals ABN AMRO − meer inzicht krijgen in het verdienmodel van de machinebouwer, en de financiële performance van zijn afnemers.

Willem Vermeend, Internetondernemer en Fintech aanjager
‘IIoT vraagt ook vernieuwende financieringsvormen. Het is belangrijk dat de financiële sector hierin meegaat en digitalisering als topprioriteit stelt’

Meer software, minder nieuwe hardware
Tel daarbij op dat ook de vorm van investeringen verandert. Business Insider verwacht dat de wereldwijde investeringen in IoT-software in 2019 tien keer zo hoog zullen zijn als de investeringen in IoT-hardware. Hardware als machines en servers kan dienen als onderpand, en zo het risico voor de financier verlagen. Uit software kan een financier veel minder zekerheid halen. Ook dit vergroot de noodzaak tot een beter begrip van het verdienmodel van de machinebouwer en zijn afnemers. Tot slot moeten financiers weten wat de toegevoegde waarde is van de verschillende softwaretoepassingen in elk stadium van de IIoT-integratie.

Lucas Wintjes, Bosch Rexroth
´IIoT is een zienswijze’

HOOFDSTUK8

Conclusie

Cultuurverschil met IT-sector grote belemmering digitalisering Nederlandse industrie
Hoewel IT-ondernemers en industriële dga’s een gedeelde passie hebben voor technologische vernieuwing, liggen beide werelden ver uit elkaar. Ze zijn verenigd in andere brancheverenigingen, spreken een andere taal en werken op een andere manier. IT’ers werken agile, in korte sprints met veel iteraties naar een eindproduct. Terwijl men in de industrie juist gewend is om zeer precies naar één uiteindelijke oplossing te werken. In hoeverre beide sectoren deze verschillen overbruggen, bepaalt of de potentie van IIoT gerealiseerd wordt.

Eric van Schagen, Simac
´
De industrie kan leren van de logistiek in de retailsector. Hier wordt al helemaal in ketens gedacht’

Nieuwe verdienmodellen belangrijker dan efficiëntere productie
Nederlandse industriële ondernemers concentreren zich vooral op het efficiëntie-aspect van IIoT. Maar de Nederlandse industrie bestaat overwegend uit mkb-bedrijven, die maar beperkte schaalvoordelen hebben. We verwachten daarom dat we de geschatte IIoT-efficiëntieverbeteringen hier niet gaan halen. Gezien de goede positie van Nederlandse machinebouwers, zou juist de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen voorrang moeten krijgen. Nieuwe diensten als onderhoud-op-afstand en predictive maintenance en data-analyse bieden machinebouwers een uitgelezen kans om hun wereldwijde klandizie verder te ontzorgen en hun toegevoegde waarde te vergroten

Potentieel twee miljard euro omzet per jaar voor Nederlandse IT-sector door IIoT
Het marktpotentieel uit toepassingen voor de totale industrie is groot. ABN AMRO verwacht dat de Nederlandse industrie vanaf  2018 jaarlijks twee miljard euro in IIoT investeert. Voor de IT-sector is dit dus een potentiële markt van twee miljard euro per jaar.

Auteurs
William Smit, DBSC Consulting
David Kemps, Steven Peters, Wouter Sterk en Roderick Vos, ABN AMRO

Illustraties en opmaak
Jlinq Design, Kollerie Reclame-advies & Promoties

Redactiebureau
Tekstwerf

Interviews
Altran, Edwin Manten en Michel Smit
ATS International, Michael James
B&R Automation, Piet Tak
Bronkhorst High-Tech, Wybren Jouwsma
Bosch Rexroth A.G, Lucas Wintjes
Croon Electrotechniek, Sven Asijee, Peter Withagen
FEDA, Piet Tak
FHI, Paul Petersen, Cees Groeneveld
Fox-IT, Ronald Prins
Industry of Things World, Nishan Mahtani
Isotron Systems, Marcel van der Laan
Koning & Hartman, Oswald Coene en Tim de Wolf
Leertouwer, Maarten van der Boon
Machinefabriek van Aarsen, Henk Derckx
Simac, Eric van Schagen
Technolution, Marcel Dukker
Timmerije, Wim Simons
Trumpf Nederland, Menko Eisma
Willem Vermeend, Internetondernemer, schrijver boek “Internet of Things” en Fintech afgezant