FX Weekly – Zwakke cijfers VS drukken dollar

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Zwakke cijfers voor Amerikaans economie drukken dollarkoers.Japanse yen wint weer terrein. Valuta’s van opkomende markten profiteerden van zwakkere USD.

 

FX-Weekly-5-February-2016.pdf (273 KB)
Download

 

Zwakke macrocijfers VS drukken de koers van de dollar

Afgelopen woensdag waren er twee interessante marktreacties. Het beter dan verwachte ADP-werkgelegenheidsrapport bood geen steun aan de Amerikaanse dollar (USD). De valutamarkten zijn op dit moment gespitst op negatief nieuws uit de VS, omdat dit de kans op verdere renteverhogingen door de Fed later dit jaar zou verminderen. Als gevolg van deze houding worden betere cijfers genegeerd en hebben zwakkere cijfers een sterker negatief effect op de dollar. Na de tegenvallende inkoopmanagersindex van Markit voor de dienstensector en ISM-index voor de dienstverlenende bedrijven werd de dollar woensdag massaal van de hand gedaan. De EUR/USD brak weer door het psychologisch belangrijke niveau van 1,10 en bereikte een hoogste stand van 1,1146. De USD/JPY daalde naar een laagtepunt van 117,06 en de winst die na het besluit van de Japanse centrale bank (BoJ) van vorige week werd geboekt, verdampte volledig. Ook donderdag stond de dollar nog onder druk. De ECB en de BoJ zijn nu weer aan zet. Wij verwachten dat de ECB haar depositorente in twee stappen (in maart en juni) verlaagt naar -0,5% en in maart haar aankoopprogramma met EUR 10 miljard per maand uitbreidt. De financiële markten hebben dit nog niet volledig verwerkt.

160205-FX1

Waarschijnlijk blijven de valutamarkten op de korte termijn gespitst op zwakkere cijfers voor de Amerikaanse economie. De dollar kan daarom onder neerwaartse druk blijven. Een verbetering van de stemming onder beleggers en de monetaire divergentie zullen in de loop van het jaar de dollar echter vermoedelijk doen stijgen tegenover de euro en de yen.

Valuta’s van opkomende markten profiteren van zwakkere dollar

De valuta’s van opkomende markten hebben sterk gepresteerd sinds vorige week donderdag. Hiervoor zijn meerdere redenen. Ten eerste zijn de olie- en metaalprijzen weer gestegen. Dit heeft het sentiment ten aanzien van valuta’s van grondstoffen exporterende landen verbeterd. Ten tweede hebben tegenvallende Amerikaanse macrocijfers ertoe geleid dat de markten hun verwachtingen ten aanzien van verdere rentestappen door de Fed naar beneden hebben bijgesteld. De dollar ging daardoor over de hele linie massaal in de verkoop. Wij verwachten dat het herstel van de grondstofprijzen doorzet, maar ook dat de dollar weer aan kracht wint wanneer de cijfers in de VS verbeteren. Beide krachten zullen vermoedelijk resulteren in een stabilisatie van de valuta’s van de opkomende markten exclusief Azië.

Beleggers zetten weer in op zwakkere Chinese yuan

De Chinese centrale bank (PBoC) heeft ook in de afgelopen week de dagelijkse referentiekoers van de yuan verhoogd. Dit is het sentiment ten aanzien van de yuan op de spotmarkt ten goede gekomen. Marktpartijen hebben echter grotere posities opgebouwd die profiteren van een zwakkere yuan. Het signaal hiervoor kwam van de zwakkere officiële PMI’s in januari, voor zowel de verwerkende industrie als de dienstensector. Onze visie dat een scherpe devaluatie van de yuan niet de beste oplossing is om de economie te stimuleren, is niet gewijzigd. Een forse waardedaling zou immers de kapitaaluitstroom uit China aanwakkeren. Waarschijnlijk kiezen de Chinese autoriteiten voor strenger toezicht en beperkte kapitaalcontrole als instrumenten om speculatie in de yuan te bestrijden. De verwachte budgettaire stimulering ter ondersteuning van de economie zal ook het sentiment ten aanzien van de yuan verbeteren. Wij zien inderdaad enkele bemoedigende tekenen die duiden op een stabilisatie van de economie. Zo steeg de PMI van Caixin voor de dienstensector in januari met 2,2 punten naar 52,4 en herstelde de samengestelde PMI zich van 49,4 in december naar 50,1. Wij handhaven onze raming dat de yuan eind dit jaar op 6,70 staat tegenover de Amerikaanse dollar.

160205-FX2

160205-FX3