FX Weekly – Herstel olieprijs steunt sentiment

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Het herstel van de olieprijzen steunt het beleggerssentiment met als gevolg een goedkopere yen, euro en Zwitserse frank en duurdere dollar en valuta’s van olie-exporterende landen. Reflatiemaatregelen van centrale banken zullen op den duur de economische groei en het sentiment een positieve impuls geven.

 

FX-Weekly-19-feb-2016-nld.pdf (236 KB)
Download

Herstel van olieprijzen steunt beleggerssentiment …

De afgelopen week laat zich goed samenvatten onder de noemer olievlekwerking: de positieve effecten van het herstel van de olieprijzen werden zichtbaar op andere financiële markten. Sinds 11 februari zijn de olieprijzen 15% à 20% gestegen. Hierdoor is de algehele stemming op de financiële markten verbeterd. Valuta’s die het goed deden toen beleggers risico’s meden, zoals de Zwitserse frank, de Japanse yen en de euro, moesten een stapje terug doen, terwijl valuta’s van olie-exporterende landen duidelijk in de lift zaten. Zo zijn de Russische roebel en de Mexicaanse peso sinds vorige week donderdag met meer dan 5% gestegen. De verrassende renteverhoging door de Mexicaanse centrale bank (Banxico) met 50 bp gaf extra vaart aan het herstel van de peso.

160219 FX1

 

Onze analist voor de energiesector verwacht dat de olieprijzen op dit moment uit het dal aan het klimmen zijn. Dit proces wordt vaak gekenmerkt door dagelijkse prijsvolatiliteit. Een belangrijk prijsniveau om in de gaten te houden, is de vorige piek van de olieprijzen op circa USD 35 – 36 per vat. Als de olieprijzen door deze grens breken, zullen de koersen van valuta’s van olie-exporterende landen waarschijnlijk omhoogschieten.

… en reflatiemaatregelen van centrale banken doen dit ook

Maatregelen en commentaar van centrale banken zijn andere belangrijke factoren om alert op te zijn. Zo verklaarde James Bullard, lid van het FOMC (het beleidscomité van de Amerikaanse centrale bank), eerder deze week dat renteverhogingen er dit jaar waarschijnlijk niet in zitten. En begin deze week liet ECB-president Draghi doorschemeren dat de monetaire verruiming zal worden opgevoerd. Ook centrale banken van andere landen zullen binnenkort van zich laten horen: Zweden en Zwitserland (beide op 23 februari). Wij verwachten verruimingsgezinde geluiden wat het monetaire beleid betreft. De Noorse centrale bank en de Zwitserse centrale bank nemen op 17 maart, een week na de volgende ECB-vergadering, een besluit over hun monetaire beleid. Reflatiemaatregelen van centrale banken zullen volgens ons de economische groei stimuleren en het sentiment tot rust brengen. Wij verwachten dat in de komende maanden de euro terrein gaat verliezen tegenover de Amerikaanse dollar (USD), richting 1,05, als gevolg van de verbeterde stemming onder beleggers en dat het effect van de verruiming door de ECB op de EUR/USD sterker zal zijn dan het effect van het feit dat de Fed verdere renteverhogingen op de lange baan schuift.

160219 FX2