Digitale transformatie – een wereld te winnen in de bouw

door: Madeline Buijs

Digitale transformatie – Bouw

Het proces van digitalisering in de bouw staat pas aan het begin. Dat betekent niet dat er geen aandacht voor is, maar er is nog een wereld te winnen.

Digitale-transformatie-bouw-feb-2016.pdf (417 KB)
Download

De bouw is al ver met het digitaliseren van het bouwproces, bijvoorbeeld door het gebruik van BIM, wat staat voor Bouw Informatie Model. Dit is een digitaal model waarbij alle relevante informatie tijdens het hele bouwproces door alle bouwpartijen wordt opgeslagen, gebruikt en beheerd. Dit model wordt voornamelijk gebruikt bij grotere bouwprojecten waar veel verschillende partijen, zoals architecten, aannemers, installateurs en onderaannemers, moeten samenwerken.

Ook worden de eerste stappen gezet bij het digitaliseren van het product, bijvoorbeeld door middel van 3D-printing.Een bekend voorbeeld is een grachtenpand dat in Amsterdam geheel wordt gebouwd met een 3D-printer. Ook wordt er op dit moment gewerkt aan een metalen brug die door een 3D-printer wordt gebouwd. Dit zijn initiatieven op kleine schaal, maar 3D-printing heeft potentie om in de toekomst vaker gebruikt te worden. Maar dan wel bij het printen van onderdelen. Er zullen in de toekomst niet zo snel hele gebouwen geprint worden, al gebeurt dit in China al wel. De vraag is namelijk wat de kwaliteit en levensduur van dergelijke gebouwen is.

De meeste winst kan de bouw behalen in het digitaliseren van personeel door middel van robots. Het is vrijwel zeker dat banen in de bouw geraakt gaan worden door digitalisering. Er is een groot verschil tussen de kans op digitalisering van laagtechnische beroepen en hoogtechnische beroepen. Lassers, schilders, betonarbeiders en dakdekkers hebben een grote kans dat hun werk wordt gedigitaliseerd. Hoogtechnische en creatieve beroepen hebben maar een kleine kans om te worden gedigitaliseerd. Het gaat dan om bijvoorbeeld ingenieurs en architecten. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat er in de toekomst ander personeel nodig is in de bouw en dat bouwplaatsen anders ingericht moeten worden om ruimte te bieden aan robots. Digitalisering kan de arbeidsproductiviteit in de bouw verhogen, wat bouwbedrijven nodig hebben om de concurrentie voor te blijven.

In de reeks “Digitale transformatie in sectoren” verscheen op 3 december 2015 als eerste: Digitale transformatie na de hype: elke sector, elk bedrijf krijgt er mee te maken. Dat rapport was het “framework” voor de nadere analyse per sector, waarvan dit rapport er één is.