Insights Live 2016 – Dag 1 – Fit voor de toekomst: beweeg en game!

Sfeerimpressie Insights Live 2016 maandag

Snelheid, uithouding, kracht en evenwicht: de spelers op de 43e editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament zijn in topconditie. Hoe zit het met ondernemers? De Insights Live Week staat dit jaar in het teken van What’s Next? In de huidige wereld is verandering eerder regel dan uitzondering. Dag 1: hoe zorgen bedrijven uit de sectoren Healthcare, Overheid & Onderwijs en Real Estate ervoor dat ze fit zijn voor de toekomst? Een bewegingsprofeet, projectontwikkelaar en hoogleraar videogames aan het woord.

We presenteren vandaag geen glazen bol, maar volgens dagvoorzitter Rens de Jong is één ding zeker: de wereld verandert. De vraag is of we in staat zijn om te anticiperen als de verandering op ons afkomt. Zijn we net zo snel en wendbaar als de spelers op het court? Als het aan de bevlogen bewegingsprofeet Erik Scherder ligt wel. Zijn boodschap? Beweeg!

Wees zuinig op je prefrontale cortex!

WTT Insights Live: maandag_-_erik

Volgens hoogleraar Klinische Neuropsychologie Scherder is beweging essentieel om niet alleen je lichaam, maar ook je brein in topconditie te houden. Het draait allemaal om prefrontale cortex, ook wel de frontale lob genoemd. Het voorste gedeelte van het brein controleert de rest van de hersenen en is verantwoordelijk voor cruciale functies. Dankzij de frontale lob zijn we in staat om informatie te filteren, te plannen en initiatief te nemen. Dit gedeelte van het brein ontwikkelt zich tot het 30e levensjaar en gaat jammer genoeg ook als eerste weer achteruit. Het goede nieuws? Je kunt de frontale lob activeren door te bewegen. 

“Beweging zorgt voor een betere doorbloeding van het brein en versterkt zo de verbindingen tussen de prefrontale cortex en de rest van de hersengebieden. Het helpt je om creatief, gemotiveerd en gefocust te blijven. Kom dus in beweging om je hersens in optimale conditie te houden! Je hoeft echt geen uren in de sportschool te staan. Elke dag een half uur onafgebroken stevig doorwandelen is al genoeg.”

 

Slim vastgoed

WTT Insights Live: maandag_-_coenCoen van Oostrom geeft de zaal een kijkje in de toekomst van vastgoedontwikkeling. Zijn bedrijf OVG Real Estate is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van The Edge: het duurzaamste kantoorgebouw ter wereld en voorloper in het gebruik van slimme technologie. In het gebouw zitten 20.000 sensoren die allemaal met elkaar in verbinding staan. Ze zorgen dat het licht op tijd aan en weer uit gaat, dat de lift al gerepareerd is nog voordat hij vast komt te zitten en dat de schoonmakers weten hoe vaak de wc’s zijn gebruikt en dus een poetsbeurt nodig hebben. Volgens Van Oostrom is deze technologie in kantorengebouwen straks net zo vanzelfsprekend als duurzaamheid. Bovendien is het eenvoudiger dan ooit om in te spelen op veranderingen.

“De software van The Edge krijgt net als de iPhone regelmatig een update. Dankzij gezichtsherkenning weten de koffiezetapparaten straks bijvoorbeeld dat je op maandagochtend altijd een dubbele espresso drinkt.”

 

Homo Zappiens

WTT Insights Live: maandag_-_wimWil je de technologische ontwikkelingen bijhouden? Dan moet je als bedrijf investeren in- en leren van de zogenaamde Homo Zappiens, een begrip geïntroduceerd door Hoogleraar Onderwijs en Technologie Wim Veen. Deze generatie kent geen wereld zonder internet en is opgegroeid met games. Volgens Veen allesbehalve onnozel tijdverdrijf:

“Door te gamen leren jongeren essentiële vaardigheden als problemen oplossen, multitasken, creatief denken en samenwerken. De Homo Zappiens is gewend om zelf beslissingen te nemen en ontdekt spelenderwijs nieuwe mogelijkheden. Daar moet het onderwijs veel meer op inspelen. Geef leerlingen controle over hun eigen leeromgeving, daag ze uit en laat ze zelf beslissen. Op de werkvloer is de Homo Zappiens een inspiratiebron voor oudere generaties, maar je moet wel bereid zijn om deze wereld te ontdekken. Creëer bijvoorbeeld teams waarbij jongeren hun nieuwe manier van werken overdragen en ouderen hun kennis.” Komen jongeren met al dat gamen nog wel aan een half uur beweging per dag? Veen: “Er zijn genoeg actieve computerspellen die beweging stimuleren. Wat dacht je van tennis?”

 

 

Verder lezen over deze onderwerpen?

  • Publicatie/Blog ‘Blijf Bewegen‘ (Health Care)
    Als je beweegt, blijven je spieren en het brein fitter. Maar bewegen is óók van belang voor zorgaanbieders. Dit geldt voor het laten bewegen van de bewoners én voor het bewegen van de organisatie.
  • Publicatie ‘ICT laten werken voor het onderwijs‘ (Overheid & Onderwijs)
    De inzet van ICT in het onderwijs is een strategische keuze. Het is niet langer de vraag of, maar hoe ICT kan bijdragen aan beter en slimmer onderwijs en wat daarvoor nodig is.

 

Ook na afloop van Insights Live 2016 op de hoogte blijven van de laatste publicaties?

Schrijf u in en stel zelf uw nieuwsbrief samen. Selecteer de onderwerpen en de gewenste frequentie en u wordt actief op de hoogte gehouden van de laatste publicaties op Insights. Bevalt het niet? U kunt uw selectie op ieder moment aanpassen of zich weer uitschrijven.