Woningmarktmonitor – 2016: Herstel houdt aan, maar in een lagere versnelling

door: Philip Bokeloh

160108-Woningmarktmonitor-januari3.pdf (491 KB)
Download

De gedaalde rente draagt bij aan een hogere waardering van de woningmarkt. In 2015 zijn de huizenprijzen naar schatting met 3% gestegen. Dit jaar zal de prijsstijging waarschijnlijk even sterk zijn. De opleving van de economie, de betaalbaarheid van woningen en het grote vertrouwen in de woningmarkt ondersteunen deze verwachting. In 2017 zal de prijsstijging iets lager uitvallen. Wij houden rekening met een prijsstijging van 2%. Dit is in verband met de rente die volgens onze raming licht oploopt, wat via de inkomensnormen de maximale hypotheek zal beperken. Voorafgaand aan de minder krachtige prijsstijging zal de toename van de woningverkopen al in een eerdere fase afzwakken. Dit gebeurde al in 2015, toen de toename van de verkopen minder dan de helft was van die in 2014. Voor 2016 houden wij rekening met een toename van de verkopen van 5%, en voor 2017 met een stijging van 2┬Ż%.