Maand Update Grondstoffen – Slechte start van 2016 betekent geen slecht jaar

door: Georgette Boele , Casper Burgering , Hans van Cleef , Frank Rijkers

In 2015 zijn de prijzen van grondstoffen (CRB-index) met ongeveer 30% gedaald. Alle grondstofcategorieën (energie, metalen en agrarisch) hebben bijgedragen aan deze scherpe daling. Overaanbod en het gegeven dat beleggers voor een groot deel uit grondstoffen stappen, zetten grondstofprijzen onder druk. Onze visie op de Chinese economie is in lijn met de consensus. We zijn van mening dat de zorgen over de Chinese economie overtrokken zijn. We verwachten dat zowel Chinese importen als de mondiale groei gaan toenemen. Dit zou de vraag naar grondstoffen moeten stimuleren. De scherpe daling van de grondstofprijzen zal waarschijnlijk resulteren in een afname van de productie. De productiedaling zal echter waarschijnlijk minder zijn dan eerder aangenomen. Producenten hebben de cashflow namelijk nodig om te overleven. We hebben onze voorspellingen van de grondstofprijzen naar beneden aangepast. Toch verwachten we hogere prijzen in 2016 vergeleken met de huidige lage prijsniveaus.

Maandupdate-grondstoffen-Slechte-start-van-2016-betekent-geen-slecht-jaar_januari-2016.pdf (444 KB)
Download