FX Weekly – Yen als ultieme veilige haven

door: Georgette Boele , Roy Teo

FX-Weekly-8-Jan-2016-NL.pdf (282 KB)
Download
  • Japanse yen manifesteert zich als ultieme veilige haven en ook Amerikaanse dollar is sterk …
  • … maar valuta’s van grondstofexporterende landen zitten in de hoek waar de klappen vallen

 

Japanse yen manifesteert zich als ultieme veilige haven …

Het jaar 2016 kent met de verkoopgolf op de Chinese aandelenmarkten tot nu toe een valse start. De tegenvallende Chinese Inkoopmanagerscijfers en de onzekerheid rond nieuwe en aflopende regelgeving voor de effectenmarkten gaven de aanzet tot de verkoopgolf. Deze werd vervolgens versterkt toen de Chinese centrale bank (PBoC) de koers van de yuan (CNY) op een lager niveau fixeerde. Dit laatste wakkerde de vrees aan dat substantiële valutazwakte van de yuan in het verschiet ligt (zie onze FX Special – Gradual depreciation in the CNY TWI). Hiervan profiteerde de Japanse yen (JPY) als de ultieme safe haven onder de valuta’s: de yen heeft sinds begin deze week ruim 2% op de Amerikaanse dollar (USD) gewonnen en de USD/JPY is inmiddels gedaald tot 118. Wij sluiten niet uit dat de Japanse centrale bank (BoJ) zal ingrijpen wanneer de yen sterk blijft.

 

160108 - FX1
De Amerikaanse dollar was na de yen de sterkste munt deze week en steeg in waarde ten opzichte van de meeste andere valuta’s van zowel opkomende als welvarende landen. Wij verwachten dat de valutamarkten in rustiger vaarwater komen en dat beleggers zich weer gaan richten op de monetaire divergentie. Onze prognose voor dit jaar is dat de EUR/USD door het pariteitsniveau (EUR 1 = USD 1) zakt en dat de USD/JPY oploopt naar 135.

… maar valuta’s van grondstofexporterende landen moeten fors inleveren

De daling van de grondstofprijzen, de depreciatie van de Chinese yuan en de vrees voor een sterkere groeivertraging in China gingen niet ongemerkt aan de valuta’s van grondstofexporterende landen voorbij, zoals de Australische dollar, de Nieuw-Zeelandse dollar, de Canadese dollar, de Russische roebel, de Zuid-Afrikaanse rand, de Mexicaanse peso, de Braziliaanse real en de Chileense peso. Verder speelden economische en politieke perikelen en het vooruitzicht van verdere monetaire verruiming in een aantal landen deze munten parten. De Zuid-Afrikaanse rand was de zwakste valuta binnen het opkomend universum, hoofdzakelijk als gevolg van de recente politieke crisis, de zwakke economie en de scherpe daling van de palladium- en platinaprijs. In Azië moest zowel de Taiwanese dollar als Zuid-Koreaanse won (KRW) terrein prijsgeven; China is immers goed voor circa 25% van de export van deze landen. De druk op de KRW werd nog vergroot door de geopolitieke onzekerheid die ontstond na de aankondiging door Noord-Korea dat op 6 januari met succes een kernproef was uitgevoerd.

Voor 2016 voorzien wij een herstel van de Latijns-Amerikaanse valuta’s, de Russische roebel en de Zuid-Afrikaanse rand op grond van een stabilisering van de grondstofprijzen en enige verbetering van de binnenlandse situatie. Voor de Australische dollar en de Nieuw-Zeelandse dollar blijven wij somber gestemd. Dit houdt verband met de verwachting dat de nationale centrale banken van deze twee landen hun monetair beleid de komende maanden verder verruimen om de economie te steunen. Dit hebben de financiële markten nog niet volledig verdisconteerd.

160108 - FX2

160108 - FX3

160108 - FX4