FX Weekly – Olieprijs beïnvloedt valuta’s

door: Georgette Boele

12-FX-Weekly-22-Jan-2016-nld.pdf (283 KB)
Download

In deze publicatie: Daling olieprijs leidt tot verslechtering van sentiment…en geeft Japanse yen stevige steun in de rug. Vaste wisselkoersen staan onder druk.

 

Daling van olieprijs tast bereidheid risico’s te nemen aan…

Tussen Nieuwjaarsdag en de vergadering van de ECB van 21 januari was de olieprijs bijna 25% gedaald. Dit leidde niet alleen tot de grootschalige verkoop van valuta´s van olie-exporterende landen (of, zoals in het geval van Saoedi-Arabië en Nigeria, tot druk op de koppeling van de nationale munt aan de Amerikaanse dollar). Het veroorzaakte ook een algehele verslechtering van de stemming op de financiële markten. Beide ontwikkelingen zorgden voor zware druk op de koersen van valuta’s van grondstoffen exporterende landen en van valuta’s die gevoelig zijn voor de groei van de wereldeconomie.

160122 - FX1

 

De Russische roebel spande in dit opzicht de kroon. De munt daalde tot een nieuw historisch dieptepunt. De zwakste valuta’s na de roebel waren de Mexicaanse peso, de Zuid-Afrikaanse rand en de Colombiaanse peso. Ook de munten van belangrijke grondstoffen exporterende landen als Nieuw-Zeeland, Australië en Canada kwamen zwaar onder druk tegenover de Amerikaanse dollar (USD). Sinds de vergadering van de ECB is het beleggingssentiment verbeterd. Dat resulteerde in een stijging van de olieprijs en een herstel van bovengenoemde valuta’s. Onze analist voor de energiesector denkt dat de olieprijzen zich in de komende weken geleidelijk herstellen (voor meer informatie zie onze laatste Energie Monitor). Dit zou de druk op de valuta’s van olie-exporterende landen verder moeten verlichten en de stemming onder beleggers een positieve impuls moeten geven.

…en geeft de Japanse yen flink de wind in de zeilen

De recente verslechtering van het sentiment onder beleggers heeft de Japanse yen (JPY) geen windeieren gelegd: de yen is dit jaar 2% gestegen tegenover de Amerikaanse dollar. Een verdere appreciatie van de yen zou voor de Japanse centrale bank (BoJ) reden kunnen zijn om op de volgende vergadering (29 januari) het monetair beleid verder te verruimen. Wij verwachten dat het sentiment de komende tijd verbetert. In dat geval zal de yen waarschijnlijk weer terrein moeten prijsgeven.

De euro kon zich relatief goed handhaven, doordat zwakkere Amerikaanse macrocijfers en de naar beneden bijgestelde verwachtingen ten aanzien van het aantal rentestappen dat de Fed dit jaar zet, de dollar verzwakten. Vóór de vergadering van de ECB stelden beleggers  zich voorzichtig op met betrekking tot hun verwachtingen van nieuwe ECB-actie. De ECB klonk verruimingsgezind. Dit drukte de euro en zorgde voor een verbetering van de stemming onder beleggers. Wij denken dat de ECB de rente in twee stappen (maart en juni) verlaagt naar -0,5% en haar obligatie-aankoopprogramma verhoogt met EUR 10 miljard (maart). Deze maatregelen, de verbetering van het beleggerssentiment en betere Amerikaanse macrocijfers zouden de EUR/USD later dit jaar richting pariteitsniveau (EUR 1 = USD 1) moeten duwen.

Het Britse pond ging flink onderuit door de verslechterende economische vooruitzichten, de kans dat de Britse centrale bank (BoE) de rente pas later gaat verhogen en de onzekerheid rond een eventueel vertrek van het land uit de EU (Brexit). Wij verwachten om deze redenen dat de GBP/USD zwak blijft, terwijl de dollar juist aan kracht zal winnen als het sentiment onder beleggers verbetert.

160122 - FX2

Valutakoppelingen staan onder druk

Valuta’s met minder flexibele wisselkoersregimes zijn steeds meer onder druk komen te staan. In de markt wordt erop gespeculeerd dat valutakoppelingen wellicht worden versoepeld of zelfs volledig worden losgelaten. Dit gebeurde eerder met de tenge (Kazachstan) in augustus 2015 en de manat (Azerbeidzjan) in december 2015. Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw heeft Hong Kong de meest stringente vorm van een vaste wisselkoerskoppeling met de US dollar, namelijk een zogenoemde currency board. Door de wijziging van het valutabeleid van de Chinese centrale bank (PBoC) verwachten meer partijen dat de koppeling tussen de dollar en de HKD mogelijk wordt opgeheven of versoepeld. De koppeling is nog verder onder druk gekomen nadat de PBoC speculatie in de offshore yuan de kop indrukte en hierdoor een einde maakte aan het koersverschil tussen de onshore yuan en de offshore yuan. Wij zijn van mening dat de koppeling van de HKD aan de dollar intact blijft.

De scherpe daling van de olieprijzen heeft ook twijfel gezaaid over de valutaregimes van Saoedi-Arabië en Nigeria. De valutareserves van Saoedi-Arabië nemen weliswaar sterk af, maar zijn nog altijd zeer omvangrijk. Volgens ons is het dan ook niet waarschijnlijk dat de riyal wordt losgekoppeld van de dollar. De Nigeriaanse naira is sinds maart vorig jaar gekoppeld aan de dollar tegen een koers van 197 – 199 maar op de onofficiële markt is de koers van de naira, vanwege een gebrek aan dollars, scherp gedaald naar 300 per dollar. Op 26 januari komt de centrale bank bijeen; er wordt op gespeculeerd dat de koppeling dan wordt losgelaten.

160122 - FX3

160122 - FX4