Verbetering mondiale handel biedt kansen voor grondstofprijzen

door: Frank Rijkers , Georgette Boele , Casper Burgering , Hans van Cleef

Maand-Update-Grondstoffen-dec-2015.pdf (533 KB)
Download

In november daalde de CRB-index door neerwaartse druk op olie- en metaalprijzen. Lagere olieprijzen zorgden ervoor dat de winning van metalen goedkoper werd. Verder stonden grondstofprijzen onder druk door een verwachte verhoging van de rente in de VS, een sterkere dollar, de onwil bij de OPEC om de olieprijs te ondersteunen en somberheid  over de Chinese vraag naar grondstoffen. De neerwaartse druk op grondstofprijzen komt voor een groot deel door beleggers die uit grondstoffen gaan. Deze trend kan op korte termijn aanhouden. Het meeste negatieve nieuws zit echter al in de grondstofprijzen verdisconteerd. Grondstofprijzen zijn naar onze mening erg laag. We verwachten dat de mondiale groei en handel volgend jaar verbeteren. Dat duwt grondstofprijzen omhoog. Bovendien verwachten we een herstel van de Chinese vraag.