Update advocatuur: Architects or brick layers?

door: Han Mesters

update-advocatuur-2.2.pdf (2 MB)
Download

Disruptie in de advocatuur

Begin oktober 2015 is het boek ‘Death of a lawfirm’ uitgekomen van de Nederlandse jurist Jaap Bosman. Het boek is gebaseerd op jarenlange ervaringen in de top-advocatuur en besteedt veel aandacht aan het belang van positionering van advocaten kantoren. Tevens is Bosman van mening dat de toename van standaarddiensten in de advocatuur en dus het moeilijker worden van onderscheidend vermogen’, niet een probleem hoeft te zijn voor de sector. Als het business model maar wordt aangepast.
Redenen genoeg om eens te kijken naar de toekomstperspectieven voor de Nederlandse advocatuur. In de meeste sectoren binnen de zakelijke dienstverlening is de verstoring van technologie op business modellen al duidelijk voelbaar. Dat roept de vraag op hoe het op dit punt staat in de advocatuur. Hoe kwetsbaar is de advocatuur voor de krachten die sterk inwerken op de business modellen en verdienmodellen in andere sectoren?

In dit rapport kijken we naar nieuwe mogelijkheden voor de advocatuur op basis van de drie grote krachten die voor bedrijven van belang zijn in de toekomst:

Hoe om te gaan met

  • wendbaarheid (agility)
  • innovatiekracht en cultuur
  • toekomstvastheid van de ICT infrastructuur