Lancering benchmark rapport accountancy met 3 regionale bijeenkomsten

door: Han Mesters

De regio’s nemen het initiatief in zakelijke dienstverlening

Traditiegetrouw hebben in bij het lanceren van het accountancy benchmark rapport een bijeenkomst in ons hoofdkantoor. Die bijeenkomsten hebben we in het verleden altijd georganiseerd met branchevereniging NOVAK en het in accountancy gespecialiseerd adviesbureau Full Finance.Vorig jaar hebben de collega’s in Rotterdam voor het eerst het initiatief genomen om ook daar eenzelfde bijeenkomst te organiseren voor accountants in hun regio. Dit jaar hebben we maar liefst drie bijeenkomsten gehad buiten de in Amsterdam: namelijk Rotterdam, Eindhoven en Apeldoorn. Allemaal georganiseerd door onze collega’s ter plaatse.

Nieuwe invalshoek

In de vele gesprekken die we met ondernemers gehad hebben binnen de zakelijke dienstverlening, is er zeker sprake van herkenning van de snelle veranderingen die door IT veroorzaakt worden. Tegelijkertijd zijn er ondernemers die zeggen: ‘het gaat me niet snel genoeg’. De disruptie aanhangers van de zogeheten Singularity beweging geloven in een exponentieel karakter van de veranderingen die plaatsvinden. Er lijkt dus verschil van inzicht te zijn over de snelheid van de mate van verandering: ook binnen de accountancy.

De metafoor voor deze situatie die ik in de presentatie voor de accountants (en advocaten) heb gebruikt, is gebaseerd op een boek van de Middeleeuwse filosoof Pierre Abelard. In zijn studie over de bijbel kwam hij passages tegen die elkaar tegenspraken Zijn boek noemde hij Sic et Non (ja en nee). In de presentatie heb ik dit als kapstok gebruikt om de argumenten van voor- en tegenstanders van disruptie aan op te hangen.

abelard

Crowdfunding bestond al in 1860

Een sterk voorbeeld van de tegenstanders van disruptie in onze tijd is het voorbeeld dat ik van Hans Lingeman heb van het marktonderzoeksbureau Winkle. De Amsterdamse arts Sarphati slaagde er binnen een dag in om een miljoen gulden bij elkaar te krijgen (twee miljard euro nu) voor de bouw van het Nederlandse Chrystal Palace, dat hij in Londen had gezien. Dit ‘Paleis van de Volksvlijt’ is gebouwd (op de plek waar nu de Nederlandse bank staat) maar is helaas door een brand verloren gegaan. Het lijkt er echter op dat crowd funding niet zo nieuw is als velen denken….sarphati

Het benchmark rapport kan hier gedownload worden

Benchmark rapport accountancy 2015