FX Weekly – FOMC en olieprijzen in schijnwerper

door: Georgette Boele , Roy Teo

151211-FX-weekly.pdf (364 KB)
Download
  • Amerikaanse dollar heeft niet geprofiteerd van sterkere cijfers…
  • …door de voorzichtige houding tegenover de Fed en de afwikkeling van posities
  • Daling olieprijzen trekt valuta’s olie-exporterende landen omlaag
  • Sterkere binnenlandse cijfers neutraliseren effect van renteverlaging en zwakke grondstofprijzen op AUD en NZD

Waarom profiteerde de dollar niet van de sterkere cijfers?

Wij hadden verwacht dat de Amerikaanse dollar (USD) na de publicatie van het sterke werkgelegenheidsrapport vorige week vrijdag flink terrein zou winnen. Waarom gebeurde dit niet? Ten eerste lijken beleggers zich voorzichtiger op te stellen tegenover centrale banken nadat de ECB vorige week minder ver ging dan verwacht. Hierdoor kon de dollar niet ten volle profiteren van het sterke Amerikaanse werkgelegenheidsrapport. Andere valuta’s en edelmetalen plukten hiervan wel tijdelijk de vruchten. De kans dat de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) volgende week woensdag besluit om de rente te verhogen, is in de perceptie van de markt sinds het werkgelegenheidsrapport nauwelijks toegenomen terwijl dit volgens ons logisch zou zijn geweest. Wij denken dat de Fed de rente met 25bp verhoogt. De markt heeft de kans dat de Fed een eerste rentestap zet, pas voor bijna 78% verdisconteerd. Dit houdt in dat een besluit om de rente te verhogen, de dollar duurder zal maken en dat de EUR/USD zich richting 1,05 zal bewegen. Het risico bestaat echter dat er na het rentebesluit op grote schaal winst wordt genomen en dat de dollar onder druk komt te staan.

Ten tweede zijn beleggers vermoedelijk begonnen hun belangrijkste posities te sluiten. In het algemeen zijn beleggers short gegaan in de euro, long in de dollar, short in valuta’s opkomende markten (OM), short in metalen en short in olie. De perceptie dat er dit jaar wellicht niet veel beweging meer in de prijzen van deze beleggingen zit, kan beleggers ertoe hebben aangezet om hun posities op valuta- en grondstofmarkten gedeeltelijk te sluiten. Door de daling van de olieprijzen tot onder het eerdere dieptepunt lijkt dit proces tot stilstand te zijn gekomen of zelfs te zijn teruggedraaid, in ieder geval tot de bijeenkomst van de Fed. De kans is aanwezig dat beleggers na de Fed-vergadering de boeken voor dit jaar sluiten, waardoor een herstel van dit jaar zwaar getroffen beleggingen mogelijk wordt. In dat geval komt de dollar tijdelijk onder druk. Volgens ons biedt dit beleggers dan een uitgelezen kans om te anticiperen op een latere hernieuwde opmars van de dollar. Wij denken dat de monetaire divergentie in 2016 een actueel thema blijft en dat de dollar terrein wint op met name de euro, de Japanse yen, het Britse pond en de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar.

151211 FX1

Valuta’s olie-exporterende landen in verkoop na nieuw dieptepunt olieprijs

De prijs van Brent-olie daalde tot onder USD 40 per vat, de laagste prijs in meer dan zes jaar. De oorzaak van deze verdere daling moet worden gezocht in het groeiende negatieve sentiment door het overaanbod. Speculanten en beleggers rekenen op een verdere terugval van de olieprijzen. Vorige week vrijdag besloot de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) de olieproductie niet te verlagen, zoals menigeen had gehoopt, maar het productieplafond juist te verhogen. De feitelijke OPEC-productie lag bovendien al boven het officiële doel. Door het productieplafond te verhogen van 30 naar 31,5 miljoen vaten per dag heeft de OPEC eigenlijk haar strategie bevestigd: zij wil marktaandeel veroveren ten koste van andere (dure) olieproducenten.

151211 FX2

Door de daling van de olieprijzen moesten de valuta’s van olie-exporterende landen (Oil FX) circa 1,5% inleveren tegenover de dollar. De kans dat deze landen te maken krijgen met hogere begrotingstekorten, is hierdoor toegenomen. Bovendien hebben de financiële markten een grotere kans ingeprijsd dat de Canadese centrale bank in het tweede kwartaal van 2016 haar monetair beleid weer gaat verruimen, vanwege het effect van de lagere olieprijzen op de economische groei en de inflatie. In Noorwegen is de kans toegenomen dat de rente dit jaar nog verder wordt verlaagd om de economie te steunen, ook al ligt de inflatie net boven het doel. De Noorse centrale bank komt volgende week donderdag (17 december) bijeen om over de rente te besluiten. Wij verwachten geen renteverlaging.

Sterkere binnenlandse cijfers neutraliseren effect van renteverlaging en daling grondstofprijzen

De zwakke ijzerertsprijzen drukten begin deze week de koers van de Australische dollar (AUD). Het verlies werd echter weer goedgemaakt nadat de werkgelegenheid in november voor de tweede maand op rij verrassend sterk bleek te zijn verbeterd. Omdat dit strijdig is met andere PMI’s voor de werkgelegenheid, betwijfelen we of de forse banengroei duurzaam is. Verder verwachten we dat de Australische centrale bank (RBA) haar beleidsrente (Official Cash Rate) begin 2016 verlaagt (dit is nog niet volledig door de markt verdisconteerd) en haar netto verkoop van AUD opvoert. Wij blijven daarom pessimistisch over de AUD. De Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) veerde op nadat uit cijfers bleek dat de economie in het derde kwartaal sneller is gegroeid. Waarschijnlijk gaat de Nieuw-Zeelandse centrale bank (RBNZ) de rente in het tweede kwartaal van 2016 met 25 bp verlagen vanwege een lagere inflatiedruk. Dit zal, in combinatie met valuta-interventies door de RBNZ, de koers van de NZD waarschijnlijk drukken richting 0,60 tegenover de Amerikaanse dollar halverwege 2016.

151211 FX3

151211 FX4