Er is meer dan de grote steden

door: Madeline Buijs

Dat het goed gaat met de woningmarkt en daardoor met de nieuwbouw van woningen weten we. De woningmarkt en woningbouw zijn de kurk waar de Nederlandse economie op dit moment op drijft. December is een mooie tijd om terug te kijken waar de woningbouw het in 2015 goed heeft gedaan en wat we kunnen verwachten voor 2016.

Zoals je op basis van de ontwikkelingen op de woningmarkt kan verwachten, heb je als woningbouwer die zich specialiseert in nieuwe woningen het meeste werk gehad in de Randstad. Amsterdam steekt daar met kop en schouders boven uit. Ruim 12% van de nieuwbouwwoningen die in Nederland in de periode januari-oktober 2015 zijn gebouwd, staan in Amsterdam. In Amsterdam wordt bijvoorbeeld meer gebouwd dan in de gehele provincie Overijssel. En het verschil met nummer 2 Utrecht is groot. In Amsterdam worden drie keer zoveel nieuwe woningen gebouwd. Als we de vier grote steden bij elkaar optellen, zijn daar 20% van de woningen gebouwd. Deze trend zal niet zomaar omslaan. In de eerste drie kwartalen van 2015 werden ook weer 20% van de vergunningen voor nieuwe woningen in de vier grote steden afgegeven.

Maar er is meer dan dat, er blijft nog 80% van de markt over. Zo stonden Deventer, Tilburg, Groningen, Nijmegen en Zwolle in de top 10 plaatsen waar de meeste woningen werden gebouwd in 2015. En in Nijmegen, Eindhoven, Alphen aan den Rijn en Ede worden veel vergunningen voor nieuwe woningen afgegeven. Waren het in 2015 nog de grotere plaatsen buiten de Randstad waar veel woningen worden gebouwd, de vergunningen wijzen erop dat de kleinere plaatsen, zoals Ede en Alphen aan den Rijn meer bouwactiviteit zullen gaan vertonen. Dus bouwer, kijk over de grenzen van de grote steden heen.

Deze column verscheen eerder in Cobouw op 16 december 2015