Dreiging telecomovernames gunstig voor consument

door: Sonny Duijn

Publicatie-Telecom-SD.pdf (290 KB)
Download

Het blijft voor Europese telecombedrijven voorlopig lastig om synergievoordelen en waarde te creëren bij een grensoverschrijdende overname. De continu aanwezige dreiging van een mogelijk bod, stimuleert hen wel extra om nieuwe verdienmodellen snel te optimaliseren. Dat versterkt de onderhandelingspositie als er plotseling ‘iets’ gaat spelen. Bij die optimalisering is klantbehoud cruciaal en daarmee staat klanttevredenheid hoog in het vaandel. Telco’s proberen daarbij steeds vaker het verschil te maken met het bieden van aantrekkelijke mediacontent. Het bieden van geïntegreerde  pakketten met drie of meer diensten wordt steeds meer de standaard. De consument krijgt meer waar voor zijn geld.

De business case voor grensoverschrijdende overnames wordt pas aantrekkelijker als harmonisatie in Europa vordert. Partijen kunnen hierop natuurlijk wel een voorschot nemen.

De telecomsector heeft het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad door het opdrogen van oude verdienmodellen. De inkomsten uit telecom-diensten in Europa daalden in de laatste acht jaar met 16%, van EUR 286,3 miljard naar EUR 240,3 miljard. Een belangrijk deel van die daling komt voor rekening van de teruggelopen inkomsten uit vaste telefonie. Door toenemende regeldruk brengt bovendien grensoverschrijdend telefoonverkeer minder op.

Door het opdrogen van inkomsten uit traditionele diensten als vaste telefonie en de groei van het dataverkeer (zie Figuur 3) is in feite een verschuiving ontstaan van hogemarge-business naar lagemarge-business. Op dataverkeer zit immers vooralsnog een beperkte ‘pricing power’. Ondertussen is de klant door toenemende digitale mogelijkheden kritischer geworden en is connectiviteit een eerste levensbehoefte geworden. Netwerkkwaliteit is zodoende nog belangrijker geworden in de loop der jaren. Al deze factoren maken het belang van schaal nog belangrijker binnen deze kapitaalintensieve sector. Vooralsnog voert binnenlandse consolidatie in Europa echter de boventoon.

Het volledige document kunt u hier vinden: