Voorzichtigheid voert boventoon in metaalmarkten

door: Casper Burgering

Industriele Metalen Monitor-nov. 2015.pdf (534 KB)
Download

Overaanbod in ferrometaal- en aluminiummarkten houdt de prijzen laag

Vraag naar metalen vanuit de bouw-, auto- en industriële sector nog steeds matig

Zorgen over vraag China, overcapaciteit, de dollar en de Fed renteverhoging bepalen prijsrichting

Ferro gerelateerde metaalprijzen geven flink terrein prijs

Alle prijzen voor industriële metalen hebben een flink pak slaag gekregen sinds het begin van 2015. Maar de omstandigheden in de ferromarkten zijn veruit het meest uitdagend. Mondiaal zijn de prijzen van staal, ijzererts en cokeskolen sterk gedaald. Ook op de nikkelmarkt waren er flinke prijsdalingen. Nikkel heeft een directe relatie met de staalmarkt, want ruim 80% van al het nikkel komt terecht in de roestvaststaal, en daar was de vraag mondiaal gezien eveneens onder de maat. De zwakte in industriële metalen prijzen valt terug te voeren tot vijf oorzaken: 1) overcapaciteit (in ferromarkten en aluminium), 2) zorgen over de vraag vanuit China, 3) de sterke Amerikaanse dollar, 4) de zwakke vraag bij eindgebruikers, en 5) de Fed renteverhoging. Maar China is de belangrijkste veroorzaker van al het leed dit jaar. Sinds de start van K4 2015, is de prijs van ferrometalen verder gedaald en zijn de verliezen in prijzen voor basismetalen minder fors. Overaanbod houdt de ferro- en aluminiumprijzen laag. In deze markten moeten aanzienlijke productiebeperkingen plaatsvinden voor meer evenwicht op de markt. Op de korte termijn zal dat echter niet gebeuren.

Download de publicatie voor meer trends & ontwikkelingen in industriele metaalmarkten.