Voorkomen is beter dan genezen

door: Anja van Balen

voorkomen-is-beter-dan-genezen.pdf (2 MB)
Download

Voorkomen is beter dan genezen
Betaalbare gezondheidszorg dankzij life sciences- en ehealth-ondernemers

 

Goede gezondheidszorg garanderen tegen aanzienlijk lagere kosten: aan de vooravond van de vergrijzing is dat een van de grootste uitdagingen van de zorgsector. Inmiddels ligt de nadruk steeds meer op ziektepreventie. Dat scheelt zowel veel patiëntenleed als kosten voor behandelingen, apparatuur en medicijnen. ABN AMRO ziet kansen voor Nederlandse life sciences- en ehealth-ondernemers om voorop te lopen in de shift van ‘genezen’ naar ‘voorkomen’. Maar er zijn ook valkuilen. In dit rapport verkennen we beide.

 

Doorbraak dankzij DNA en data

Draagbare gezondheidsmeters als de stappenteller en slaapcyclus-app zijn een begin,  maar de combinatie met data-analyse en gedetailleerde kennis van het DNA kan voor een echte doorbraak zorgen. Doordat er steeds meer genetische en gezondheids-informatie beschikbaar komt en de analyse-technologie zich snel ontwikkelt, wordt het voor onderzoekers makkelijker om verbanden te leggen tussen DNA, gedrag en ziekte. De Nederlandse bedrijven BaseClear en Bio-Predict gebruiken al DNA-gegevens om de kans op diabetes en het ontstaan van erfelijke ziektes te voorspellen.

 

Subsidies en extra geheugen stimuleren sector

Hoewel de life sciences en ehealth een enorme potentiële impact hebben, is de sector nu nog beperkt wat omzet en werkgelegenheid betreft. De sector is jong, en de kosten voor onderzoek en lancering van een product zijn hoog. Een bekende valkuil is de strenge regulering binnen de traditionele gezondheidszorg, die een flinke rem kan zijn op de ontwikkeling van technologische ehealth-startups. Daarnaast is er voor de opslag van gegevens veel computergeheugen nodig. Beginnende ondernemers kunnen de dure apparatuur die hiervoor nodig is, vaak niet betalen. Subsidies en de opslagfaciliteiten van de Nederlandse e-infrastructuur, kunnen beginnende bedrijven in de sector een duw in de rug geven.