Transitie in China hoeft herstel van grondstofprijzen niet in de weg te staan

door: Frank Rijkers , Casper Burgering , Hans van Cleef , Georgette Boele

Maand-Update-Grondstoffen-nov-2015.pdf (590 KB)
Download

In oktober bewoog de CRB-index zijwaarts binnen een smalle bandbreedte. Een lichte stijging kende geen vervolg doordat de olieprijs onder druk kwam te staan. Ook de sterkere dollar – vanwege verwachtingen ten aanzien van het Amerikaanse monetaire beleid (en indirecte de ECB) – – drukte de grondstofprijzen. Wij denken dat de markt iets te negatief is ten aanzien van de Chinese economische groei. Wij verwachten dat de Chinese groei in het vierde kwartaal zal stabiliseren. Maar door de aanhoudende transitie van de economie zal de groei langzaam blijven vertragen. Deze groeivertraging gaat hand in hand met de noodzakelijke aanpassing van het Chinese groeimodel, weg van industrie en investeringen richting services en consumptie. Hoewel het groeipercentage daalt wordt de omvang van de Chinese economie groter en groter. Dit vertaalt zich in aanhoudende sterke Chinese vraag naar grondstoffen. Als de mondiale vraag naar grondstoffen verbetert, en daling van het aanbod doorsijpelt in de prijs van grondstoffen, zou de CRB index hiervan moeten kunnen profiteren.