FX Weekly – Verwachte renteverhoging stimuleert dollar

door: Georgette Boele , Roy Teo

FX-Weekly-6-November-2015-nld.pdf (337 KB)
Download
  • Dollar rukt verder op dankzij verwachte renteverhoging
  • AUD wint terrein omdat centrale bank pas op de plaats maakt en vooruitzichten voor China verbeteren
  • Zweedse kroon is deze week de zwakste munt
  • Turkse lira kent sterke week dankzij afgenomen politieke onzekerheid
  • Beleggers zijn positiever over roebel
  • Positieve Chinese cijfers en verbeterende inflatievooruitzichten stimuleren Aziatische valuta’s

 

Dollar rukt verder op dankzij betere macrocijfers en verkrappingsgezinde Fed

Dankzij de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) de rente in december wellicht gaat verhogen, won de Amerikaanse dollar (USD) terrein ten opzichte van de meeste belangrijke valuta’s. De kans dat in december een eerste rentestap wordt gezet, werd groter. Dat kwam doordat de gepubliceerde cijfers over de Amerikaanse economie voor positieve verrassingen zorgden en Fed-leden zich in verkrappingsgezinde bewoordingen uitlieten.

De groei van de niet-verwerkende industrie is in oktober versneld, terwijl ook de sub-index voor nieuwe orders en werkgelegenheid steeg. Bovendien is het handelstekort in september kleiner geworden. Uitlatingen van Fed-leden Yellen en Dudley dat een renteverhoging in december nog altijd een reële mogelijkheid is, gaf de dollar nog wat extra steun in de rug. Op het moment van schrijven schatten de financiële markten de kans dat de Fed haar belangrijkste beleidstarief (Fed funds rate) in december met 25 bp. verhoogt, op 60%. Een week geleden was dit 50%. Het valt nog te bezien of het inprijzen van een vervroegde renteverhoging door de Fed een negatieve uitwerking heeft op het sentiment en leidt tot een hernieuwde verkrapping op de financiële markten.

Ons basisscenario is dat de Fed met de eerste rentestap wacht tot volgend jaar. De kans dat de Fed eerder in actie komt, is wel toegenomen. Als het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport dat vandaag verschijnt, een gunstiger beeld schetst dan verwacht, zal de dollar verder aan kracht winnen.

AUD wint terrein omdat RBA haar beleidsrente ongewijzigd laat en de vooruitzichten voor de Chinese economie zijn verbeterd

De Australische centrale bank (RBA) besloot eerder deze week om haar beleidsrente (Official Cash Rate) ongewijzigd te laten op 2%. Verder liet de RBA weten dat de inflatievooruitzichten misschien een ruimer monetair beleid mogelijk maken en dat de Australische dollar (AUD) zich momenteel in een correctiefase bevindt na de aanzienlijke daling van de belangrijkste grondstofprijzen Ook het kleinere handelstekort in september en de verbeterende economische vooruitzichten voor China verbeterden het sentiment rond de AUD. Het handelstekort in de eerste negen maanden van dit jaar is echter ruim twee zo groot als in 2014. Bovendien hapert de groei van de dienstensector al vier maanden op rij; in oktober was zelfs sprake van de hevigste krimp sinds december 2014.

De sub-index voor nieuwe orders en werkgelegenheid daalde voor de tweede achtereenvolgende maand. Wij blijven bij ons standpunt dat de RBA haar monetaire stimulering op korte termijn eerder vroeger dan later zal uitbreiden om het broze herstel van de economie te stimuleren. De RBA zal in het kwartaalbericht dat vandaag verschijnt, haar groei- en inflatievooruitzichten waarschijnlijk naar beneden bijstellen. Onze eindejaarsprognose voor de AUD/USD is 0,70.

151106 - FX0

Zweedse kroon is deze week het zwarte schaap

De Zweedse kroon (SEK) was deze week duidelijk uit de gratie. De centrale bank (Riksbank) liet weten dat valuta-interventies dichterbij komen nu andere middelen om de inflatie aan te wakkeren uitgeput raken. De kans op verdere kwantitatieve verruiming door de ECB is duidelijk toegenomen en de Riksbank probeert eventuele overloopeffecten te neutraliseren. Wij verwachten dat de Riksbank de monetaire teugels verder zal laten vieren in de vorm van meer kwantitatieve verruiming, een lagere reporente, verdere renteverlagingen of een combinatie van deze instrumenten. Hierdoor zal de SEK onder neerwaartse druk komen. Onze raming voor de EUR/SEK eind dit jaar is 9,5.

Turkse lira zit sterk in de lift na afgenomen politieke onzekerheid

Ondanks de hogere korte rentes in de Verenigde Staten onder invloed van de oplopende renteverwachtingen lieten de valuta’s van opkomende landen deze week een wisselend koersbeeld zien. De verrassende verkiezingsuitslag in Turkije waar de regerende AKP een absolute meerderheid behaalde, gaf de Turkse lira (TRY) een forse impuls. De financiële markten reageerden positief op het vooruitzicht dat de politieke onzekerheid afneemt. Er blijven echter nog voldoende problemen over. Waarschijnlijk gaat president Erdogan proberen de grondwet te wijzigen om de rol van president te versterken en zijn politieke macht te vergroten. Daarnaast wordt gevreesd dat de onafhankelijkheid van de centrale bank wordt beknot. Een abrupte omslag in het beleggerssentiment kan de Turkse lira en de Turkse economie ook in problemen brengen. Als de Fed de rente verhoogt, komt mogelijk een kapitaaluitstroom op gang terwijl juist een instroom nodig is om het omvangrijke tekort op de lopende rekening te financieren. Kortom, het sentiment blijft op de korte termijn wellicht positief maar de vraag is hoe lang dit duurt. Wij gaan er nog altijd van uit dat de lira het moeilijk zal krijgen zodra de Fed de rente verhoogt.

151106 - FX1

Roebel profiteert van verbeterd sentiment

De Russische roebel (RUB) behoorde deze week ook tot de winnaars. Het besluit van de centrale bank vorige week om de rente niet te verlagen, versterkte het vertrouwen van beleggers in de roebel. In het algemeen is de vraag naar hoger rentende valuta’s groter wanneer het algehele beleggerssentiment positief is en beleggers minder negatief zijn over de structurele situatie. De roebel is op dit moment een hoogrentende munt en beleggers zijn minder negatief over de Russische economie nu er tekenen van stabilisatie zijn. Het feit dat de olieprijzen tot rust zijn gekomen, heeft de roebel ook goed gedaan.

China en inflatievooruitzichten steunen Aziatische valuta’s

De cijfers die recent in China bekend zijn gemaakt, bevestigen onze visie dat de economische groei stabiliseert. De budgettaire en monetaire stimulering begint te werken. Hiervan hebben Aziatische valuta’s deze week geprofiteerd. De Indiase roepie (INR) kreeg daarnaast ook een duw in de rug dankzij de samengestelde PMI-cijfers: daaruit bleek dat in oktober de economie waarschijnlijk sneller is gegroeid dan in september. De Taiwanese dollar (TWD) kreeg wat extra wind in de zeilen door de verwachting dat de eerste ontmoeting tussen de leiders van China en Taiwan sinds 1949 de economische relaties ten goede zal komen.

De inflatievooruitzichten in Zuid-Korea, Taiwan en Thailand zijn nog zwak maar verbeteren wel. Hierdoor is de kans kleiner geworden dat de centrale banken van deze landen op de korte termijn hun monetair beleid verder moeten versoepelen. Dit stimuleerde de Zuid-Koreaanse won (KRW), Taiwanese dollar en Thaise baht (THB). De centrale bank van Thailand wijzigde, zoals verwacht, haar monetair beleid niet. Zij gaf aan dat het huidige monetaire beleid en de huidige wisselkoers passen bij de economische ontwikkeling. Naar verwachting zal de inflatie geleidelijk oplopen en in het eerste kwartaal van volgend jaar weer positief zijn.  Beleggers blijven zich zorgen maken over de kracht van de economie van Singapore.

151106 - FX3

151106 - FX2