Fx Weekly – Dollar blijft in trek

door: Georgette Boele , Roy Teo

FX-Weekly-20-November-2015.pdf (320 KB)
Download
  • Amerikaanse dollar blijft in trek…
  • …en netto long posities in dollar zijn nog lang niet extreem
  • Vooruitzichten voor EUR/USD blijven negatief door monetaire divergentie
  • Yuan deprecieert naar verwachting geleidelijk

Long positie in dollar blijft actueel

De kracht van Amerikaanse dollar (USD) bleef in de afgelopen week een actueel thema: beleggers zijn zich verder aan het positioneren voor een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve). De notulen van het FOMC, het beleidscomité van de Federal Reserve, waren min of meer in lijn met de verwachtingen en brachten geen verandering in het marktgedrag. Beleggers lijken na de publicatie van de notulen wel wat winst genomen te hebben op long posities in de dollar, waarschijnlijk vanwege signalen dat de Fed de rente in een heel rustig tempo gaat verhogen. De winstneming is volgens ons van tijdelijke aard. De netto long posities in de dollar zijn omvangrijk maar nog ver verwijderd van extreme niveaus. Wij verwachten dat de dollar de komende maanden sterk blijft. De financiële markten hebben een eerste renteverhoging door de Fed met 25 bp in december nog niet volledig verdisconteerd. Op dit moment schatten de financiële markten de kans op een rentestap in december op 66%. Er is dus duidelijk nog ruimte.

151120 -FX weekly1 - Copy
Bovendien verwachten we dat de ECB in december de depositorente met 10 bp verlaagt naar -0,3% en haar aankoopprogramma uitbreidt van EUR 60 miljard naar EUR 80 miljard per maand en verlengt tot na september 2016. Als gevolg van het uiteenlopende monetaire beleid in de VS en de eurozone verwachten we dat EUR/USD eind dit jaar tot 1,05 is gedaald en volgend jaar verder afglijdt naar 0,95.

De valuta’s van andere landen waar de centrale banken waarschijnlijk hun verruimende monetaire beleid opvoeren of voortzetten, zoals de Zwitserse frank, de Zweedse kroon en de Japanse yen, hebben ook terrein moeten prijsgeven. Wat de Noorse kroon betreft, is de kans op verdere verruiming van het monetair beleid afgenomen. Dat komt door de stabilisatie van de olieprijs, zij het op een laag niveau, en meevallende BBP-cijfers.

151120 -FX weekly2 - Copy

Wij blijven negatief over AUD en NZD

In Australië vormen de zwakke loongroei, de tragere stijging van huizenprijzen en de matige ruilvoet waarschijnlijk de aanzet tot een nieuwe renteverlaging begin 2016. Dit is door de financiële markten nog niet volledig ingeprijsd. Elke appreciatie van de Australische dollar (AUD) biedt volgens ons beleggers een goede mogelijkheid om posities in te nemen voor hernieuwde valutazwakte in een latere fase. Onze raming voor de AUD/USD is 0,70 eind 2015 en 0,62 eind 2016. Wij handhaven verder ons standpunt dat de centrale bank van Nieuw-Zeeland (RBNZ) haar beleidsrente in december waarschijnlijk verlaagt met 25 bp, omdat het herstel van de zuivelveilingprijzen in de voorgaande maanden weer verloren is gegaan. Nieuw-Zeeland is een belangrijke exporteur van zuivel produkten. Bovendien beginnen de inflatieverwachtingen af te zwakken en blijft de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) sterker dan de RBNZ verwachtte. Onze raming voor de NZD/USD van 0,64 eind dit jaar komt in zicht.

Valuta’s opkomende markten: bescheiden herstel na zwak begin

Aan het begin van de week stonden de valuta’s van de opkomende markten onder druk als gevolg van de sterke Amerikaanse dollar en de zwakke grondstoffenprijzen. De macrocijfers die in de VS werden gepubliceerd, bevestigden opnieuw onze visie dat de Federal Reserve waarschijnlijk volgende maand het officiële startsein geeft voor een periode met haar monetaire verkrapping. De markten vertonen enige aarzeling om de prijs van een vat Brent onder USD 43 en van een vat WTI onder USD 40 te laten komen. Dit stimuleerde oliegevoelige valuta’s zoals de Russische roebel en de Mexicaanse peso. De Zuid-Afrikaanse rand kreeg steun in de rug van een renteverhoging door de nationale centrale bank. Het beleggerssentiment ten aanzien van Brazilië verbeterde nadat het Congres het veto bekrachtigde dat president Rousseff had uitgesproken over wetgeving waardoor de uitgaven zouden toenemen (en de begrotingsvooruitzichten zouden verslechteren).

Geleidelijke depreciatie van de yuan wordt verwacht

De Chinese yuan stond voor de derde week op rij licht onder druk; ook de dagelijkse fixing van de yuan was lager. De onshore als de offshore termijnmarkten prijzen ook een sterkere depreciatie van de yuan in de komende maanden in. Dit houdt verband met speculatie dat de Chinese centrale bank (PBoC) een zwakkere munt zal gedogen nadat het IMF de opname van de yuan in de SDR-mand eind deze maand heeft getoetst. Wij verwachten dat de PBoC een geleidelijke daling van de yuan blijft regisseren en op de valutamarkten intervenieert om het koersverschil tussen de offshore yuan en de onshore yuan kleiner te maken.

151120 -FX weekly3 - Copy151120 -FX weekly4