Facility Management in Nederland Start-Up land

door: Frederieke van Oppen

De opkomst van start-ups in Nederland biedt kansen voor Facility Management. Door op te treden als strategisch sparring partner voor partijen die startup locaties op willen zetten, kunnen zij meer toegevoegde waarde bieden.

 

Groeiend aantal start-ups in Nederland

Deze maand is de European Digital City Index uitgekomen, een lijst van de beste Europese steden als het gaat over digitaal ondernemerschap. Amsterdam staat op de tweede plaats, voorgegaan door Londen. De Nederlandse startup community beperkt zich overigens niet tot de hoofdstad. StartUp Delta, een initiatief van voormalig eurocommissaris Neelie Kroes om ondernemerschap te stimuleren, heeft het Nederlandse startup ecosysteem hieronder mooi in kaart gebracht.

nederlands startup ecosysteem

 

Ideale werkplek nodigt uit tot samenwerking en focus

Netwerken is essentieel voor een startup. Verbonden blijven met gelijkgezinden kan leiden tot nieuwe inzichten, nieuwe ‘joiners’ of nieuwe samenwerkingen. Tegelijkertijd is focus relevant. De snelheid waarmee een startup reageert op marktontwikkelingen kan bepalend zijn voor succes. Een ruimte die uitnodigt tot netwerken en tegelijkertijd geconcentreerd werken faciliteert, is daarom ideaal. The Startup Orgy, met locaties op de Groenburgwal en het Muntplein in Amsterdam, is hier een goed voorbeeld van. Oprichters Joris van Laerhoven en David van der Pol hebben hier open en sociale ruimtes gecreëerd, die uitnodigen om met elkaar in gesprek te gaan. Naast het sociale aspect, geloven Joris en David dat hun leden geïnspireerd worden door te zien hoe anderen aan het werk zijn.

 

Verjongen van bedrijfscultuur

Een bruikbaar advies over de invloed van de werkomgeving op de productiviteit, creativiteit en samenwerking tussen ondernemers is nog schaars. Deze kennis is niet alleen voor startups zelf, maar óók voor gevestigde bedrijven van grote toegevoegde waarde. Zij beschouwen samenwerking met startups als een manier om hun bedrijfscultuur te verjongen, hun merk te vernieuwen, business cases op te lossen of nieuwe markten aan te boren[1]. Het inrichten van co-working spaces kan hierbij een belangrijke rol spelen. Organisaties hebben nog weinig ervaring met deze nieuwe ontwikkeling.

 

Van kostenbesparing naar betere prestaties

De kosten per vierkante meter zijn nu leidend in de keuze voor de inrichting van de werkplek. Deze methode is gericht op efficiency en kostenbesparingen. Een focus op verbetering van de prestaties zou beter zijn. Dat is gemakkelijk te meten in een wereld waarin iedereen continu digitaal verbonden is. Het Noorse telecombedrijf Telenor deed dit door medewerkers van badges te voorzien, waardoor hun locatie in het gebouw kon worden gevolgd. Door deze data te vergelijken met het aantal sales of doorgevoerde innovaties, kunnen patronen zichtbaar worden. Verschillende type activiteiten vragen om verschillende soorten werkomgevingen, zo luidt de conclusie van onderzoek gepubliceerd in de Harvard Business Review.

workplace matrix

Doe-het-zelf

Dit onderzoek kunt u ook zelf doen. Als facility manager weet u als geen ander welke mensen waar komen in een gebouw. Door dit intensiever te monitoren, wordt de impact van de werkomgeving op performance duidelijk. Deze informatie stelt u in staat om op strategisch niveau te sparren met uw toekomstige opdrachtgever. De rol van adviseur past Facility Management goed en is van grote toegevoegde waarde voor uw klanten.

Er zijn meer manieren om toekomstbestendig te blijven voor de Facility Manager van nu. In november publiceert ABN AMRO een rapport met vier toekomstscenario’s voor Facility Management. Een mooi moment om zelf ook een blik te werpen op de toekomst. Want dat de sector verandert, is een zekerheid en dat biedt volop kansen.

[1] http://startupeuropepartnership.eu/wp-content/uploads/2015/06/Winning-Together-WEB2.pdf