Stand van de Industrie – sentiment nog goed, maar staat onder druk

door: Casper Burgering

Stand vd Industrie-oktober 2015.pdf (2 MB)
Download

Vertragingen in de industriele sectoren wereldwijd (China, VS en Duitsland)

Het aantal nieuwe exportorders is afgenomen en de binnenlandse vraag beneden peil

Het optimisme ondernemers is nog steeds positief, maar staat onder druk

Optimisme ondernemers positief, maar staat onder druk

De PMI is licht gedaald in september naar 53,0. Veel vertrouwensindicatoren staan nog positief, maar het algemene sentiment onder ondernemers staat onder lichte druk als gevolgd van ontwikkelingen in het buitenland. Alle deelindicatoren van de PMI staat ook nog gunstig: boven hun lange termijn gemiddelde en een gunstige positie ten opzichte van het neutrale niveau. Alleen het onderdeel ‘inkoopvoorraden’ staat in dit verband minder gunstig. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen staan gunstig in september. Het oordeel van ondernemers over het economisch klimaat is echter in veel branches afgezwakt in september.

Belemmeringen en risico’s in bedrijfsactiviteiten:

stand oktIndustriële productie machinebouw noteert sterke krimp

De meest recente cijfers stelde licht teleur. In augustus kromp de totale industriële productie met 0,6% op jaarbasis (incl. food). Gezien de stand van veel indicatoren lag dat niet in lijn met de verwachting. Een nadere beschouwing van de cijfers leert ons dat de krimp vooral door 2 branches wordt veroorzaakt: de chemie en de machinebouw. In de chemische sector kon de herstellende lijn niet worden voortgezet en daalde de productie in augustus met 3,5% joj. Maar de grootste krimp vond plaats in de productie van machines, die de druk voelt van de economische onrust in opkomende landen en Duitsland. Onze productieverwachting voor de totale industrie blijft voor dit jaar ongewijzigd.

Totale omzet krimpt weer in augustus

Zowel de binnenlandse als de buitenlandse omzet hebben het in augustus relatief slecht gedaan. Normaal gesproken zijn de zomermaanden geen goede maanden voor groei, maar deze keer waren de afnames sterker. De omzetontwikkeling in het binnenland kromp met 9,3% j-o-j. Maar het tempo van de buitenlandse omzetgroei naam ook sterk af: van 7% j-o-j in juli naar 1,7% j-o-j in augustus. Het is vooral de chemische industrie die de totale omzet negatief beïnvloedt. Binnen de industrie is deze sector een zwaargewicht en de omzet in de chemie daalde met maar liefst 13,4% j-o-j in augustus. Naast de tegenvallende vraag (vanuit m.n. de eurozone) speelt ook hier de dalende grondstofprijzen een sterke rol.