FX Weekly – Algehele zwakte dollar

door: Georgette Boele , Roy Teo

FX-weekly-15-oktober-2015.pdf (50 KB)
Download

·   Amerikaanse dollar heeft het moeilijk nu kans op renteverhoging kleiner wordt

·   Dollar zal pas opveren nadat de markt heeft verwerkt dat de Fed dit jaar geen eerste rentestap zet….

·  …maar herstel zal de komende maanden relatief bescheiden blijven

 

Dollar zwak door afgenomen kans op renteverhoging

De meeste valuta’s profiteerden van de depreciatie van de Amerikaanse dollar (USD) tegen de achtergrond van een verbeterd beleggerssentiment. De zwakkere cijfers in de VS (detailhandelsverkopen) en het wisselend commentaar vanuit de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) zijn verwelkomd als goed nieuws. Hierdoor is de kans kleiner geworden dat de Fed nog dit jaar de rente verhoogt. Met andere woorden: slecht nieuws wordt zo goed nieuws en dit steunt andere munten dan de dollar. Sinds de publicatie van de zwakke banencijfers op 2 oktober heeft de dollar volgens de BIS meer dan 2% verloren ten opzichte van een op basis van handelsstromen gewogen valutamand. Na de iets hoger dan verwachte inflatiecijfers over september in de VS is de dollar iets hersteld.

grafiekFX1

Herstel dollar zodra uitstel rentestap Fed is verwerkt

Afgaand op Fed funds futures hebben de financiële markten een kans van minder dan 30% ingeprijsd dat de Fed funds rate in december met 25 bp wordt verhoogd. Vorige week hebben wij onze visie gewijzigd; wij verwachten nu dat de Fed een eerste rentestap voor zich uit schuift tot 2016. Waarschijnlijk gaat de EUR/USD op de korte termijn nog wat meer terrein winnen, als marktpartijen de kans zien verdwijnen dat de Fed nog dit jaar een eerste rentestap zet. Zodra dit een feit is, ontstaat er ruimte voor herstel van de dollar. Wij verwachten echter dat begin volgend jaar het herstel van de dollar nog relatief bescheiden blijft. De EUR/USD zal waarschijnlijk pas in de loop van 2016, wanneer een renteverhoging door de Fed dichterbij komt, duidelijker terugvallen.

tabelFX1