Correcties aanbodzijde geven prijsimpuls aan grondstoffen

door: Georgette Boele , Casper Burgering , Hans van Cleef , Frank Rijkers

Maand-Update-Grondstoffen-okt-2015.pdf (489 KB)
Download

In september stabiliseerde de CRB-index na het dieptepunt in augustus. Dit was deels het gevolg van tegengestelde factoren bij diverse categorieën, enige verbetering in het sentiment rond de Chinese economie en positief aanbod-gerelateerd nieuws. Verder hielpen een zwakkere dollar en het uitprijzen van een mogelijke renteverhoging in de VS in 2015 ook mee aan het prijsherstel. En verder waren er aankondigingen van productieverlagingen bij olie, koper en zink. Dit verbetert de verhouding tussen vraag en aanbod bij deze cyclische grondstoffen. Wij verwachten dat deze trend doorzet en dat de vraag naar grondstoffen zal toenemen. Onlangs hebben we onze prognose van een eerste rentestap in de VS uitgesteld van eind 2015 naar 2016. Als gevolg hiervan is ook de door ons verwachte sterke stijging van de dollar – die een herstel van grondstoffenprijzen zou afremmen – voorlopig van de baan. Deze ontwikkelingen zullen waarschijnlijk volgend jaar weer op de agenda komen. Dan zijn de economische vooruitzichten echter gunstiger en is de vraag naar grondstoffen vermoedelijk sterker.