3D-Print Atlas, de nieuwe wegwijzer in 3D-printland

door: David Kemps

Het 3D-printen staat enorm in de belangstelling. In de media staan veel berichten over bedrijven die het al toepassen en instituten die er onderzoek naar doen. Maar het ontbrak nog aan volledig overzicht van de mogelijkheden, de dienstverleners en de producenten in Nederland. Met de publicatie van de 3D-Print Atlas website is dat er nu wel.

De hype voorbij

De Gartner Hype-cycle illustreert het duidelijk: industrieel 3D-printing is de hype-fase voorbij. Het voorbeeld is gezet door grote bedrijven in de vliegtuig- en automobielindustrie zoals Airbus, GE, en Audi. Zij gebruikten de 3D-print techniek al voor prototyping en matrijzenbouw, maar nu ook voor de productie van kritische motoronderdelen. In de Gartner Hype-cycle heeft de industriële 3D-printer het Dal van de Desillusie overleeft en groeit de komende jaren gestaag uit tot een volwaardig productiemiddel.

 

Hype cycle

Vele 3D-printing partijen, maar hoe vind ik de juiste?

Ook in Nederland zijn veel industriële partijen actief in 3D-printing, maar de juiste partner vinden is nog altijd erg lastig. Grote fabrikanten zoals Philips en ASML, maar ook minder bekende toeleveranciers zoals KMWE, AAE en Blok Group, hebben de technologie omarmt en leveren 3D-geprinte precisie-onderdelen in diverse materialen. Daarnaast kent ons land vele onderzoek- en ontwerpbureaus, service providers en andere gespecialiseerde dienstverleners.

Eén Atlas voor de nieuwkomer én kenner

Met de introductie van de nieuwe website 3D-Print Atlas is nu één plek gecreëerd met alle benodigde informatie. Deze Atlas omvat kennis en leveranciers van machines, materialen en ontwerpen, productie en post-processing partijen, onderzoeksinstituten, software- en 3D-scanning leveranciers. Daarnaast toont de Atlas voorbeelden die gebruikers op weg helpen en inspireren om ook in hun organisatie met 3D-printen aan de slag te gaan.

Of u nu een nieuwkomer bent en wilt zien hoe 3D-printen gebruikt kan worden of u bent een kenner die op zoek is naar een materiaalleverancier of ontwerper? Het antwoord op deze vragen vindt u in de 3D-Print Atlas van Nederland.

 

plaatje atlas op iPad

 

Onafhankelijk en breed gedragen

De Atlas is een breed gedragen initiatief van diverse partijen uit de 3D-printing waardeketen. Naast kennispartners zoals Berenschot, TNO, TU/e, en 3DPrint Magazine, leveren ook brancheverenigingen zoals Koninklijke Metaalunie, FME, Nevat, Federatie NRK en 3Din.nl een bijdrage. Daarnaast wordt dit initiatief ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken, KvK en de regionale ontwikkelingsmaatschappijen zoals de BOM, LIOF, Oost NV en de NOM. Dit zorgt voor een brede kijk op 3D-printing en staat garant voor onafhankelijkheid van de informatie.

Als mede-initiatiefnemer en kennispartner onderkent ABN AMRO de waarde en de impact van 3D-printing op de Nederlandse industrie. Door deel te nemen aan deze Atlas ondersteunt ABN AMRO de opkomst van deze nieuwe waardeketen.

Samen houden we het up-to-date

De markt voor 3D-printing is sterk in opmars. Elke dag komen er nieuwe spelers bij. Start-ups maar ook grote, gerenommeerde merken als Canon, HP en Ricoh. De initiatiefnemers van de 3D-Print Atlas roepen daarom iedereen op om ook zelf informatie toe te voegen. Als een soort Wikipedia kan er op eenvoudige wijze informatie worden toegevoegd over 3D-print bedrijven, nieuwe gebruikersvoorbeelden of leveranciers die nog missen. Alleen zo kan de informatie up-to-date gehouden worden.