Stand van de Industrie – sentiment blijft goed

door: Casper Burgering

Stand van de Industrie - sept. 2015.pdf (2 MB)
Download

Ondernemers blijven overwegend positief

Ondanks dat de PMI terrein heeft ingeleverd in augustus, blijven veel vertrouwensindicatoren positief en is het algemene sentiment onder ondernemers goed. Ook het producentenvertrouwen is afgezwakt in augustus, maar hier is het verlies slechts 0,2 punten. Maar voor beide indicatoren geldt dat ze al geruime tijd in expansie staan. In augustus is een merendeel van de ondernemers in alle branches positief over het economisch klimaat.

In juli steeg de totale industriële productie met 0,6% op jaarbasis (incl. food). De krimp van de productie in de tabaksindustrie beïnvloedt de cijfers voor de totale industrie. Maar ook de krimp van de productie in de chemische industrie, met een aandeel van circa 15% in de totale toegevoegde waarde van de industrie, werkt sterk negatief door. Daarnaast droeg de productie in de metaalproducten-industrie en de elektrotechnische sector bij aan een relatief lager groeitempo van de totale industriële productie.

In de meeste branches bevindt de bezettingsgraad boven het lange termijngemiddelde. Dit is echter niet het geval bij de machine-industrie. Dit is de enige branche waar de bezettingsgraad net onder het lange termijn gemiddeld is uitgekomen in het derde kwartaal.

Het herstel in de arbeidsmarkt van de industrie houdt aan. De belangrijkste indicatoren (vacatures, uitzenduren) vertonen weliswaar nog steeds groei, maar het tempo van deze groei is in de afgelopen 3-4 maanden afgenomen. Maar dit is nog niet direct zorgelijk gezien de stand van de overige (sentiments)indicatoren in de industrie. Bovendien kunnen seizoenseffecten hier deels meespelen.

Dit blijkt uit de ‘Stand van de Industrie’ van ABN AMRO over de maand september.

Onderstaand kunt u de Stand van de Industrie downloaden of online lezen.