Nazomerse opleving grondstofprijzen in de maak?

door: Frank Rijkers , Hans van Cleef , Georgette Boele , Casper Burgering

Maand Update Grondstoffen-sept 15.pdf (380 KB)
Download

In augustus lieten prijzen van grondstoffen grote prijsdalingen zien. Op 26 augustus stond de grondstoffenindex CRB ruim 8% in de min vergeleken met het niveau van eind juli. Grondstoffenprijzen stonden onder zware druk toen de Chinese aandelenmarkt en valuta’s van opkomende markten grote dalingen lieten zien. Dit kwam voornamelijk door de bezorgdheid onder beleggers over de mondiale groei. Sinds het dieptepunt op 26 augustus zijn grondstoffenprijzen flink hersteld, voornamelijk door de grote stijging in olieprijzen. Verder heeft de stabilisering van Chinese aandelenmarkten ook een belangrijke rol gespeeld. Ondanks de neerwaartse risico’s zijn de grote financiële buffers en beschikbare instrumenten van dien aard dat wij een gematigde economische afkoeling verwachten. Wij denken dat het grootste deel van de neerwaartse correctie achter ons ligt en verwachten dat de grondstoffenprijzen verder herstellen, vooral die van basismetalen en olie.