Een nieuwe koers uitstippelen

door: Karin Kersten

In het nieuwe Transaction Banking-tijdperk weet niemand zeker waar of wanneer de volgende grote doorbraak plaatsvindt. Daarom is het cruciaal om elke mogelijkheid te onderzoeken. Om open te staan voor het potentieel van opkomende technologieën. Alleen door experimenteren en vallen en opstaan, weten we wat de juiste weg is. Eigenlijk is in dit stadium de enige mislukking om het niet te proberen.

Experts lijken overtuigd dat de Blockchain, de technologie achter Bitcoin, onze sector een enorm potentieel biedt. Hoewel Bitcoin zelf volatiel en ongereguleerd is, biedt de Blockchain revolutionaire veiligheid en transparantie. En heeft daarnaast mogelijk een grote impact op alle onderdelen van de activiteiten van de bank.

De kracht benutten

De kracht van de Blockchain zit in het vermogen om elke transactie te beschermen en te verifiëren op een manier waarop papier-gebaseerde systemen dat niet kunnen. Elke deelnemer in de keten heeft toegang tot hetzelfde en gedecentraliseerde grootboek. Als iemand probeert een niet-geautoriseerde actie uit te voeren, dan loopt het grootboek niet synchroon en wordt de actie afgewezen. De stabiliteit van het systeem kan voor verschillende type transacties een snelle, veilige en transparante oplossing bieden: voor goederen, vastgoed, en ja, zelfs wellicht voor valuta. De voorwaarden van slimme contracten, geprogrammeerd door de Blockchain, laten alleen transacties toe als aan alle voorwaarden wordt voldaan en alle acties zijn geverifieerd.

Strategische focus

De Blockchain kan ABN AMRO mogelijk oplossingen beiden op vier onderdelen van haar Transaction Banking strategie, namelijk:

  • Customer Intimicy en Fixing Power: processen sneller, transparanter en veiliger maken voor onze klanten.
  • Kostenreductie: helpen om de schaal van Transaction Banking te vergroten door gedeelde infrastructuur.
  • Innovatie: nieuwe ideeën die ongetwijfeld ontstaan met deze opkomende technologie.
  • Partnerships: samenwerking met andere banken, FinTech-bedrijven, softwareontwikkelaars en Blockchain experts die de sector als geheel helpt te innoveren.

Een revolutie in Trade Finance

ABN AMRO heeft een mogelijkheid binnen de Trade Finance-dienstverlening gevonden om de kracht van de Blockchain te onderzoeken. We weten dat er in deze handelsketen veel potentie is voor innovatie en verbetering. De internationale handel omvat veel partijen en stappen. En wordt bovendien gemanaged met een voornamelijk papier-gebaseerd systeem. Onlangs zijn we gestart met een innovatief experiment. Hierin onderzoeken we welke kansen de Blockchain – een controleerbaar en gecontroleerd systeem – biedt om de internationale handel te verbeteren, te versneller, uit te breiden en veiligere te maken. We werken samen met andere banken en Blockchain experts om te kijken hoe het potentieel realiteit kan worden.

Slimme contracten, slimmere transacties

Stel je een systeem voor waarmee je slimme contracten creëert die alleen uitgevoerd worden als aan alle voorwaarden wordt voldaan. Je kan bijvoorbeeld een fonds opzij zetten voor je kleindochter dat zij erft op het moment dat ze 18 wordt. En er zeker van zijn dat dit fonds alleen beschikbaar komt als aan al jouw voorwaarden is voldaan. In de markt voor diamanten? Wat dacht je van een systeem waarin je de hele geschiedenis van een product kan zien, zodat je er zeker van kan zijn dat jouw diamant niet uit een mijn komt in een oorlogsgebied of verkocht is om een opstand te financieren. De Blockchain biedt dit en nog veel meer. In 2014 werd het eerste officiële paar gehuwd toen hun partnerschap gecontroleerd was door de Blockchain.

Elke transactie die op de Blockchain plaatsvindt, wordt uitgevoerd door een “virtuele notaris” die deze valideert door gebruik van complexe algoritmes. Elke stap in het transactieproces is zichtbaar, traceerbaar, controleerbaar en veilig. En elke deelnemer in de transactie heeft toegang tot dezelfde informatie. Dit kan implicaties hebben voor allerlei transacties. Van de verkoop van vastgoed en overdracht van activa tot de bescherming van goederen en diensten.

De begindagen

Het enige dat nu zeker is, is dat er meer vragen zijn dan antwoorden. Is de Blockchain de sleutel tot de Transaction Banking revolutie? Niemand die het met zekerheid kan zeggen. Daarom zijn de experimenten die wij uitvoeren in Trade Finance en de verkenningen die plaatsvinden in ons Innovation Centre zo belangrijk. Alleen door testen, proberen, mislukken en opnieuw beginnen, krijgen we de noodzakelijke antwoorden om onze toekomstkoers uit te stippelen. We weten dat de wereld van Transaction Banking verandert. Als we openstaan voor experimenteren, kunnen we ons voorbereiden op de toekomst. Wat die ook voor ons, de sector en onze klanten in petto heeft.