Visie op rente en euro – Rente stabiel – dollar sterker

door: Nico Klene

2015-08-visie1.pdf (130 KB)
Download

Geen wijziging visie of ramingen

  • Euriborrentes blijven nog lang laag.
  • Lange rente voorlopig vrij stabiel doordat op- en neerwaartse krachten elkaar nog redelijk in evenwicht houden.
  • Volgend jaar gaat de rente echter oplopen.
  • De dollar zal de komende maanden sterker worden omdat de groei in de VS verder toeneemt en de Fed in september de rente zal verhogen.

 

 

Lange rente gedaald in juli

De lange rente is in juli per saldo gedaald. Dit gebeurde na een forse stijging in juni. De rentedaling verliep met flinke schom¬melingen, die vooral het gevolg waren van onzekerheid bij beleggers. Deze onzekerheid had te maken met problemen bij de onderhandelingen over een deal met Griekenland en met de koersval op de Chinese aandelenbeurzen. Na een aanvankelijk herstel dankzij ingrijpen van de Chinese overheid daalde de beurs later in de maand opnieuw. Verder zorgde de uitspraak van Fed-voorzitter Yellen over een nog dit jaar te verwachten renteverhoging in de VS voor een stijging van de lange rente.

Rente voorlopig vrij stabiel

Tegengestelde factoren zijn van invloed op het verloop van de lange rente. De stevige kwantitatieve verruiming door de ECB heeft een neerwaarts effect. De ECB zegt tot september 2016 met deze verruiming door te gaan. Die neerwaartse druk houdt dus nog geruime tijd aan. Ook de Euriborrentes blijven daarom nog lang laag.

Aan de andere kant zijn er factoren die een opwaarts effect hebben op de rente. Zo gaat het beter met de Amerikaanse economie. We denken daarom dat de Fed in september de rente zal verhogen. De Fed is positiever geworden over de economie, zo bleek eind juli uit het persbericht na de rentevergadering. Overigens gaf de Fed nog geen duidelijk signaal over een renteverhoging in september.

Ook de vooruitzichten voor de eurozone zijn goed. Bovendien wordt verwacht dat de inflatie geleidelijk zal oplopen.

Per saldo zal de Nederlandse tienjaars rente dit jaar nog in de buurt van (bijna) 1% blijven bewegen, zo denken wij.
Volgend jaar kan de rente oplopen. Vanwege het economisch herstel en de oplopende inflatie zal de ECB eind september 2016 haar opkoopprogramma beëindigen. De markten zullen daarop tijdig voorsorteren, waardoor de rente zal stijgen.

Dollarkoers naar pariteit?

De dollar is per saldo in juli een fractie sterker geworden ten opzichte van de euro. In de komende maanden zal de dollar waarschijnlijk nog sterker worden. Dat heeft te maken met de verwachting dat de Amerikaanse economie verder aan kracht zal winnen en de Fed in september de rente gaat verhogen.

Wij gaan uit van twee rentestappen dit jaar. Het lijkt erop dat twee verhogingen nog niet volledig zijn ingeprijsd. De rente-verwachtingen kunnen dan ook nog iets naar boven worden aangepast, wat ook een opwaarts effect op de dollar heeft.

Risico’s!

Wij gaan ervan uit dat het sentiment op de financiële markten vrij positief blijft. Als daar verandering in komt, bijvoorbeeld door nieuwe problemen rond Griekenland of in China, dan kan ons rente- en valutabeeld veranderen.