Update Economie & Sectoren: Afkoeling in China reden tot zorg voor Nederlandse bedrijfsleven?

door: Jacques van de Wal , Casper Burgering , Frank Rijkers

China-en-de-impact-op-NL-sectoren.pdf (553 KB)
Download

De economische ontwikkelingen in China hebben de laatste paar weken het nieuws sterk gedomineerd. De onrust op financiële markten werd vooral gevoed door de zorgen over de staat van de Chinese economie. Het sentiment nam sterk af en had een aanzienlijke impact op onder meer aandelen-, grondstoffen- en valutamarkten.

Op 11 augustus devalueerde de Chinese centrale bank de Yuan, die de financiële markten volledig verraste. Sindsdien is het wereldwijd onrustig. Weliswaar was er op de aandelen­markten na een scherpe daling van koersen (24 augustus was ‘Black Monday’) ook wel weer herstel, maar de rust is nog niet volledig teruggekeerd. Om het tij te keren en de economie verder te stimuleren kondigde de Chinese overheid op 25 augustus nieuwe stimuleringsmaatregelen aan. De rente werd verlaagd en de kapitaaleisen aan banken verder versoepeld.

De vraag rest nu of de onrust rondom China en een scherpere afkoeling van de Chinese economie impact heeft op het Nederlandse bedrijfsleven. In een Q&A geven wij daar duiding aan.