Druk op metaalprijzen vooral veroorzaakt door sentiment

door: Casper Burgering

Wat is er gebeurd sinds het begin van mei? Want van januari t/m april, volgden de basismetaalprijzen een vrij normaal patroon, en bereikten begin mei een piek. Sentiment was goed in deze periode. Maar al snel na deze mei-piek vielen de basismetaalprijzen terug, terwijl de prijzen voor staal geleidelijk verder daalden door zwakke vraag en overcapaciteit. De positieve houding in de eerste vier maanden sloeg om in een minder optimistische stemming. De redenen voor de verschuiving in sentiment vindt zijn oorsprong in de drie grote metaalverbruikende regio’s: China, Europa en de VS. Drie thema’s domineerden het nieuws: 1) zorgen over de groei in China, 2) de aanhoudende Griekse crisis en 3) de versterking van de Amerikaanse dollar. Hierdoor namen de speculatieve activiteiten sterk af en begonnen de metaalprijzen aan hun neerwaartse trend.

Meer steun van de fundamentele ontwikkelingen

Onzekerheid en angst over de Chinese economie (en dus over de vraag naar metalen), hebben veel invloed op metaalprijzen gehad. De prijzen van nikkel en koper daalden aanzienlijk sinds het begin van 2015, terwijl de prijzen van alle ferro metalen ook zeer sterk afnamen. De importvraag vanuit China naar industriële metalen verzwakte in de eerste helft van 2015. De totale omvang van de invoer van industriële metalen daalde t/m juni met 4% j-o-j. De invoer van ijzererts, in volume veruit het meest geïmporteerde materiaal, daalde met 1% joj t/m juni. Het sentiment in metaalmarkten zal zwak blijven zolang de zorgen over China, de Griekse crisis en de sterkere dollar de krantenkoppen domineren. Dit zal een negatieve invloed hebben op speculatieve activiteiten. Maar de fundamentele trends in basismetalen zijn nog gunstig. Ongunstig is dat de Chinese vraag naar metalen (met 40-45% aandeel in de mondiale metalenvraag) geleidelijk zal vertragen. Maar nog steeds is 55-60% van de vraag naar metalen afkomstig uit andere landen. En gezien onze positieve vooruitzichten voor de wereldeconomie (ex. China), zal de groei van de vraag naar metalen ten minste stabiel blijven in 2015 en 2016.