Hoe houd je je bedrijf vers? Zoek contact met start-ups!

door: Steven Peters

The dazzling world of Internet of Things (IoT). Smartphones draaien overuren tijdens de achttiende Startup Friday. Dit keer niet in ons eigen Innovation Center, maar op locatie georganiseerd door enthousiaste collega’s van kantoor Dordrecht. De zaal twittert erop los, inspiratie genoeg uit de Technologie, Media en Telecom (TMT)-sector. Maar wat kun je allemaal met IoT? En vooral: hoe zet je als bedrijf je eerste stappen in wat aan kan voelen als een innovatie-doolhof en een jungle van business modellen? Contact zoeken met innovatieve start-ups is een goede eerste stap.

IoT: Pokon voor ondernemers150619 Startupfriday Local 4

Er zijn inmiddels meer aangesloten devices dan mensen, de mobiele telefoon is gewilder dan de wc.  Wel zo makkelijk: je complete medische huishouding in een app, betalen met je horloge en een auto die zelfstandig inparkeert. En al lopen we nu nog niet massaal rond met bijvoorbeeld smart watches, zelfs de meest conservatieve schattingen verwachten binnen vijf jaar ruim 22 miljard apparaten die autonoom met elkaar communiceren. Ook in de industrie zal IoT een steeds grotere rol gaan spelen. Wat betekent dit voor onze toekomst, en hoe spelen bedrijven daarop in?

Echt een onderwerp voor Startup Friday, waar we normaal gesproken onze klanten en medewerkers verbinden met interessante start-ups. Vandaag voegen we daar een dimensie aan toe. We brengen door de wol geverfde ondernemers met start-ups in contact. Sector analist Wouter Sterk trapt af door te laten zien welke invloed Internet of Things heeft op ondernemen nu, en later. Wat kunnen we voor toepassingen bedenken? In een tijd waarin het nieuwe model Tesla een software-update is, verbreden we onze blik.

Dacht je: kan niet? Zeker wel

Fantaseer over een economie waarin IoT volledig is geïntegreerd. De eerste plannen voor een smart city liggen er al. Kun je nagaan hoe het leven eruit zou zien als we in een stad woonden die z’n eigen energie, waterhuishouding en verkeer helemaal autonoom reguleert. Zouden we gezonder zijn, onze vrije tijd anders indelen? Een ander idee dat onze industrie radicaal op de schop kan gooien, werd gepresenteerd tijdens de Hannover Messe: de smart factory. Of ze nu auto’s of schoenen produceren; de fabriek levert ultiem maatwerk doordat modulaire productielijnen onderling communiceren. De kenmerken van het halffabricaat dat er links ingaat, bepalen wat er rechts uitkomt.

In theorie is het dus mogelijk. Maar ook in praktijk zijn bedrijven met IoT in de weer. Vijf ondernemers vertellen hoe. Een die z’n sporen al heeft verdiend, en vier start-ups die hun plannen pitchen.

IQ Messenger: one platform fits all

Arno Valk van IQ Messenger had een vooruitziende blik. Het IT-bedrijf ontwierp een efficiënt systeem voor de healthcare-industrie, één onafhankelijk softwareplatform voor messaging, alarmering en beeldcommunicatie. Je kent het vast wel: die honderden knoppen op en rond een ziekenhuisbed, stuk voor stuk corresponderend met verschillende verpleegoproepsystemen. De desktop vervangt die klassieke apparatuur volledig. Het systeem voorziet cliënten en professionals van een communicatiemiddel waaraan alle vendoren zijn gekoppeld en waarmee je vierentwintig uur per dag veilig kunt communiceren. Vorig jaar september kwam het op de markt in Nederland. Een wereldwijde overeenkomst met Alcatel Lucent later verkoopt IQ Messenger softwareoplossingen in 72 landen.

Liquit, de light versie van logge IT

Softwarebedrijf Liquit is de eerste start-up op het podium. En meteen ook de jongste, pas net gelanceerd. Deze kakelverse onderneming biedt revolutionaire workspace-software voor bedrijven. Een kosteneffectieve en makkelijk te installeren cloudoplossing, waarmee je een eigen app store kunt bouwen voor je werknemers. Bovendien is Liquit een online platform waarop je honderd procent veilig communiceert, documenten deelt en gegevens beheert. De dienst is het resultaat van vijftien jaar kritische marktstudie. De sterke kanten van wat grote aanbieders op de markt brachten, vulde Liquit aan met nieuwe intelligente toepassingen. Nu heb je alleen nog een internetverbinding nodig om je werk te doen.

Nooit meer spullen kwijt met Trakkies

Ook de tweede start-up maakt slim gebruik van de mogelijkheden van Internet of Things, maar dan om in te spelen op een veel persoonlijker probleem. Spullen kwijtraken; het zit in onze aard. Trakkies heeft er een originele oplossing voor. Het bedrijf ontwikkelt sensoren waarmee je fysieke objecten een identiteit kunt geven, zodat je ze altijd kunt terugvinden, waar en wanneer dan ook. Victor Wierda, Head of Operations, legt het uit. Denk aan de spullen die je dagelijks gebruikt: je sleutels, telefoon, tas en fiets. Je bevestigt er een trakkie op en creëert zo een netwerk van persoonlijke spullen die belangrijk voor je zijn. Ga je zonder een van die bezittingen de deur uit, dan raakt de sensor uit je netwerk en krijg je een notificatie. En niet alleen op je telefoon, want die vergeten we het vaakst. Interesse? Trakkies zijn op dit moment in de voorverkoop te bestellen op Kickstarter.

SODAQ, data-aquisitie op basis van zonne-energie

De derde pitch: SODAQ. Een start-up in solar powered data-aquisition, vertelt marketeer Frederick Rustler. Het bedrijf bedacht de Autonomo, een elegante en betaalbare want extreem zuinige oplossing om al je apparaten met elkaar te verbinden én data te verzamelen. De nadruk ligt op mobiel en buitengebruik, want de Autonomo leent zich bij uitstek om bijvoorbeeld UV-straling, regen of luchtkwaliteit te meten. Zo werd de sensor al in Afrikaanse agricultuur ingezet om de gewassen te optimaliseren. De chip gaf precies aan welke temperatuur en hoeveel water de teelt nodig had. Zo wisten de boeren precies wat de planten nodig hadden, met een veel betere oogst als resultaat. En, je raad het al: Sodaq is gefund via Kickstarter.

Beam Labs, slimme én stijlvolle projector

Last but not least, de grootste Nederlandse kickstarter van 2015 tot nu toe. Beam Labs maakte een multifunctionele beamer die je eenvoudig in een schroeffitting van een lamp draait. ‘Screw it in and have fun’, is niet voor niets de bijna dubbelzinnige tagline van de start-up. CEO Don Molenaar vertelt dat je vrijwel elke app kunt installeren op de projector. Spelletjes spelen, content streamen, foto’s delen, noem maar op. Het systeem draait op Android en is altijd verbonden met internet. Als je wilt, draait ‘ie je lievelingsmuziek als je thuiskomt. Of hij wekt je ’s morgens met het weerbericht. Tussen de Beam-ontwikkelaars zitten niet alleen knappe koppen, ook designers hebben hun stempel op de slimme projector gedrukt. Het ontwerp werd al opgemerkt door het MoMA in New York.

Hijs de IoT-zeilen, zoek contact met start-ups

IoT brengt grote kansen met zich mee voor ondernemers. Niet alleen met nieuwe applicaties valt een goede boterham te verdienen, ook met software ontwikkelen kun je lucratief aan de bak. Maar hoe vind je je weg in al die nieuwe mogelijkheden? Door met start-ups in gesprek te gaan, weet je snel genoeg in welke ontwikkelingen meerwaarde voor je klanten schuilt. We verwachten de komende jaren een forse omzetstijging bij IoT-bedrijven. Dit zal weer investeerders aantrekken, met alle nieuwe impulsen van dien.

Makkelijker gezegd dan gedaan, horen we vaak. Want waar ontmoet je start-ups, en hoe kom je met ze in gesprek? Dat wordt steeds makkelijker. Kijk bijvoorbeeld op:

StartupDelta

Hét Nederlandse knooppunt als het om start-ups gaat. Lees achtergronden, deel ervaringen, zoek op branche, ontmoet investeerders en volg de event-kalender.

Meetup

Meld je aan voor een meetup-groep die past bij je organisatie, branche, vragen of ambities en bezoek regelmatig de bijeenkomsten met gelijkgestemde ondernemers. Of start je eigen meetup!

Tot de volgende Startup Friday!