FX Weekly – Lokale ontwikkelingen beeldbepalend

door: Georgette Boele

150724-NL-FX-Weekly.pdf (57 KB)
Download
  • Britse renteverhoging is weer in beeld
  • Zwakke grondstoffenprijzen drukken Canadese en Australische dollar
  • Risico’s voor onze eindejaarsvoorspelling voor NZD/USD zijn negatief
  • Valuta’s van opkomende markten staan onder druk…
  • …enkele uitzonderingen daargelaten
  • Thaise baht en Koreaanse won waarschijnlijker zwakker dan we voorspelden

 

 

Britse renteverhoging is weer in beeld

Enkele maanden geleden was de stemming rond het Britse pond (GBP) zeer negatief. Om te beginnen drukte het vooruitzicht dat de parlementsverkiezingen van mei geen duidelijke winnaar zouden opleveren, de koers van het pond. Verder gingen de financiële markten ervan uit dat de Britse centrale bank (BoE) pas in mei 2016 de rente voor het eerst zou verhogen. Vorige week zei BoE-president Carney dat de bank meer neigt naar een restrictieve koers omdat het economisch herstel aanhoudt. De renteverwachtingen werden vervolgens naar boven bijgesteld en het GBP kreeg de wind in de zeilen. De financiële markten onderschatten volgens ons de omvang  van de renteverhoging die de BoE in petto heeft. Wij gaan uit van een eerste rentestap van 25 bp in november. Dit zou de koers van het GBP een impuls moeten geven ten opzichte van de euro maar tegenover de Amerikaanse dollar (USD) zal het GBP waarschijnlijk terrein moeten prijsgeven. In de markt leeft namelijk de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) een nog gematigder koers zal varen dan de BoE. Wij denken dat de Fed de rente dit jaar nog twee keer met 25 bp verhoogt en dat de BoE slechts één keer in actie komt.

 

Gebrek aan macrocijfers en lagere winsten drukken USD

De dollar begon de week nog sterk maar later verslechterde het sentiment wat. Ten eerste verschenen er geen belangrijke macrocijfers in de VS zodat de dollar vanuit die hoek niet op steun kon rekenen. Ten tweede duwden tegenvallende bedrijfswinsten de koersen van Amerikaanse aandelen naar beneden en dit ging niet ongemerkt aan de dollar voorbij. Wij verwachten dat de EUR/USD zich naar het pariteitsniveau beweegt, onder invloed van het uiteenlopende monetair beleid. Deze beweging kan een extra zet krijgen als het Amerikaans BBP in het tweede kwartaal sterker blijkt te zijn geweest dan verwacht. Dit cijfer wordt volgende week gepubliceerd.

Zwakke grondstoffenprijzen drukken CAD en AUD

De Canadese dollar (CAD) en de Australische dollar (AUD) hadden te lijden onder de zwakke grondstoffenprijzen. Voor de AUD kwam daar nog bij dat deze munt op grote schaal van de hand werd gedaan toen de kerninflatie in het tweede kwartaal bleek te zijn gedaald en de kans op verdere renteverlagingen hierdoor toenam. Het aanvankelijk koersverlies werd later grotendeels ongedaan gemaakt door de waarschuwing van president Stevens van de Australische centrale bank (RBA) dat het monetair beleid niet is bedoeld om te reageren op marktontwikkelingen op de korte termijn. Stevens sloot verdere renteverlagingen echter niet uit. Wij blijven pessimistisch over de Australische munt en voorzien een verdere daling tegenover de Amerikaanse dollar naar 0,7200 eind dit jaar. Een eventuele opleving richting 0,7550 zal waarschijnlijk geen lang leven beschoren zijn.

Risico’s voor onze voorspelling voor NZD zijn negatief

De Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) veerde op naar circa 0,6650 nadat de centrale bank (RBNZ) haar beleidsrente met 25 bp verlaagde naar 3%, tegen de achtergrond van speculatie dat een sterkere renteverlaging wel eens gerechtvaardigd zou kunnen zijn. De RBNZ was minder gematigd over de valutakoers maar herhaalde dat een verdere depreciatie van de NZD nodig is, gegeven de zwakke exportprijzen van grondstoffen. Bovendien lijkt verdere monetaire verruiming in het verschiet te liggen. Wij zien dan ook risico’s dat de NZD/USD eind dit jaar lager ligt dan onze huidige voorspelling van 0,6500. Onze nieuwe voorspelling zullen wij publiceren in ons FX Conviction rapport dat vandaag verschijnt.

Valuta’s opkomende markten staan onder druk…

Veel valuta’s van opkomende markten staan sinds 9 juli onder druk. Dat komt door de appreciatie van de dollar, de stijging van het rendement op tienjaars Amerikaanse staatsobligaties (Treasuries) en de verwachting dat de Fed de rente dit jaar gaat verhogen. De Turkse lira was de zwakste munt; na de aanslag in de stad Suruc ontstond er bezorgdheid over de veiligheidssituatie. De Chileense peso, de Mexicaanse peso en de Russische roebel daalden door de zwakke prijzen van olie en basismetalen. De Braziliaanse real ging gebukt onder politieke schandalen en zwakke grondstoffenprijzen. Wij verwachten dat de valuta’s van opkomende markten verder onder druk komen wanneer de Fed een begin maakt met haar verkrappingscyclus. Dit geldt met name voor landen met een structureel zwakkere economie, zoals Turkije en Brazilië.

…enkele uitzonderingen daargelaten

Er waren ook enkele valuta’s die het beter deden dan de dollar. Hiertoe behoorde de Hongaarse forint, nadat de centrale bank onverwacht te kennen gaf dat de monetaire verruiming voorbij is. De Tsjechische koruna werd geholpen door de verwachting dat de centrale bank op een bepaald moment zich mogelijk gedwongen zal zien om de bodem onder de EUR/CZK los te laten. Dat heeft te maken met de aantrekkende economie.

Negatieve risico’s voor voorspellingen voor THB en KRW

De Zuid-Koreaanse won (KRW) is in de voorbije weken sneller dan verwacht gedaald en heeft onze eindjaarskoers al bereikt. Dit komt door meerdere factoren. Sinds het uitbreken van het MERS-virus in mei is de binnenlandse consumptie aanzienlijk afgenomen. Hierdoor heeft de Koreaanse centrale bank eerder deze maand haar raming van de economische groei in 2015 verlaagd van 3,1% naar 2,8%. Verder heeft het ministerie van Financiën maatregelen aangekondigd voor de gedeeltelijke recycling van het overschot op de lopende rekening. Door het ongelijkmatig herstel van de wereldeconomie en de sterke KRW blijft de export al sinds begin dit jaar zwak. De reële effectieve wisselkoers is in de afgelopen maand gedaald maar is nog altijd 2% hoger dan aan het begin van het jaar. Wij denken dan ook dat de centrale bank een zwakkere munt nu eerder zal gedogen. Reden voor speculanten om de KRW te gaan gebruiken als financieringsvaluta.

Ook voor onze voorspelling voor de Thaise baht (THB) zien wij negatieve risico’s. De recente droogte heeft gevolgen voor de landbouw. Het zal waarschijnlijk ook de binnenlandse consumptie remmen. Daardoor zal de economische groei volgens ramingen van de centrale bank maar liefst 0,5 pp lager uitkomen. De renteverlaging met 50 bp eerder dit jaar heeft geen einde kunnen maken aan de daling van het consumentenvertrouwen, dat inmiddels het laagste niveau sinds mei 2014 heeft bereikt. Verder is de exportdoelstelling niet gehaald en blijft de inflatiedruk gematigd. Wij zijn bezig onze voorspellingen voor zowel de USD/KRW als de USD/THB te herzien.