Grondstoffen: financiële markten zijn te negatief

door: Georgette Boele , Casper Burgering , Hans van Cleef , Frank Rijkers

Grondstofprijzen hadden het zwaar te verduren de afgelopen maand. Er heerste angst dat fors lagere aandelenbeurzen in China negatief zouden doorwerken op de Chinese economie en daarmee ook op de vraag naar grondstoffen. Ook de schuldencrisis in Griekenland drukte de vraagvooruitzichten voor industriële metalen. Een harde landing van de Chinese economie is in onze ogen onwaarschijnlijk omdat de autoriteiten er alles aan zullen doen om dit te voorkomen. In onze ogen is de markt te negatief gestemd over de Chinese vraag naar grondstoffen. We denken dat beleggers positiever zullen worden wat de prijzen van industriële metalen en platina weer omhoog zal stuwen. Op korte termijn, echter blijven we neerwaartse risico’s zien voor de olieprijzen vanwege de mogelijkheid van een Iran-deal en het aanbodoverschot. Terwijl weersontwikkelingen de agrarische grondstofprijzen blijven domineren.