Woningmarktmonitor – Verder herstel: ramingen verhoogd

door: Philip Bokeloh

150629-Woningmarktmonitor-juni.pdf (404 KB)
Download
  • Woningmarktherstel sterker dan voorzien dankzij economische opleving en lage hypotheekrente.
  • Verbeterde onderhandelingspositie geeft verkopers vertrouwen. Na vijf jaar van dalingen stijgt de vraagprijs weer.
  • Prijsraming 2015 verhoogd van 1% naar 3%. Toename transacties 10% in plaats van stabilisatie op niveau van 2014.

 

 

Wat zijn de prognoses voor de woningmarkt?

Het herstel van de woningmarkt dit jaar overtreft onze verwachtingen. Zowel het aantal transacties als de prijzen zijn harder gestegen dan gedacht. Een belangrijke reden voor het krachtige woningmarktherstel is de lage hypotheekrente. Daarnaast zijn de prestaties van de economie nog positiever dan voorzien. De verbetering van de arbeidsmarkt en de hogere groei van het besteedbaar inkomen stralen gunstig af op de woningmarkt. Het vertrouwen is hoog. Potentiële kopers die woningaanschaf eerder nog uitstelden, komen alsnog in beweging.

Hier komt bij dat de nadelige effecten van de verlaging van de schenkingsvrijstelling minder straf uitvallen dan gevreesd. Door alle media-aandacht vorig jaar heeft de regeling meer bekendheid gekregen. Hoewel wij geen informatie hebben over het aantal schenkingen dit jaar, is onze indruk dat er vaker gebruik wordt gemaakt van de schenkingsregeling dan in het verleden, ook nu de tijdelijke verhoging van het maximale bedrag van de vrijstelling is beëindigd. Verder lijkt het dempende effect van de krappere inkomenstoets mee te vallen. Voor een definitieve conclusie is het echter nog te vroeg, want banken zullen de nieuwe Nibudnormen pas vanaf 1 juli volledig toepassen.

Bovenstaande rechtvaardigt een bijstelling van onze ramingen. Wij verhogen zowel de raming van het aantal transacties als die van de prijsontwikkeling. Het aantal transacties zal dit jaar met 10% toenemen in plaats van stabiliseren. De woningprijzen stijgen met 3%. Eerder gingen wij nog uit van een stijging van 1%. De aanpassing van de ramingen heeft ook consequenties voor de ramingen van 2016. Eerder gingen wij nog uit van een verkoopstijging van 10%. Omdat de stijging al grotendeels dit jaar plaatsvindt houden wij nu rekening met een toename van slechts 5%. Onze raming voor de prijsontwikkeling in 2016 gaat omhoog van 2% naar 3%.