FX Weekly – Yen veert even op

door: Georgette Boele , Peter de Bruin , Arjen van Dijkhuizen

FX-Weekly-15-juni-2015.pdf (271 KB)
Download
  • Het herstel van de Japanse yen na het commentaar van Kuroda slechts tijdelijk…
  • …terwijl de euro zich goed wist te handhaven…
  • …en de Zweedse kroon profiteerde van hogere inflatiecijfers
  • Politieke onzekerheid drukt de koers van de Turkse lira
  • Russische roebel stijgt weer door hogere olieprijzen en beperking van valuta-aankopen door CBR

 

 

 

 

Yen veert even op

Op vrijdag 5 juni naderde de USD/JPY nog het niveau van 126 omdat het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport bleek mee te vallen. Begin vorige week ging de vaart er echter al weer uit door de algehele zwakte van de Amerikaanse dollar (USD). Woensdagochtend verklaarde president Haruhiko Kuroda van de Japanse centrale bank in het parlement dat “gezond verstand zegt dat de yen waarschijnlijk niet verder zal afglijden in reële effectieve termen”. Zijn opmerkingen misten hun uitwerking niet: de yen steeg vervolgens zo’n 1,5%. Dit lijkt een forse koersbeweging maar tegen de achtergrond van de algehele trend is het slechts een kleinere correctie.

150615-FX1

Zolang de USD/JPY niet door het oude weerstandsniveau van 122 zakt, zal volgens ons de appreciatie van de dollar ten opzichte van de yen doorgaan. De wisselkoers hangt ook sterk af van het algehele sentiment rond de dollar. De meevallende Amerikaanse detailhandelscijfers hebben waarschijnlijk de twijfels weggenomen over de toestand van de Amerikaanse economie. Wij verwachten dat de USD/JPY volgend jaar doorstijgt naar 135. Dat zal dan te danken zijn aan de monetaire divergentie en het daarmee samenhangende rendementsverschil tussen de VS en Japan.

Veerkracht van de euro

Na de scherpe terugval op vrijdag 5 juni onder invloed van het sterke Amerikaanse werkgelegenheidsrapport herstelde de euro zich vorige week krachtig tegenover de dollar. De obligatiemarkten waren hierbij opnieuw een bepalende factor. In het tienjaars segment steeg de rente op Duitse staatsobligaties (Bunds) sneller dan dat op Amerikaanse staatsobligaties (Treasuries). Dit bood steun aan de EUR/USD. Onlangs nog verklaarde ECB-bestuurslid Coeuré dat de ECB niet zal toelaten dat scherpe marktbewegingen de prijsstabiliteit in gevaar brengen. Als door de bewegingen op de financiële markten de monetaire situatie verder verkrapt, zal de ECB waarschijnlijk opnieuw verbaal ingrijpen. Uiteindelijk kan de ECB ook besluiten om de kwantitatieve verruiming op te voeren of het programma later dan september 2016 te beëindigen (zie Global Daily Insight van 11 juni 2015, Five factors the ECB will watch). Wij denken dat de kwantitatieve verruiming door de ECB de koers van de euro zal drukken. Bovendien zal volgens ons de verwachte eerste renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) later dit jaar een forse opmars van de dollar inluiden.

Nieuw-Zeelandse dollar daalt scherp na renteverlaging

De Nieuw-Zeelandse centrale bank (RBNZ) verraste de financiële markten door de beleidsrente met 25 bp te verlagen naar 3,25% en te zinspelen op nog een renteverlaging in de komende maanden. Hierdoor moest de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) fors inleveren en wij voorzien een verdere daling van de NZD/USD naar 0,66 eind dit jaar.

Zweedse kroon stijgt door hogere inflatiecijfers

Gesteund door een hoger dan verwachte inflatie steeg de Zweedse kroon (SEK) sterk. De totale inflatie werd weer positief (0,1% j-o-j). Daardoor is de kans afgenomen dat de centrale bank (Riksbank) haar monetair beleid dit jaar verder verruimt. Wij vinden het echter nog te vroeg om nu al te stellen dat de periode van deflatie voorbij is. Sinds 2013 schommelt de totale inflatie in Zweden tussen -0,65% en 0,25% en kwam deze regelmatig even boven nul. De Riksbank besluit op 2 juli over haar monetair beleid.

Turkse lira daalt na verkiezingsuitslag

De Turkse lira (TRY) was vorige week na de verrassende verkiezingsuitslag de zwakste munt van de opkomende markten. Vorige week maandagochtend verloor de lira ruim 5% tegenover de dollar. Later volgde enig herstel maar aan het einde van de week stond de lira nog altijd meer dan 3% in de min.

 

150615-FX2

Turkse AKP haalt geen absolute meerderheid

Bij de Turkse parlementsverkiezingen van 7 juni verloor de regeringspartij AKP onverwacht de absolute meerderheid. De AKP haalde 41% van de stemmen tegen 50% bij de vorige verkiezingen in 2011. Uit dit verlies van de AKP kan worden afgeleid dat de Turkse kiezers afwijzend staan tegenover de steeds meer autoritaire ambities van president Erdogan en de nationalistische toon van de AKP. Hierdoor heeft voor het eerst sinds 2002 geen enkele partij de absolute meerderheid in het parlement. Dit houdt in dat er een coalitieregering moet worden gevormd. De onderhandelingen zullen, op zijn zachtst gezegd, moeizaam verlopen. Ze moeten volgens de Turkse wet wel binnen 45 dagen worden afgerond. Als het nieuwe parlement er niet in slaagt om binnen deze periode een regering te vormen, moet president Erdogan nieuwe verkiezingen uitschrijven. Door deze politieke onzekerheid kwamen Turkse beleggingen en de lira zwaar onder druk.

Russisch roebel laat herstel zien door hogere olieprijzen

De stijging van de olieprijzen werkte vertraagd door in de koers van de Russische roebel (RUB). Ook het feit dat de Russische centrale bank (CBR) haar valuta-aankopen terugschroefde, bood steun aan de roebel. Sinds 5 juni intervenieert de CBR inderdaad veel minder op de valutamarkten. Als de zwakte van de roebel kan worden ingedamd, geeft dit de CBR ook meer ruimte om haar beleidsrente op de vergadering van 15 juni met nog eens 100 bp te verlagen. De roebel won vorige week bijna 3%, ondanks het vooruitzicht dat de sancties worden verlengd.

Chinese macrocijfers tonen tekenen van stabilisatie

Na de zwakke cijfers over april, die duidden op een magere start van het tweede kwartaal, toonden de cijfers over mei tekenen dat de Chinese economische groei stabiliseert. Dit is te danken aan de eerdere verruimde maatregelen. Wel schetsten de cijfers nog een wisselend beeld. De PMI´s, huizenverkopen, industriële productie en detailhandelsomzet bleven gelijk of verbeterden zelfs maar de handelscijfers, totale inflatie en investeringen in vaste activa waren nog altijd zwak. Ook de zogenaamde high frequency activity cijfers, die donderdag verschenen, waren wisselend maar in hun totaliteit iets beter dan in april. De Chinese yuan kwam niet echt van zijn plaats.

Stimulering houdt groei in de buurt van 7%

Wij verwachten dat de groei in de komende maanden wat gaat aantrekken. De autoriteiten hebben zich gecommitteerd aan extra monetaire en budgettaire stimulering, terwijl de uitvoer naar de welvarende economieën naar verwachting zal toenemen. Wij handhaven dan ook onze groeiraming voor 2015 op 7%. Dat is in overeenstemming is met de officiële groeidoelstelling.

150615-FX3