FX Weekly – Monetaire divergentie weer in beeld

door: Georgette Boele , Roy Teo

  • Euro verliest glans en Amerikaanse dollar is weer in de gunst…
  • …doordat het sentiment van beleggers is verbeterd…
  • …en beleggers weer oog hebben voor monetaire divergentie
  • Sterkere Amerikaanse dollar drukt valuta’s van opkomende markten…
  • …met uitzondering van Turkse lira
  • Lage volatiliteit van Chinese yuan duurt waarschijnlijk niet lang

Euro staat eindelijk onder druk…

De euro wist zich ondanks alle onrust rond Griekenland tot nu toe goed te handhaven. De toegenomen onzekerheid versterkte de risicoaversie onder beleggers en dit was nadelig voor de Amerikaanse dollar (USD), die vooral door cyclische factoren werd gedreven. Ook het vooruitzicht dat de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) de rente in een langzamer tempo zou gaan verhogen, drukte de dollar. Voor beleggers was dit reden om hun omvangrijke shortposities in euro’s terug te schroeven, terwijl zij zich via de optiemarkt indekten tegen een eventuele daling van de euro (zie ons vandaag verschenen Engelstalig rapport FX Convictions).

De zwakte van de euro van deze week heeft volgens ons dan ook niet te maken met de verwikkelingen rond Griekenland maar is veeleer het gevolg van de hernieuwde aandacht van beleggers voor de monetaire divergentie. Dit komt ook tot uiting in het koersgedrag van de Zwitserse frank (CHF), die terrein moest prijsgeven. Als beleggers zich echt zorgen maakten om Griekenland, dan zou de frank naar alle waarschijnlijkheid niet zijn gedaald. De monetaire divergentie tussen Europa en de VS zal de EUR/USD in de komende maanden hoogstwaarschijnlijk richting pariteitskoers duwen.

150626 valuta1

…dollar maakt comeback

De dollar liet vorige week de andere belangrijke valuta´s duidelijk de hielen zien. Het sentiment van beleggers op de valutamarkten werd positiever. Zij kregen weer oog voor thema´s als monetaire divergentie. De cijfers over de Amerikaanse economie lagen in het algemeen boven de consensusverwachting en Fed-bestuurder Williams liet een minder gematigd geluid horen. Dit gaf steun aan de dollar over de hele linie. Wij verwachten dat de macrocijfers in de VS de komende tijd verbeteren, dat de Fed de rente vanaf september gaat verhogen en dat de dollar over een breed front verder terrein zal winnen. Onze prognose is dat de EUR/USD daalt naar het pariteitsniveau en de USD/JPY oploopt naar 128.

Zwakker economisch perspectief drukt NZD en AUD

De Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) daalde in waarde onder invloed van de toegenomen marktverwachting dat de nationale centrale bank (RBNZ) op de beleidsvergadering in juli besluit om de beleidsrente met 25 bp te verlagen naar 3,0%. Dit hield verband met de verklaring van de regering dat de over­stromingen op het Noordereiland als een middelgrote ramp voor de primaire sector worden aangemerkt. Verder gaf het commentaar van premier Key dat het lastig wordt voor de centrale bank om het inflatiedoel van 2% te bereiken, voeding aan de speculatie in de markt dat de RBNZ haar monetaire stimulering eerder vroeger dan later moet uitbreiden. Wij blijven bij ons standpunt dat de RBNZ de beleidsrente verder zal verlagen naar 2,75% en dat de NZD/USD daalt naar 0,65 eind dit jaar.

De Australische dollar (AUD) ontsprong evenmin de dans. Recente cijfers over de binnenlandse economie bevestigden onze visie dat het economisch herstel broos blijft. De zwakke Chinese macrocijfers hadden ook een negatief effect op de AUD.

Valuta´s opkomende markten zijn zwak…

De valuta´s van opkomende markten moesten vorige week in het algemeen terrein prijsgeven als gevolg van de sterkere dollar. De munten van de Centraal- en Oost-Europese landen presteerden het zwakst, met zwakkere binnenlandse cijfers (Polen), een renteverlaging (Hongarije) en de vorming van valutareserves (Rusland) als belangrijkste oorzaken.

…met uitzondering van de Turkse lira

De Turkse lira (TRY) vormde deze week een positieve uitzondering. De nationale centrale bank (CBRT) besloot de rente ongewijzigd te laten. De begeleidende persverklaring was echter iets restrictiever van toon. De CBRT heeft de interbancaire rente al opgetrokken tot de bovenkant van haar rentecorridor maar wij denken dat zij later dit jaar opnieuw in actie moet komen om de hardnekkig hoge inflatie, een zwakke lira en eventuele marktonrust als gevolg van de naderende renteverhoging door de Fed te bestrijden. Verder zijn er prille tekenen dat de APK meer bereid is om mee te werken aan een coalitieregering dan aanvankelijk werd gedacht. Wij denken dat de lira daalt naar 2,85 tegenover de dollar, hoofdzakelijk door de kracht van de dollar.

150626 valuta2

Aziatische valuta’s missen duidelijke richting

De Singaporese dollar (SGD) bleef achter doordat de kerninflatie in mei voor de derde maand op rij is gedaald – naar 0,1% j-o-j – en nu ruim onder het doel van de centrale bank (0,5% – 1,5%) ligt. De kerninflatie blijft naar verwachting de komende maanden laag om vervolgens later dit jaar op te lopen doordat de olieprijzen stijgen en het effect van de begrotingsmaatregelen is uitgewerkt. Omdat de koers van de SGD op dit moment aan de hoge kant is en de SGD gevoelig is voor een hogere rente in de VS, verwachten wij dat de USD/SGD oploopt naar 1,40 eind dit jaar.

Houdt de lage volatiliteit van de yuan nog lang aan?

De koers van de Chinese yuan is de afgelopen drie maanden stabiel gebleven omdat de Chinese autoriteiten streven naar rust rond de yuan na de kapitaaluitstroom eerder dit jaar. Een andere reden kan zijn dat een stabiele munt nodig is in de aanloop naar de verdere kapitaalliberalisatie van de yuan, waaronder vergroting van de bandbreedte waarbinnen de yuan kan worden verhandeld. Wij betwijfelen of de lage volatiliteit van de yuan nog lang aanhoudt. Waarschijnlijk rekt de centrale bank later dit jaar de bandbreedte op van +/-2% naar +/-3% als gevolg van het streven naar een flexibeler wisselkoersregime met het oog op de toetsing door het IMF of de yuan in het SDR-mandje kan worden opgenomen. Dit zal zich vermoedelijk vertalen in een grotere volatiliteit van de yuan en in een zwakkere wisselkoers omdat de economische groei in China kwetsbaar blijft. Verder maakt de huidige lage volatiliteit de yuan aantrekkelijker voor carry trades, omdat het rendement in vergelijking met andere belangrijke valuta´s nog steeds relatief gunstig is. Dit kan weer een reactie van de centrale bank uitlokken in de vorm van een waarschuwing aan beleggers dat bij carry trades in de yuan succes niet is verzekerd.

150626 valuta3