2015: het jaar van mixen en stapelen

door: David Kemps

Het Economisch Bureau van ABN AMRO heeft kortgeleden haar groeiraming voor 2015 en 2016 naar boven bijgesteld. Volgens de publicatie profiteert Nederland van de gedaalde eurokoers en de lage olieprijs.  Bovendien zorgen stijgende consumptieve bestedingen en investeringen in woningen voor een jaarlijkse groei van boven twee procent. Deze groeicijfers waren tot nu toe gebaseerd op allerlei macro-economische interpretaties. Maar nu is eindelijk de groei van de economie ook zichtbaar in onze eigen cijfers. Namelijk de groei in onze eigen kredietverlening.

 

Kredietvraag groeit weer

In het eerste kwartaal van 2015 is de daling van de kredietvraag eindelijk omgezet in een stijging. Bij ABN AMRO is het aantal kredietaanvragen in het eerste kwartaal van 2015 gestegen met 4,5 procent in vergelijking met het vorige kwartaal. Het economische herstel en het positieve sentiment onder consumenten en ondernemers heeft een duidelijke impact op het aantal kredietaanvragen. Langjarig gezien ligt het honoreringsgemiddelde redelijk constant: één op de drie aanvragen wordt verstrekt.

Grrfiek kredietaanvragen.jpeg

Van product naar oplossing

Wat niet uit deze cijfers blijkt, is dat de tijd voorbij is dat financiering van een bedrijf uitsluitend door banken werd verstrekt. Het is steeds meer een mix van kredietvormen én kredietverstrekkers. Voor de financiering van bijvoorbeeld start-ups, nieuwe productietechnieken of buitenlandse uitbreiding zetten we steeds vaker ons netwerk in. Start-ups kunnen we in contact brengen met informal investors, regionale ontwikkelingsmaatschappijen of participatiemaatschappijen in het netwerk van onze private bank, ABN AMRO MeesPierson. Voor snelle groeiers werken we samen met verschillende fondsen, zoals het MKB Impulsfonds. Investeringen in sociale en duurzame ondernemingen kunnen nu gefinancierd worden door ons eigen Social Impact Fund. Voor de financiering van internationale expansie hebben we buitenlandse vestigingen, maar maken we ook gebruik van ons netwerk van buitenlandse banken. Het gaat tenslotte om het bieden van een goede financiële oplossing voor de ondernemer.

 

Crowdfunding wordt volwassen

Nieuwe productiemachines worden tegenwoordig vooral gefinancierd met een lease, maar zij kunnen ook via een crowdfunding-campagne gefinancierd worden. Een voorbeeld is de geslaagde crowdfunding-campagne van Mundo 3D. Dit bedrijf haalde via Symbid binnen acht dagen een bedrag van 250.000 euro op voor de aanschaf van een tweede nieuwe professionele EOS-metaalprinter. In 2012 was ABN AMRO de eerste bank ter wereld die zelf een crowdfunding-platform (Seeds) lanceerde. Drie jaar later telt Nederland meer dan tachtig platforms. Volgens adviesbureau Douw&Koren is in 2014 63 miljoen euro opgehaald via crowdfunding. Fundwijzer noemt de maand mei met 8,4 miljoen euro aan financieringen zelfs de beste maand ooit. Nu de markt meer volwassen wordt, is ABN AMRO gestopt met het platform Seeds. Haar focus zal zich meer richten op serviceverlening aan deze platforms. Mijn verwachting is dan ook dat crowdfunding steeds meer gekoppeld wordt aan bestaande financieringen. Het wordt een bouwsteen van een totale financieringsoplossing.

Bron foto: Kidswatcher, een van de grootste crowdfunding acties in Nederland
Bron foto: Kidswatcher, één van de grootste crowdfunding acties in Nederland

 

Participatiebedrijven steeds meer interesse in starters

Niet alleen de financiering van start-ups door crowdfunding stijgt explosief, ook participatiemaatschappijen zijn steeds actiever. Branchevereniging NVP berekende in haar recente rapport dat de investeringen door haar leden in Nederlandse bedrijven fors zijn gestegen. In totaal 386 bedrijven kregen 3,1 miljard euro in 2014. Dit is een stijging van 30 procent, deels door een aantal zeer grote investeringen, maar vooral door een stevige groei van kleinere en middelgrote buy-outs. Bij negen van de tien investeringen ging het dan ook om bedragen onder de 5 miljoen euro. Start-ups worden steeds interessanter voor investeerders. StartupJuncture telde in het eerste kwartaal van 2015 al 32 investeringen in start-ups met een totale waarde van 79 miljoen euro. Dat is een stijging in aantal deals van 60 procent in vergelijking met het vorige kwartaal. De financiering van WeTransfer met 22 miljoen euro was de grootste deal. Start-ups hebben grote behoefte aan centrale werkruimtes waar ze ook met andere starters in contact komen. Door creatief om te gaan met leegstand en om een betere band op te bouwen met jonge bedrijven, is sinds kort het ABN AMRO-kantoor aan de Munt in Amsterdam omgebouwd tot een inspirerende werklocatie voor vijftien start-ups. Dit in samenwerking met The Startup Orgy en ondersteund door StartupDelta.

 

Stapelen met garanties

Bedrijfsfinanciering kan dus een mix zijn van bijvoorbeeld bancaire leningen, leasing, crowdfunding, investeringen door participatiemaatschappijen en informals. Minder bekend is, is dat ook staatsgegarandeerde financieringen gestapeld kunnen worden. Direct lenen van de overheid kan via het Innovatiefonds MKB+, WBSO, RDA en Qredits. Andere leningen met een staatsgarantie kunnen aangevraagd worden samen met een bank (o.a. BMKB, GO en Groei & Innovatielening).

ABN AMRO adviseert steeds vaker een financieringsmix. Dus bijvoorbeeld een WBSO, een bancaire werkkapitaalfinanciering, een lease en daarbovenop nog een Groei & Innovatielening. Op onze webtool Financieringskompas kunnen ondernemers snel zien welke mogelijkheden er voor hen zijn. Ik weet het zeker: het jaar 2015 wordt het jaar van het mixen en stapelen.